Nova vest
Tenis

Utorak, 01.07.2014.

17:59

Sjajni Kirjios izbacio Nadala!

Australijski teniser Nik Kirjios ostvario je najveću pobedu karijeri, trijumfom nad prvim reketom sveta Rafaelom Nadalom u četvrtom kolu Vimbldona.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kirjios se u četvrtfinale najprestižnijeg turnira sveta plasirao trijumfom sa 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3, posle dva sata i 58 minuta igre na Centralnom terenu.

U borbi za polufinale mladi Australijanac će se sastati sa Kanađaninom Milošem Raonićem, koji je ranije tokom dana bio bolji od Keija Nišikorija sa 4:6, 6:1, 7:6 (7:4), 6:3.

19-godišnji Australijanac grčko-malezijskog porekla je odigrao sjajno protiv Nadala, a praktično je jedini pad u igri imao u poslednjem gemu drugog seta, kada je Španac napravio jedini brejk na meču.

Kirjios je imao rešenje za svaki Nadalov udarac i prvi je igrač koji je najboljem teniseru sveta oduzeo dva seta od početka Vimbldona. Ključ njegovog trijumfa sigurno je sjajan servis, a u prilog tome ide podatak da je imao 37 as udaraca, naspram samo 11 španskog tenisera.

Zahvaljujući eliminaciji Nadala, Novak Đoković ima šansu da narednog ponedeljka ponovo bude prvi na ATP listi ako osvoji Vimbldon.

Tok meča

Kirjios je odlično ušao u meč, a Nadal nikako nije imao priliku da mu oduzme servis. Australijanac grčkog porekla je izgubio samo nekoliko poena na svom servisu, a sam je vrlo brzo imao šansu da osvoji brejk. Kirjios je imao šansu da osvoji prvi set već u 12. gemu, ali je izbacio loptu u aut, a Nadal je uveo set u taj-brejk. Tada je Kirjios diktirao tempo, vodio je od početka I brzo došao do 6:3. Nadal je odbranio prve dve set lopte, ali treću nije I mladi Australijanac je osvojio set sa 7:5 u taj-brejku. Tako se prvi put u karijeri Nadalu desilo da na šest mečeva zaredom zaredom izgubi prvi set.

U drugom setu, Nadal i Kirjios su nastavili veliku borbu. Samo u šestom gemu bilo je neizvesno, ali su obojica bili sigurni na svojim servisima. Sve se promenilo u 12. gemu, kada je španski teniser došao do prve brejk prilike, koji je iskoristio za 1:1 u setovima sa 7:5.

Treći set bio je preslikana prvi, obojica su držali svoje servise, pa je odluka pala u taj-brejku. Kirjios je od početka pritiskao Nadala, igralo se poen za poen do 5:5, da bi potom mladi Australijanac iskoristio greške Nadala, koji je obe lopte poslao u aut i poveo 2:1 u setovima. Australijski teniser grčkog porekla prvi je teniser koji je od početka Vimbldona oduzeo najboljem teniseru sveta dva seta.

Kirjios je sa sjajnom igrom nastavio i na početku četvrtog seta, obojica su osvojili svoje servis gemove na početku, da bi usledio šou Australijanca. Prvo je sjajno servirao, a potom je došao do prvog brejka na meču za vođstvo 3:1, a brzo i osigurao tu prednost. Nadal je u šestom gemu konačno prekinuo niz Kirjiosa, da bi obojica bili sigurni na servisima u naredna dva gema. Australijanac je tako u devetom gemu došao do prilike da odservira za meč, a to je učinio bez greške, bez izgubljenog poena sjajnim as udarcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve