Nova vest
Košarka 1

21.5.2024.

11:46

KLS: Kamp za košarkaške sudije tokom avgusta u Ivanjici

Košarkaška liga Srbije će od 1. do 25. avgusta u Ivanjici održati kamp za mlade i perspektivne sudije.

Izvor: Tanjug, KLS

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Peđa Milosavljević/Starsport

Velika briga vodi se o kvalitetu suđenja i arbitrima i sa tim ciljem rukovodstvo košarkaške lige Srbije će tokom kampa pokriti sve troškove za najperspektivnije mlade sudije i omogućiti vrhunsku edukaciju. 

U saopštenju se navodi da Košarkaška liga Srbije iz godine u godinu ostvaruje napredak u raznim segmentima organizacije.

"Značajno se podigao kvalitet takmičenja, čemu je doprinela finansijska konsolidacija klubova i mnogo veća ulaganja, buđenje nekih novi centara poput Sombora, ali i revitalizacija starih kao što su Subotica i Novi Sad. Da je KLS ubedljivo najkvalitetnije takmičenje pod obručima u regionu dokaz su i rezultati u ABA 2 ligi, gde su srpski timovi bili dominantni. Sve to je doprinelo i da se publika u velikom broju vrati na tribine 'SPENS-a', u 'Dudovoj šumi' i ostalim halama, jer su se osim zanimljivih utakmica mogli videti veoma mladi i perspektivni igrači, na kojima će se bazirati budućnost srpske košarke", navode iz KLS.

Posebna pažnja poklanja se regularnosti takmičenja, pa se sve utakmice prenose preko onlajn platforme.

"Takođe, KLS je prva liga u čitavom regionu koja ima 'instant riplej' sistem, elektronske zapisnike, a od sledeće sezone i kamere koje će biti instalirane u dresove sudija što će dodatno doprineti regularnosti, a samim tim i povećanju međusobnog poverenja i smanjenja tenzija medju svim učesnicima", tvrde u KLS.

Peđa Milosavljević/Starsport

Kamp za košarkaške sudije biće održan od prvog do 25. avgusta u Ivanjici.

"Među predavačima na kampu biće bivše i sadašnje sudije koje imaju iskustva suđenja sa najvećih evropskih i svetskih, klupskih i reprezentativnih takmičenja. Mislim da imamo veoma talentovane mlade arbitre, u njima vidimo veliki potencijal i ovo je naš simboličan doprinos ulaganju u budućnost segmenta takmičenja koje je veoma važno", rekao je direktor KLS Aleksandar Grujin.

"Predavači na kampu biće bivše i sadašnje sudije, kao i kontrolori suđenja na mečevima KLS i ABA lige Milivoje Jovčić, Zvezdan Janković, Jasmina Juras, Saša Maričić, Petar Kral, Miodrag Ličina, a supervizor biće predsednik sudijske komisije KLS Milorad Milojković", pojasnio je Grujin.

Jedan od najboljih evropskih sudija Ilija Belošević pružio je punu podršku ovakvom načinu rada sa arbitrima.

"Poverenje koje KLS na ovaj način ukazuje mladim sudijama i te kako će im značiti na polju samopouzdanja. Podrška arbitrima koja se iskazuje i na ovaj način, a koji su izloženi velikim pritiscima, je nemerljiva i sigurno će doprineti njihovoj dodatnoj sigurnosti. Edukacija je ključ unapređenje i podizanje kvaliteta sudjenja, a lista predavača koja je predviđena garantuje kvalitetan rad. Suđenjem se bavim nekoliko decenija i ovakvi potezi i briga o arbitrima me veoma raduju, jer je to garant da ćemo i budućnosti imati sudije koje će biti priznate i poznate u svetskim okvirima", zaključio je Belošević.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu