Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 03.02.2014.

00:45

Jevgenij Kafeljnikov – najpoznatiji stanovnik Sočija

Bez ikakve sumnje, najpoznatiji stanovnik Sočija je legendarni teniser Jevgenij Aleksandrovič Kafeljnikov. Nekadašnji prvi reket sveta rođen je 18. februara 1974. godine u tadašnjem SSSR.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Default images

Za 11 godina bavljenja tenisom osvojio je ukupno 53 trofeja, 27 u singlu i jedan manje u dublu. Na letnjim Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. okitio se zlatnom medaljom, da bi dve godine kasnije sa nacionalnim timom stigao i do trofeja u Dajvis Kupu.

Na Gren slem turnirima redovno je dolazio do same završnice, a zanimljivo je da nikada nije osvojio turnir iz Masters serije. Od četiri najveća turnira uspeo je da osvoji Rolan Garos (1996) i Australijan Open (1999), a u oba navrata ušao je u istoriju.

Krasila ga je odlična igra, kako na mreži tako i na osnovnoj liniji, dok mu je najbolji udarac bio dvoručni bekend. Spada među osam igrača igrača koji su pobedili Rodžera Federera na Vimbldonu, takođe, jedan je od retkih koji ima pozitivan skor sa Švajcarcem (4-2).

‘Led’ na Gren slem turnirima turnirima probio je u Parizu. Prvo je u konkurenciji dublova, u paru sa Čehom Danijelom Vačekom, porazio Francuza Gija Foržea i Švajcarca Jakoba Hlašeka . Potom je u singlu trijumfovao nad bivšim šampionom Vimbldona Mihaelom Štihom i postao prvi Rus sa Gren slem trofejom. Ujedno, Kafeljnikov je postao prvi čovek u istoriji ‘belog’ sporta koji je na istom Gren slem turniru odneo pehar u obe konkurencije.

Na drugu titulu čekao je tri godine, kada je postao prvi Rus pobednik ‘Ozi Opena’. U finalnom meču, tada treći teniser sveta, bio je bolji od Šveđanina Tomasa Enkvista u tri seta.

Sam Jevgenij više puta je isticao da mu je upravo ta sezona bila prekretnica u karijeri. Ali, čini se da su ga jak temperament, preka narav i neizbežna želja ka hedonističkom, raskalašnom, stilu života sprečili da ostavi još dublji trag u istoriji tenisa.

Trećeg maja iste godine postao je prvi teniser planete, ali se na tom mestu zadržao samo šest nedelja. Na US Openu uspeo je da stigne do polufinala, a isti uspeh ponovio je i dve godine kasnije na terenima “Flešing Medouza”. S druge strane, najveći uspeh na travi Vimbldona ostvario je godinu dana pre osvajanja Pariza, kada je stigao do četvrtine finala.

Što se dubla tiče, na Rolan Garosu je uspeo da odbrani titulu, a pet godina kasnije osvaja i treći trofej. Kafeljnikov i Vaček radovali su se i 1997. godine na US Openu, kada su savladali Jonasa Bjorkmana i Niklasa Kultija, na Vimbldonu su dva puta stizali do polufinala (1994. i 1995), dok su u Australiji isto toliko puta stajali na stepenici niže (1995. I 1999).

Još jedan podatak vezan za Kafeljnikova ušao je u anale. Naime, Rus je jedini teniser u istoriji koji je osvojio dva ili više Gren slema, a da nema osvojen Masters, pritom, pojavio se pet puta u finalima.



Novi milenijum nije dobro počeo za pasioniranog navijača Spartaka iz Moskve. Andre Agasi porazio ga je u finalu Australijan Opena posle četiri odigrana seta, ali je Kafenjikov nekoliko meseci kasnije na istom terenu dosanjao ono što nisu mnogi.

Predstavljajući svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Sidneju, iako je prvi favorit bio njegov kolega iz reprezentacije Marat Safin. Ipak, Safin je eliminisan već u prvoj rundi od Fabrisa Santoroa, dok je Kafenjikov na putu do zlata savladao Ignjasija Čelu, Marka Filipusisa, Gustava Kuertena i, konačno, Tomija Hasa u epskom finalu u pet setova.

Najbolju godinu u karijeri krunisao je titulom u Dejvis Kupu. Ključnu ulogu odigrao je u polufinalnom susretu sa Argentinom, kada je posle dve spasene meč lopte, i četiri sata i deset minuta tenisa, uspeo da pobedi Gastona Gaudija. Pošto je bio rovit pred finale, bilo je pitanje da li će se uopšte naći u sastavu. Sebastijan Grožan porazio ga je u singu za 1:1, posle čega je Jevgenij prepustio svoje mesto Mihaelu Južnom. Popularni Miša je uspeo da izađe na kraj sa Pol-Anri Metjuom za prvu ‘salataru’ Rusa.

Iz tenisa se povukao 2003. godine, pošto posle deset godina nije uspeo da osvoji turnir, a bio je i najlošije plasiran na ATP listi još od 1993. godine.

Posle okončanja karijere, odlučio je da se skoni iz tenisa. Nedugo posle povlačenja ugojio se preko 30 kilograma i počeo profesionalno da igra poker. I tu je bio uspešan, a najzapaženije rezulatate ostvario je na Svetskom prvenstvu 2005. Zatim se okrenuo golfu, gde je, između 2005. i 2008. godine, uzeo učešće na evropskom PGA Turu i šampiontu Rusije.

Posle šest godina odsustva vraća se tenisu i počinje sa nastupima na “Turu šampiona”, a ubrzo pokazuje da nije zaboravio da radio ono što najbolje ume.

U singlu je ostvario skor od 609 pobeda i 306 poraza, dok je u konkurenciji parova 358 trijumfa i 213 neuspeha. Sa zaradom od preko 17 miliona dolara zauzima osmo mesto na večnoj listi.

Neponovljivi Jevgenij Aleksandrovič Kafeljnikov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve