Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 16.09.2013.

19:57

Antikošarka, cirkus, poraz Španije

Košarkaši Španije biće protivnici Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, pošto su u poslednjem kolu F grupe izgubili od Italije posle produžetka 86:81.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

U meču koji je više ličio na cirkus, u kojem nijedna od ekipa nije imala naročitu želju da pobedi i da ugrozi koš, Italijani su izašli kao "pobednici".

Španija je na pet minuta do kraja imala 13 poena viška najviše zahvaljujući Gasolu, ali onda kreće neverovatan preokret Italije potpomognut španskim igračima, koji su statirali u odbrani i bili nezainteresovani u napadu.

Farsa je doživela kulminaciju na tri sekunde do kraja pri vođstvu Španije 70:68 – Datome je primio loptu, a Španci su ga bukvalno pustili da položi loptu u koš za produžetak.

Na početku dodatnih pet minuta italijanski bekovi šetali su kroz reket ne nailazeći na prepreke i stvorili su bezbednu zalihu za kraj meča. Onda se Španija "razigrala“, ali bilo je "kasno".

Mark Gasol imao je 32 poena i 10 skokova, dok je Serhio Rodriges upisao 18 poena i 6 asistencija. Za Italijane je 25 poena ubacio Đentile, 17 je dao Aradori, 16 Marko Belineli, a Datome je postigao 11.

Tok meča:

Obe ekipe ležerno su počele meč, niko nije uspevao da pogodi koš dva minuta, a led je probio Datome, koji je bio pod znakom pitanja za ovaj meč.

Španiji je bilo potrebno skoro puna četiri minuta da prvi put probaci loptu kroz obruč, a sa druge strane Belineli je zatrpao njihov koš sa osam poena. Posle trojke Datomea za 13:5 selektor ’furije’ zatražio je tajm aut.

Na samo četiri minuta do kraja prve deonice Datome je zaradio treću ličnu grešku, a Španija je bila neprepoznatljivo loša i pojačava sumnje navijača u Srbiji da će namerno izgubiti utakmicu. Italija je ubrzo povela sa 17:7.

Kuzin je delio rampe poput Mutomba, a Italijani su lako prodirali do koša i posle deset minuta vodili su protiv nezainteresovane Španije sa 24:12.

Početkom druge četvrtine Italijani su stali, a Španija je sa Mumbruom na čelu napravila seriju 7-0. Igrači oba tima ponašaju se kao da je u pitanju potpuno nevažan meč.

Seriju rezervnih igrača Španije nije prekinuo ni tajm aut, poenima Rodrigesa i Reja 'furija' je izjednačila na 24.24. Do kraja poluvremena utakmica je zaličila na pravu košarkašku, razigrao se Gasol, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a posle 20 minuta bilo je 37:37.

U prvih pet minuta treće četvrtine obe ekipe su se ispucavale, ali Mark Gasol je bio izvanredan - čak je ubacio i trojku, vezao je još nekoliko poena, a posle zakucavanja Klavera Španija je povela 48:43 na četiri minuta do kraja trećeg perioda.

Serija se tu nije zaustavila, Gasol je bio superioran, a u igri Španaca nije bilo ni traga nezainteresovanog pristupa iz prvog poluvremena. Italija punih sedam minuta nije dala koš, a posle treće četvrtine bilo je 56:45 za Španiju.

Sve do pet minuta pred kraj Španci su lagano čuvali prednost i činilo se da će bez problema privesti meč kraju. Međutim, Italija se rastrčala i najviše zahvaljujući seriji poena Aradorija prišla je na -4 (66:62) na nešto više od dva minuta do kraja.

U tragikomičnom drami rasplet je bio neizvestan - Italijani su zahvaljujući Belineliju i Đentileu prišli na -2, a na dvadeset sekundi do kraja pri vođstvu 70:68 Rodriges je promašio oba slobodna bacanja.

Potom je Belineli promašio iz skoro čiste situacije, ali lopta je pripala Italiji na 2,8 sekundi do kraja. Loptu je primio Datome, koji je bez ikakvog otpora rivala položio loptu u koš za produžetak - 70:70.

Na početku prodžetka Španija nije igrala nikakvu odbranu, Gasol se sklanjao sa puta protivničkim bekovima, pa je Italija povela 78:72. Španci su u završnici želeli da isteraju predstavu do kraja, inscenirana je penal-završnica, u kojoj je Italija lagano privela meč kraju i potvrdila pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu