Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 12.11.2012.

09:12

2 najbolja na B92: Novak vs Rodžer

Novak Đoković igraće večeras protiv Rodžera Federera u finalu završnog Mastersa u Londonu, uz prenos na televiziji B92 od 21 čas.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Biće ovo 29. duel dva najbolja tenisera sveta, Federer ima četiri pobede više, a dobio je i poslednja dva duela.

U finalu Sinsinatija i polufinalu Vimbldona, oba ove godine. Đoković je takođe dva puta bio bolji u 2012. godini, u polufinalima Rima i Rolan Garosa.

Federer je sa pomenute dve pobede okončao dominaciju Đokovića od šest pobeda u poslednjih sedam međusobnih mečeva.

"Uzbuđen sam zbog finala, volim da igram protiv Novaka. Protiv Del Potra je imao set zaostatka, ali je uspeo da se vrati i na kraju trijumfuje, što dovoljno govori o njemu. Pobeda bi označila uspešan kraj sezone, iako svi učesnici završnog Masters kupa mogu godinu smatrati uspešnom. Obojica ćemo morati da damo poslednje atome snage, kako bi pobedili i došli do titule. Mečevi sa Novakom su za mene uvek posebni", rekao je Federer u najavi velikog finala.

Đoković je posle pobede nad Argentincem istakao da je veoma motivisan da pobedom okonča godinu, a potom je častio novinare čokoladicama.

Više od šest godina traje rivalstvo Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Gotovo svaki od 28 međusobnih duela može se smatrati teniskim klasikom. Nema sumnje da nas i u ponedeljak od 21:00 očekuje takav.

Tek četvrti put u 43-godišnjoj istoriji završnog Masters kupa dvojica najboljih tenisera sveta boriće se za titulu, drugi put u poslenje tri godine. Biće to 29. međusobni okršaj dvojice velikih rivala. Četiri puta su se sastali ove godine. Đoković je bio ubedljiv na šljaci, najpre na Mastersu u Rimu, a potom u polufinalu Rolan Garosa. Federer je bio neprikosnoven na Vimbldonu i u finalu Sinsinatija.

Mnogo važnih i velikih mečeva odigrali su jedan protiv drugog. Upravo je Federer bio taj koji je prekinio Đokovićev neverovatan niz od 43 uzastopne pobede prošle sezone. Đokoviću će ovo biti drugo finale završnog turnira, a titulu je osvojio 2008. u Šangaju. Sa druge strane, Švajcarac će igrati u svom osmom finalu protiv osmog različitog protivnika.

Samo jednom nije trijufmovao i to 2005. godine protiv Nalbandijana. Novak je na putu do ovogodišnjeg finala zabeležio sve četiri pobede, protiv Žo-Vilfreda Conge, Endija Marija, Tomaša Berdiha i Huana Martina del Potra. Federer je savladao Janka Tipsarevića, Davida Ferera i Endija Marija, a izgubio od Del Potra.

Đoković je do sada osvojio 33 trofeja u karijeri, dok Federer ima 76 titula. U 11 od njihovih poslednjih 12 mečeva pobednik je bio onaj koji je osvojio prvi set – izuzetak je prošlogodišnje polufinale US opena.

Teško je predvideti kako će se meč odvijati. Federer nije blistao u grupnoj fazi, ali je protiv Marija servirao sjajno i odigrao neke spektakularne udarce koji su sve podsetili kolik talenat i osećaj za lopticu poseduje.

Rodžer će pokušati dobrim servisima da kontroliše meč, ali to ne ide uvek lako protiv čoveka sa najboljim riternom na svetu. Federerov forhend, jedno od njegovih osnovnih oružja, mnogo je oscilirao u dosadašnjem toku turnira, ali slušao je Švajcarca kada mu je to bilo najpotrebnije u meču sa Marijem.

Đoković će više igrati na Federerov bekhend, ali neće ni preterivati u tome i tako ga navići na jedan šablon – naprotiv, Novak će znati da promeni ritam bekhend paralelom ili forhend dijagonalom sa mnogo spina.

Srpski teniser izvrsno je servirao u odlučujućem setu meča sa Del Potrom, a i sada će mu biti potreban visok procenat prvog servisa. Ipak, mnogo važniji biće kontinuitet sa osnovne linije, pošto je Rodžer ove nedelje dosta grešio u dužim razmenama udaraca.

Budite uz B92 od 21 čas i uživajte u novom okršaju Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve