Nova vest
Rukomet

Subota, 30.01.2010.

17:12

Ponovo finale Francuska - Hrvatska

Rukometne reprezentacije Francuske i Hrvatske plasirale su se u finale Evropskog prvenstva u Austriji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U reprizi finala Olimpijskih igara iz 2008. godine u Pekingu, Francuzi su savladali Island sa 36:28 (16:14) u polufinalu, a u borbi za titulu šampiona ’starog kontinenta’ igraće protiv Hrvatske koja je sa 24:21 (9:10) savladala Poljsku. Francuska i Hrvatska su i prošle godine igrali u finalu Svetskog prvenstva u Zagrebu kada su 'trikolori' pobedili 24:19.

Finalna utakmica između Francuske i Hrvatske na programu je u nedelju od 17.30 časova u glavnom gradu Austrije, dok je meč za treće mesto između Poljske i Islanda zakazan za 15 časova. Poljska je na SP u Hrvatskoj 2009. osvojila treće mesto pa će sad imati priliku da osvoji i evropsku bronzu.

Pto mesto zauzela je Danska, šampion iz 2008. godine, koja je savladala Španiju rezultatom 34:27.

Francuka - Island 36:28 (14:12)

Francuska je tokom prvog poluvremena uglavnom održavala prednost od dva, tri gola. Nerešiva enigma za islandsku odbranu bio je sjajni Nikola Karabatić, koji je lako pronalazio pozicije za šut.

Krajem prvog dela, olimpijski vicešampioni konačno dolaze do vođstva posle serije grešaka francuskih reprezentativaca. Međutim, ta prednost nije potrajala pošto je Karabatić ponovo doneo dva gola viška svom timu (16:14) pred odlazak na odmor.

Snažnom odbranom i brzim kontrama, ekipa Kloda Oneste na startu drugog poluvremena stiže do prednosti od šest golova i više se nije postavljalo pitanje pobednika. Odbrana Islanđana se potpuno raspala, a napad je bio bezidejan.

U redovima aktuelnog svetskog i olimpijskog šampiona najbolji je bio Nikola Karabatić sa devet golova, dok je kod Islanda šest pogodaka postigao Aron Palmarston.

Hrvatska - Poljska 24:21 (9:10)

Drugi polufinalni duel bio je potpuno drugačiji od meča Francuske i Islanda. Publika u Beču gledala je neizvesnu utakmicu, koja je rešena u finišu drugog poluvremena sjajnom igrom svetskih vicešampiona predvođenih Ivanom Balićem. Hrvati su drugi put u istoriji obezbedili mesto u finalu šampionata Evrope.

Timovi su bili izjednačeni u prvom poluvremenu, obe ekipe su igrale brzi, snažno u odbrani. Mirko Alilović i Slavomir Šmal briljirali su na golu i tako unosili sigurnost saigračima. Selektor Hrvatske Lino Červar držao je u igri istovremeno i Domagoja Duvnjaka i Ivana Balića, koji je u provm poluvremenu postigao tri gola.

Poljaci su češće bili u vođstvu tokom prvog dela igre, ali se u nastavku situacija promenila. Tri pogotka Duvnjaka i jedan Balića preokrenuli su rezultat na 13:11 i od tog trenutka Hrvati su sve vreme bili u prednosti.

Glavni problem reprezentacije Poljske u drugom poluvremenu bila je činjenica da sem Mihala Jureckog, nijedan bek nije uputio šut ka golu.
Najzaslužniji za pobedu Hrvata bili su Ivano Balić i Domagoj Duvnjak sa po pet golova. Sa druge strane, Mihal Jurecki je postigao sedam pogodaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve