Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 16.09.2013.

17:00

Bogdanović odveo Hrvate na Ukrajinu

Košarkaši Hrvatske nadigrali su Grčku 92:88 posle dva produžetka, obezbedili prvo mesto u grupi i duel sa Ukrajinom u četvrtfinalu, a eliminisali Helene sa EP.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ko će igrati protiv Srbije u četvrtfinalu biće poznato nakon duela Italije i Španije koji se sastaju od 17:45 časova.

Junak je bio Bojan Bogdanović sa 22 poena, od čega čak 11 u produžecima. Sjajan je bio i Ante Tomić sa 'dabl-dablom' od 15 poena i 12 skokova, dok je Roko Leni Ukić imao 14 poena uz po 5 skokova i asistencija.

Janis Burusis je nosio većim delom meča igru Grčke sa 21 poenom i 9 skokova, dok je Vasilis Spanulis dodao 18 poena uz 4 skoka i tri asistencije. Po 14 poena imali su Kostas Kajmakoglu i Nikos Zizis, koji je Grcima doneo prvi produžetak, ali je u finišu promašio ključni šut za tri poena. Imao je i 5 asistencija.

Hrvati su dominirali u skoku (54-42), više asistirali (18-15), ali su i izgubili deset lopti više (18-8). "Kockasti" su mnogo bolje šutirali iz igre, ali su Grci držali priključak zahvaljujući 'dominaciji' sa slobodnih bacanja (35, Hrvatska 17).

Na prvi koš u duelu Hrvatske i Grčke čekalo se do trećeg minuta, a prvo vođstvo na utakmici imali su naši zapadni susedi. Od tada se u "Stožicama" vodila velika bitka, ali sa velikim brojem grešaka na obe strane i bez atraktivnih poteza.

U istom ritmu nastavilo se i u drugoj četvrtini, a na pauzu između dva poluvremena Hrvati su otišli sa dva poena prednosti (36:34), zahvaljujući košu Tomića u poslednjim sekundama.

Posle prvih 20 minuta najbolji u hrvatskom timu je Drejper sa devet poena, dok su po dva manje upisali Bogdanović i Ukić. U redovima grčke reprezentacije sedam poena ima Bramos, a po šest Spanulis i Kavadas.

Drugo poluvreme počelo je preokretom Grčke serijom 5:0, ali Hrvati odmah uzvraćaju sa 10:2 i vraćaju prednost na 46:41. "Kockasti" su nekoliko minuta održavali tu prednost, da bi krajem četvrtine Spanulis i Zizis izjednačili sa penala na 49:49.

Taj egal trajao je tokom kompletne poslednje četvrtine. Slukas je u jednom trenutku preokrenuo u korist Grčke, ali su Rudež trojkom, te Žorić sa dva polaganja ponovo okrenuli za Hrvatsku. Novom trojkom, ovaj put Ukića, Hrvatska dolazi do 65:61, četiri i po minuta pre kraja, ali Spanulis nije dozvolio rivalu da se 'odlepi'.

Hrvati su imali šansu da prelome meč minut pre kraja, Spanulis i Bramos su ishitreno šutirali trojke, a Bogdanović pogodio za 69:65. Usledio je napad za +6, ali je Bogdanović izgubio loptu.

Burusis vraća Grke u igru, a potom Tomić pogađa samo jedan penal. Usledio je tajm-aut i neočekivano dug i koplikovan napad Grčke. Lopta je dugo kružila, da bi na kraju Nikos Zizis sa osam metara pogodio trojku za izjednačenje, 70:70, devet sekundi pre kraja.

Ukić je preuzeo odgovornost, ali je zakomplikovao situaciju i na kraju šutirao preko ruke rivala, pa nije dobacio ni do koša.

Drama nije izostala ni u produžecima. Hrvati su kratko održavali blagu prednost, da bi onda Kajmakoglu trojkom i Zizis sjanim skok šutom doneli 77:74 Grcima. odgovornost je u Hrvatskoj ovaj put preuzeo Bogdanović koji je 25 sekundi pre kraja pogodio trojku, a Grci potom nisu iskoristili poslednji napad za pobedu.

U drugom produžetku dodatno je zablistao Bogdanović koji je vezao dva koša, a na to se nadovezao Rudež trojkom za, u tom trenutku naizgled nedostižnih 86:79. Međutim, Hrvati su ponovo posustali, Zizis odmah uzvraća trojkom, a nakon promašaja Bogdanovića pogađa i dva penala.

Usledio je novi promašaj Hrvata, i Burusis potpuno vraća Grke u igru (86:86). Pola minuta pre kraja Drejper donosi prednost Hrvatskoj koja uspeva da se odbrani od ulaza Zizisa, 20 sekundi pre kraja. Heleni prave brz faul, a ovaj put Bogdanović pogađa oba penala. Grci su dobili poslednji napad, odgovornost ponovo preuzima Zizis koji promašuje trojku, ali Simon ne pogađa ni jedno slobodno bacanja.

Kajmakoglu pogađa oba i Grci prave faul, sekund i po pre kraja i na +2 za rivala. Rudež je pogodio oba slobodna bacanja i Hrvatska je slavila 92:88 posle dva produžetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu