Nova vest
Tenis

Četvrtak, 16.01.2014.

01:01

Kraj za Lajovića, Nišikori prejak

Srpski teniser Dušan Lajović završio je učešće u drugom kolu Australijan Opena, pošto je poražen od Japanca Keija Nišikorija – 3:0 (6:1, 6:1, 7:6(3))

Izvor:

Autor:

Default images

Ovo je bio prvi međusobni duel mladog srpskog tenisera i Nišikorija, a godinu dana stariji Japanac bez većih problema stigao je do trijumfa.

Šesnaesti nosilac turnira ekspresno je stigao do dva seta viška, koristeći samo greške našeg tenisera. Lajović je zaigrao dosta angažovanije i uspeo da stigne do taj brejka trećeg seta, ali je NIšikori ipak bio prejak.

Dušan je odigrao solidan meč, a da je ranije pronašao igru iz trećeg seta moglo je da bude i mnogo uzbudljivije. U trećem setu uspeo je da stigne do konstantne igre i prvog brejka na meču za, u tom trenutku, 5:3 i priliku da servisom uzme set. Međutim, Nišikori je naredni gem odigrao bez greške, i ekspresno stigao do 'ribrejka'. Lajović se držao do taj brejka, ali je Japanac na iskustvo prelomio meč.

Ipak, mladi srpski teniser treba da bude zadovoljan svojim prvim učešćem na nekom Gren slem.

Ostvario je ukupno četiri pobede, tri u kvalifikacijama, zabeležio je prvu pobedu u glavnom delu turnira, a ako ne bude većih iznenađenja u nastavku turnira - mogao bi prvi put u karijeri da se nađe u Top 100.

U nastavku četvrtog dana, na teren će i dve predstavnice Srbije u ženskom singlu – Jelena Janković i Bojana Jovanovski.

Tekstualni prenos meča:

Lajović je dobro otvorio meč i sigurnim servisima lako stigao do vođstva u gemovima. Japanac je uzvratio istom merom, pa je posle pet minuta igre bilo 1:1. Međutim, usledio je nešto slabiji gem našeg tenisera, što Nišikori koristi i stiže do dve vezane brejk lopte. Koristi drugu za prvi brejk u meču - 2:1.

Nišikori je gemom bez izgubljenog poena potvrdio brejk, da bi u narednom gemu iskoristio nove oscilacije kod našeg tenisera, za novi brejk i sigurnu prednost u prvom setu - 4:1.

Nažalost, naš teniser nije uspeo da se konsoliduje, pa je vrlo brzo njegov protivnik stigao do seta. Ponovo je sigurnim gemom potvrdio i drugi brejk u meču, da bi u sedmom gemu iskoristio indisponiranost Lajovića za ubedljivo dobijen prvi set - 6:1.

Drugi set nije nam doneo ništa novo. Iako je Dušan ubacio svih šest prvih servisa, neiznuđene greške nastavile su da mu stvaraju velike probleme. Japanac se to iskusno čeka i posle odigrana tri gema ima solidnu prednost - 3:0.

Nastavio je Lajović da drži prvi servis na visokom nivou, da bi se sa dva as udarca upisao na semafor u drugom setu. Možda i najbolji gem u meču odigrao je Dušan u narednom gemu, ali je neiznušenom greškom propustio prvu brejk priliku na meču. Japanac je to iskoristio, ubrzo je preokrenuo rezultat u svoju korist i došao do gema, da bi zatim ekspresnim gemom došao na korak od vođstva od 2:0 u setovima - 5:1.

Bez ikakvih problema je Nišikori iskoristio već prvu priliku i lepim volejom na mreži stigao do dva seta prednost - 6:1

Lajović je uspeo da pronađe ritam na početku trećeg seta, a prvi put u tri vezana gema nismo videli brejk Japanca. Procenat prvog servisa i dalje mu je na visokom nivou (69 odsto), a počeo je češće da pogađa i vinere. Nišikori je u drugom gemu ipak uspeo da se izbori za brejk sansu, ali je Lajović sigurnim servisom to spasao i stigao do vođstva u trećem setu - 2:1.

Nastavio je naš teniser postepeno da poboljšava igru, postajao je sve ranopravniji u gemovima, da bi u osmom gemu stigao do tri vezane brejk lopte. Prve dve nije iskoristio, ali jeste treću. Nišikori je zatražio čelendž posle jedne sumnjive paralele, iako se činilo da je lopta bila dobra, ipak je milimetar odlučio da ona bude van, a Dušan je stigao do prvog brejka na meču i prilike da osvoji set - 5:3.

Međutim, Japanac je maestralno odigrao naredni gem i stigao do 'ribrejka' bez izgubljenog poena, ne dozvolivši našem teniseru ni promil šanse. Sličnu situaciju videli smo i u narednom gemu - koji je Nišikori krunisao as udarcem za izjednačenje - 5:5.

Nije naš teniser pao na psihološkom planu, odigrao je siguran gem i obezbedio sebi minimum taj brejk. Nišikori je uzvratio istom merom, pa smo gledali 13 gem.

Tu je došlo do izražaja Nišikorijevo iskustvo. Strpljivo je gradio poene i čekao greške protivnika, da bi na kraju trijumfovao - 7:6(3).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu