Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.09.2014.

23:11

Briljantni Čilić osvojio US open!

Hrvatski teniser Marin Čilić osvojio je svoju prvu Gren slem titulu u karijeri, pošto je u finalu US opena deklasirao Keija Nišikorija sa 6:3, 6:3, 6:3.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je drugi put u istoriji da Hrvatska ima Gren slem šampiona u muškom singlu, posle titule Gorana Ivaniševića na Vimbldonu 2001. godine.

Upravo je Ivanišević jedan od najzaslužnijih za Čilićev uspeh, pošto je kao njegov trener izvukao iz Marinove igre maksimum, stabilizovao mu servis i psihu, a sve to krunisano je maksimalnim pobedama nad Federerom i Nišikorijem za istorijski trofej.

Marin je odigrao izvanredan meč – dozvolio je Japancu samo jedan brejk, i to u drugom setu kada je već stvorio dupli brejk viška. Sve ostale prilike Nišikorija Čilić je neutralisao, od one u prvom gemu meča, do spasene tri brejk lopte pri rezultatu 4:2 u trećem setu.

Nišikori nije bio ni blizu nivoa koji ga je doveo do finala – nervoza i umor učinili su svoje, veoma slabo se kretao i nijednog trenutka nije delovalo kao da može do pobede.

Bilo je ovo prvo Gren slem finale od 2005. godine u kojem nije bilo ni Federera ni Đokovića ni Nadala. Izostao je spektakl, ponajviše zbog bledog Nišikorija, ali Čilić je tokom celog turnira igrao briljantno i zasluženo je osvojio trofej.

Osim najveće titule u karijeri, Čilić je za titulu nagrađen i povratkom u Top 10, od ponedeljka će biti deveti na ATP listi.

Tok meča:

U prvom gemu Čilić je sa dve greške forhendom poklonio brejk loptu rivalu, ali je onda istim udarcem očešao liniju i ubrzo poveo sa 1:0. Blagih problema imao je i Nišikori u sledećem gemu, ali je od 0:30 uspeo da preokrene.

Nije bilo većih uzbuđenja sve do šestog gema, kada je Čilić greškama Japanca došao do 0:40. Prve dve je Kei spasao dobrim servisima, ali na trećoj je Marin uhvatio prvi servis i u nastavku poena dočekao grešku suparnika – 4:2.

Hrvatski teniser igrao je mnogo bolje – izvukao je jednu neverovatnu dijagonalu forhendom, bekhend mu je sjajno funkcionisao, a upravo njime dobio je prvi poen u gemu u kojem je servirao za vođstvo. Usledili su dobri servisi i Čilić je lagano priveo set kraju – 6:3.

Iako se činilo da Nišikori malo slobodnije udara lopticu, u trećem gemu je nizom grešaka poklonio rivalu 0:40. Izvukao se nakratko dobrim servisima i lepim drop šotom, ali usledio je munjeviti forhend Čilića i nova greška Nišikorija za brejk – 2:1.

U sledećem gemu Japanac je došao do dve vezane brejk lopte, ali Čilić je ostao smiren – dobar forhend, zatim i as, a ubrzo je bilo 3:1. Marin je nastavio da ’bombarduje’ Nišikorija servisima, a na 4:2 potpuno je pustio ruku, pogodio nekoliko dubokih udaraca i napravio je još jedan brejk.

Čilić je tada dozvolio brejk rivalu, ali u najboljem mogućem trenutku – uzvratio je još jednim brejkom i osvojio je i drugi set (6:3).

Ništa se nije promenilo ni u trećem setu – Nišikorija noge nisu slušale, a Čilić je bio nemilosrdan. U četvrtom gemu stvorio je dve vezane brejk lopte i realizovao je drugu izvanrednom defanzivom (3:1).

Pri rezultatu 4:2 nervoza je malo uticala i na Čilića, pa je Nišikori došao do dve vezane brejk lopte. Na prvoj je olako poslao drugi servis u aut, a na drugoj je Hrvat odservirao as.

Spasao je Marin još jednu brejk loptu pre nego što je bekhend paralelom osvojio gem uz glasan krik – 5:2. Nervoze više nije bilo, poslednji gem Čilić je počeo sa dva asa, a ubrzo je pao na zemlju proslavljajući titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

328 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d