Nova vest
Rukomet

Utorak, 19.01.2010.

21:59

EP: Remi Francuza, Hrvati se mučili

Rukometna reprezentacija Francuske igrala je nerešeno 29:29 sa Mađarskom na startu Evropskog prvenstva u Austriji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Hrvatska se mučila, ali je na kraju slavila protiv Norveške (25:23), dok je Španija bila ubedljiva protiv Češke sa 37:25. Poljska je prvi put u istoriji šampionata Evrope savladala Nemačku, a trijumfom su startovali i branioci trofeja Danci. Reprezentacija Srbije je odbranom golmana Darka Stanića u poslednjoj sekundi meča došla do boda protiv Islanda.

Grupa A

Rusija – Ukrajina 37:33
Hrvatska – Norveška 25:23


Reprezentacije Rusije i Ukrajine, u čijem su sastavu uglavnom igrači iz ekipa Čehovski Medvedi i Zaporežje, sastale su se u prvom meču grupe A. Rusi su od početka krenuli silovito predvođeni rukometašem Barselone Konstantinom Igropulom, koji je u prvom poluvremenu postigao osam pogodaka.

Rezultat posle prvih 30 minuta pokazuje da odbrana nije bila ključni elemenat u igri ni jedne ni druge ekipe. U nastavku, Igrupulu se pridružio Aleksej Rastvorcev tako da je Rusija relativno lako sačuvala prednost i na kraju slavila.

Svetski vicešampioni Hrvati mučili su se protiv Norveške, ali su zahvaljujući promašajima protivnika u finišu duela stigli do pobede. Podmlađenu ekipu Lina Červara predvodili su sjajni Mirko Alilović na golu i Drago Vuković sa sedam pogodaka. Sedam i po minuta bilo je potrebno Hrvatskoj da postigne prvi gol u Gracu, a prvi strelac bio je iskusni Ivano Balić koji je davao sigurnost mladom timu.

Grupa B

Danska – Austrija 33:29
Island – Srbija 29:29


Pobedom nad domaćinom, Austrijom, Danci su počeli odbranu titule osvojenu pre dve godine u Norveškoj. Aktuelni evropski prvaci su vodili tokom celog meča i zasluženo slavili. Tomas Mogesen je postigao sedam, a Mikel Hansen pet golova.

Srbija je u dramatičnoj završnici serijom 3:0 došla do boda protiv Islanda. Golman Darko Stanić odbranio je sedmerac u poslednjoj sekundi utakmice i tako doneo remi svom timu, iako su Islanđani vodili tokom čitavog meča.

Grupa C

Nemačka – Poljska 25:27
Švedska – Slovenija 25:27


Prvi put u istoriji šampionata Evrope, selekcija Poljske savladala je Nemačku (27:25) i tako napravila značajan korak ka plasmanu u drugi krug takmičenja. Pred 8200 gledalaca punoj dvorani u Insbruku, Poljaci su sasvim zasluženo slavili, a predvodio ih je golman Slavomir Šmal (18 odbrana).

Obe ekipe su imale problema u napadu i pravile su dosta grešaka, ali su Poljaci u ključnim trenucima bili efikasniji, a razliku je pravio upravo Šmal.

Švedska je imala veliku prednost protiv Slovenije sve do 50. minuta, a onda je lošim izdanjem u drugom poluvremenu ispustila već dobijenu utakmicu. U poslednjih deset minuta krenula je dramatična završnica.

U 55. minutu izabranici Noke Serdarušića izjednačili su na 23:23, a zahvaljujući Luki i Žvižeju, kao i Kavtičniku prvi put povela minut kasnije. Slovenci su pobedu osigurali 30ak sekundi pre kraja meča pogotkom Davida Špilera.

Grupa D

Španija – Češka 37:25
Francuska – Mađarska 29:29


Španija je na početku meča stekla prednost od 2:0 golovima Ikera Romera. Međutim, već u trećem minutu usledila je povreda golmana Arpada Šterbika koji je napustio igru što je poremetilo ekipu, a dalo samopouzdanje Česima.

Češki tim stiže do vođstva od dva pogotka u 16. minutu, ali potom sledi buđenje Španaca. Sjajan je bio Romero koji je postigao ukupno 14 golova, Ombrados je bio odlična zamena na golu saigraču iz Siudad Reala. Posle prvih 30 minuta bilo je 37:30 za Španiju koja je u drugom poluvremenu sačuvala prednost i zasluženo slavila. U poraženom timu istakli su se Filip Jiha sa osam i Vrani sa pet pogodaka.

Poptuno neočekivano, olimpijski i svetski prvaci Francuzi remijem su počeli učešće na devetom Evropskom prvenstvu u Austriji. Onestina ekipa se mučila tokom cele utakmice i u poslednjim minutima meča morala je da juri remi i bod.

Najefikasniji u Mađarskoj bili su Ferenc Ilješ sa sedam i bivši reprezentativac naše zemlje Milorad Krivokapić sa šest golova. Sa druge strane, Nikola Karabatić je postigao sedam, Abalo i Fernandez po šest pogodaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve