B92 Sport Istorija
prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu

4. jun 2018. | 10:00

Italija 1934, još jedna titula organizatorima

Zbog toga što je kandidatura za domaćina prvog Svetskog prvenstva bila neuspešna Italijani nisu otišli u Urugvaj, zbog činjenice da su Evropljani masovno bojkotovali ‘njihov šampionat’ prvaci sveta nisu želeli da brane titulu. Izostale su, još jednom, sve selekcije sa Ostrva.

Fašističkom režimu Benita Musolinija prvenstvo je bilo prilika da pokaže koliko je napredan. Osam velikih stadiona, pune tribine i skup i dobar tim koji je sastavio Vitorijo Poco bili su jedan deo priče, sudije koje su, kada je bilo potrebno, ‘navlačile’ za domaćina drugi, tek trofej namenjen pobedniku još jednom je ostao u rukama domaćina.

Getty Images/ Šampioni
Getty Images/ Šampioni

Zbog toga što je kandidatura za domaćina prvog Svetskog prvenstva bila neuspešna Italijani nisu otišli u Urugvaj.

Zbog činjenice da su Evropljani masovno bojkotovali ‘njihov šampionat’ prvaci sveta nisu želeli da brane titulu. Izostale su, još jednom, sve selekcije sa Ostrva.

Fašističkom režimu Benita Musolinija prvenstvo je bilo prilika da pokaže koliko je napredan.

Osam velikih stadiona, pune tribine i skup i dobar tim koji je sastavio Vitorijo Poco bili su jedan deo priče, sudije koje su, kada je bilo potrebno, ‘navlačile’ za domaćina drugi, tek trofej namenjen pobedniku još jednom je ostao u rukama domaćina.

U kvalifikacijama je učestvovalo 29 selekcija, čak su i Italijani morali da pobede Grke da bi se plasirali u završnicu. Pobedili su ih, 4:0, a Grci nisu hteli da igraju revanš. Zauzvrat su dobili veliku kuću u Atini vrednu 400.000 dolara koja je postala sedište tada siromašne Fudbalske federacije Grčke.

Reprezentacija Jugoslavije igrala je u kvalifikacionoj grupi 6, sa Rumunijom i Švajacrskom, završili kao treći i nisu otišli u Italiju. putovali na revanš. Argentina i Brazil jesu, finalisti prvog šampionata su u znak protesta zbog toga što se igra u Evropi, igrali sa rezervnim timom, a Brazil je imao samo jednu zvezdu – Leonidasa.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

I jedni i drugi putovali su brodovima oko 13.000 kilometara da bi odigrali po jednu utakmicu. Švedska je bila bolja od Argentine, Španija od Brazila, pa su se u četvrtfinalu našle samo evropske ekipe.

Italijani su u osmini finala bili ubedljivi protiv selekcije Sjedinjenih Država, 7:1, da bi muke počele već u četvrtfinalu. Španci su poveli i stigli do produžetaka. Na kraju je bilo 1:1, a nova utakmica zakazana je za sledeći dan. Treneri su menjali ekipe, pet promena napravili su Italijani, sedam Španci, ali su se u ponovljenom meču uglavnom jedva kretali pa je jedan gol, koji je postigao Đuzepe Meaca, bio dovoljan da domaćin dođe do polufinala.

Dva dana kasnije protivnik ‘Azura’ bio je austrijski ‘Vundertim’ Huga Majsla. Na terenu koji je ličio na oranicu, posle velikog nevremena, ‘finale pre finala’ odlučio je rođeni Argentinac Gvaita, njegov gol doveo je Italiju do finala. Tu su se našli i Čehoslovaci, posle pobede nad Nemcima u polufinalu.

U finalu je poveo autsajder, golom Puča dvadeset minuta pre kraja. Nekoliko minuta pre kraja izjednačio je Orsi, čovek koji je učestvovao i na prvom šampionatu, tada kao reprezentativac Argentine. U produžetku je pogodio Skjavio za titulu Italijana.

Tim Vitorija Poca koji je pred 45.000 ljudi u Rimu osvojio titulu prvaka sveta u finalu je nastupio u sastavu Kombi, Monceljo, Alemandi, Feraris, Monti, Bertolini, Gvaita, Meaca, Skijavio, Ferari, Orsi.

Italija 1934, Rezultati, strelci, sastavi...


Foto: Getty Images/ Žil Rime uručuje pehar Đuzepeu Meaci

Treće svetsko prvenstvo odigrano je u Francuskoj. Drugi svetski rat se bližio, a neke selekcije već su bile poražene.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Svetsko prvenstvo 1954. godine igrano je u Švajcarskoj.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Drugi svetski rat je završen, potpredsednik FIFA Italijan Dr Otorino Barazi sačuvao je trofej namenjen prvaku sveta u kutiji od cipela

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Svetsko prvenstvo se vratilo u Južnu Ameriku, a ključni čovek trijumfa Brazilaca u Švedskoj, Pele, odigrao je prvu utakmicu na turniru i povredio se.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Brazil je petostruki prvak sveta, prva titula je osvojena 1958. godine u Švedskoj.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Samo dve godine posle učesnika Olimpijskih igara velike nadmorske visine i paklene temperature Meksika dočekale su i najbolje fudbalere sveta.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Dramatično finale Svetskog prvenstva odlučio je Englez Harst.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

Domaćin je osvojio prvenstvo sveta, ali je izgubio utakmicu sa svojim drugim ja.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Foto: Getty Images

I pored pojedinačnih pretnji bojkotom zbog režima u Argentini tih godina svi su učestvovali u kvalifikacijama.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar


utorak 21. mart 2023.

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje