Nova vest
Fudbal

Nedelja, 13.06.2010.

22:20

Nemački čas fudbala

Reprezentacija Nemačke demonstrirala je kako treba da izgleda fudbal na SP ubedljivom pobedom protiv Australije od 4:0.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Nemci su deklasirali rivala igrom po krilima, a osim šanse u četvrtom minutu Australija ni jednom više nije zapretila Nojeru.

Sa druge strane ređale su se prilike, a četiri su uspeli da iskoriste Podolski i Klose koji su pogađali u prvom, te Miler i Kakau koji su bili strelci u drugom poluvremenu. Nemačka sledeći meč igra protiv Srbije u petak od 13.30h.

Ekipa Joakima Leva je jedna od najmlađih na šampionatu, a mnogi su ih verovatno previše potcenili pre starta takmičenja. Očigledno niko nije bio svestan talenta i umeća Ozila, Milera, Podolskog, Nojera i ostalih mladih igrača koji su se sjajno uklopili sa već afirmisanim saigračima Kloseom i Švajnštajgerom te deklasirali Australiju.

"Kenguri"su ipak mnogo bolje otvorili meč sa sjajnom prilikom u četvrtom minutu posle kornera. Kejhil je ponovo pokazao svoju dominaciju u skoku, šutirao glavom, lopta se odbila od Nila i došla do Garsije koji je šutirao sa svega nekoliko metara ali ga je izblokirao Filip Lam.

Nemci su uzvratili samo tri minute kasnije preko Klosea, ali je šut najboljeg strelca Mundijala 2006. odbranio golman Australije. Samo minut kasnije Podolski je bio mnogo uspešniji. Ozil je proigrao Milera na levoj strani kaznenog prostora, mladi napadač Bajerna je odigrao dijagonalnu povratnu loptu na koju je natrčao Podolski i savladao Švarcera za 1:0.

Nemci su stvarali velike probleme "knegurima" po krilnim pozicijama, a posle neuspešne asistencije Milera sa leve, prošao je pas Podolskog sa desne za Klosea koji je promašio čistu šansu sa penal.

Najbolji strelac "Pancera" ipak nije pogrešio u 27. minutu. Posle novog centaršuta sa desne strane koji je uputio Lam, Švarcer je loše procenio let lopte pa je Klose na svojstven način glavom postigao drugi gol za svoj tim. Ovo je bio 11. gol Klosea na svetskim prvenstvima.

Na isteku 30. minuta Nemačka je mogla i definitivno da reši meč. Ozil je sjajno utrčao u šesnaesterac, prebacio loptu preko Švarcera ali je Lukas Nil sprečio siguran pogodak.

Naturalizovani Nemac turskog porekla imao je još jednu sjajnu priliku deset minuta kasnije, ovaj put je uspeo i da zaobiđe Švarcera, ali je je izgubio kontrolu nad loptom pa nije uspeo da šutira.

Nemačka je i u drugom delu dominirala, stvarala šanse, a onda joj je posao olakšao Tim Kejhil koji je sa leđa startovao na Švajnštajgera i dobio direktan crveni karton.

To je jednako bitno i za Srbiju jer najbolji igrač Australije verovatno neće igrati protiv "Orlova" u trećem kolu. Ovo je bio ukupno četvrti crveni karton na osam do sada odigranih utakmica na SP.

Već u 70. minutu Kedira i Klose su bili blizu postizanja trećeg gola na meču ali nisu imali dovoljno sreće.

Ovo je samo pojačalo nemoć Austrije protiv napada Nemaca koji su prvi promašili nekoliko odličnih šansi, a onda je u 68. minutu Tomas Miler okrenuo Čiperfilda u kaznenom prostoru i poslao loptu uz stativu Švarcerovog gola za 3:0.

Posle gola Joakim Lev je iz igre izveo Klosea, a dao priliku debitantu na SP rođenom Brazilcu Kakauu koji je odmah postigao gol posle sjajne asistencije Ozila sa leve strane.

Tek posle ovog pogotka Nemci su stali na loptu i trošili vreme protiv razbijenog rivala.

Sledeću utakmicu Nemačka igra protiv Srbije koja mora da pobedi ukoliko želi u drugu rundu, dok će Australija šansu za "vađenje" imati protiv Gane.

Nemačka - Australija 4:0 (2:0)
Podolski 8, Klose 27, Miler 68, Kakau 70

Nemačka: Nojer – Mertesaker, Fridrih, Badštuber, Lam – Kedira, Švajnštajger, Ozil (Gomez 74'), Podolski (Marin 81') - Miler, Klose (Kakau 68')

Australija: Švarcer – Nil, Mur, Čiperfild, Vilkšir – Grela (Holman 45'), Valeri, Čulina, Garsija (Rukavicja 64'), Emerton (Jedinak 74') – Kejhil

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve