Nova vest
Tenis

Nedelja, 30.03.2014.

20:20

Savršeni Novak osvojio Majami!

Novak Đoković odigrao je svoj najbolji meč u 2014. godini i u finalu turnira u Majamiju savladao je Rafaela Nadala sa 6:3, 6:3.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je Novakova 43. titula u karijeri, a četvrta na Floridi, posle 2007, 2011. i 2012. godine.

U prvom gemu Nadal je imao brejk loptu, ispostaviće se jedinu u celom meču, pošto je do kraja Đoković bio superioran u svim segmentima igre – zbunjivao je rivala izborom strane, ritern mu je izvanredno funkcionisao, baš kao i servis.

Zato Nadalu nije uspela ni promena taktike, u drugom setu nastojao je da bude agresivniji, ali mu je srpski teniser oduzeo nadu briljantnom igrom.

Ukupno, Novak je imao 22 direktna poena i 14 grešaka, dok je Nadal upisao 15 vinera i 20 neiznuđenih grešaka. Đoković je ubacio prvi servis u 73% slučajeva i od toga je osvojio 83% poena.

Vetar je blago remetio obojicu igrača na početku meča, Nadal je birao da prvi prima servis i odmah je došao do brejk lopte posle dugog poena i vinera forhendom. Iako je Španac uz mnogo sreće vratio servis u sledećem poenu, Novak je ostao smiren, spasao brejk loptu, a zatim i poveo 1:0.

Posle uzbudljivog prvog gema videli smo dva u kojima igrači na riternu nisu uzeli ni poen, a srpski teniser vodio je sa 2:1.

Nadal je povremeno uspevao da diktira ritam forhendom, ali ni Đoković nije odstupao – iako je dva puta pogrešio iz forhenda u petom gemu, ostale poene odigrao je perfektno i poveo sa 3:2.

U narednom gemu Đoković je odigrao izvanredno – počeo je lepo izgrađenim poenom koji je okončao na mreži, a zatim je usledila neverovatna kratka dijagonala bekhendom.

Posle Nadalovog odličnog servisa Novak je napao forhendom i uz sreću je došao do poena jer je lopta sa spoljne strane zakačila liniju. Usledio je još jedan poen sa dubokim udarcima u kojem je Đoković dočekao grešku Španca za 4:2.

Na početku sledećeg gema Novak je imao dve šanse da završi poen, ali je Nadal posle nedovoljno dobrog smeča rivala odigrao spektakularan udarac i digao je publiku na noge. Srpski teniser ostao je smiren i osvojio naredna četiri poena za 5:2.

Đoković je u narednom gemu pustio ruku, ali je Nadal izdržao napade i naterao je suparnika da servira za vođstvo. Novak je to uradio savršeno – pogodio je svih pet prvih servisa i na impresivan način došao je do seta (6:3).

Na startu drugog seta Đoković je fantastično riternirao i došao je do dve vezane brejk lopte i iskoristio je već prvu – menjao je strane, igrala se duga i žestoka razmena, a završena je Novakovim vinerom bekhend dijagonalom za 1:0.

Novak je sa dva kiksa počeo sledeći gem, promašio je smeč (doduše ne lak) za 0:30, ali ostao je pribran – preciznim servisom, ali i promenama strane sa osnovne linije preokrenuo je i poveo sa 2:0.

Španac je tada zaigrao agresivnije, osvojio je svoj prvi gem u setu, ali Novak je sjajno servirao i poveo sa 3:1. Đoković je nastavio da kontroliše igru i stvorio je brejk loptu za dupli brejk – imao je odličnu situaciju, ali je poslao forhend u sredinu igrališta, što je Nadal kaznio i smanjio na 3:2.

Nadal je pokušavao da zaigra agresivnije, ali Novak mu jednostavno nije dao šansu – izvanredno je servirao, nije ni gubio poene na svoj servis i došao je do 5:3.

Tokom celog meča Đoković je riternima izluđivao Nadala, pa ni poslednji gem nije bio izuzetak – Rafa nije imao rešenje za srpski teniser, Novak je napravio još jedan brejk i legao je na zemlju proslavljajući novi trofej – 6:3, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

443 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu