Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 31.01.2014.

12:01

Aksel Lund Svindal – najbrži ’viking’

Ako treba izabrati jednog skijaša koji je favorit za zlata u brzinskim disciplinama pred Zimske olimpijske igre u Sočiju, to je bez sumnje Norvežanin Aksel Lund Svindal.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Dvostruki osvajač Svetskog kupa prošle i ove sezone je bez premca u spustu i superveleslalomu, zbog čega bi njegovo nepojavljivanje na podijumu u Sočiju bilo veliko iznenađenje.

Svindal se na prethodnim Olimpijskim igrama, u Vankuveru 2010. godine, okitio setom medalja – osvojio je zlato u superveleslalomu, srebro u spustu i bronzu u veleslalomu.

U Sočiju će se takmičiti u četiri discipline, pored brzinskih, i u veleslalomu i superkombinaciji, i sigurno je da će u svakoj juriti medalje. Slalom jedino, očekivano, izbegava. Najviše šansi daju mu se u ‘njegovim’ disciplinama, ali je i u prošlosti pokazao da može da pomuti planove favoritima i u onima koje mu nisu jača strana.

Olimpijske igre su Olimpijske igre. Sam pomen mi vraća divne uspomene. Ne samo sa trka, već i činjenice da sam deo nečeg velikog. Jedva čekam da osetim taj olimpijski duh”, rekao je Svindal nedavno.



Norvežanin je prošle sezone sezonu u Svetskom kupu završio na drugom mestu u generalnom plasmanu, iza Marsela Hiršera, ali je osvojio male Kristalne globuse u spustu i superveleslalomu.

Pored toga, osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu u Šladmingu u spustu i tako postao prvi skijaš koji je osvojio titule na četiri planetarna šampionata zaredom. Prethodno je 2007. godine u Oreu bio zlatan u veleslalomu i spustu, potom je 2009. osvojio titulu u superkombinaciji, koju je odbranio dve godine kasnije u Garmišu.

Svindal Zimske olimpijske igre u Sočiju dočekuje kao vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, a vodeći je i spustu i superveleslalomu. Konkurenata ima nekoliko, ali se, ipak, od Norvežanina ubedljivo najviše očekuje.

Moj cilj je da u Soči stignem kao favorit. To je nešto što sebi mogu da učinim. Za to mi nije potrebna sreća, samo rad”, rekao je Svindal, a može se reći da je svoj prvi cilj ispunio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

35 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu