Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.06.2017.

20:00

Jednostavno, bolji se nije rodio... Niti će!

Ako zamislimo da se mečevi u muškoj konkurenciji igraju sa taj brejkom i u petom setu, potencijalno možete biti poraženi i ako osvojite 32 gema.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Jednostavno, bolji se nije rodio... Niti će!
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Rafael Nadal osvojio je titulu na ovogodišnjem Rolan Garosu prepustivši protivnicima 35 gemova u sedam mečeva!

Dobro ste čuli, ukupno 35 gemova.

Međutim, koliko god neverovatno zvučalo, to nije najznačajniji podatak – Nadal je ponovo ispisao istoriju Otvorenog prvenstva Francuske stigavši do 10. trofeja. Ne znam da li možete da pojmite koliko je to veliki učinak, verovatno niko od nas ne može, ali dovoljno je uporediti sa ostalim teniserima.

Samo četvorica igrača pored Rafe su u Open eri osvojili dvocifren broj Gren slemova, on je to učinio na jednom. Uz "Decimu" na Rolan Garosu po dvaput je pobeđivao na Vimbldonu i US openu, uz jednu titulu sa Australijan opena.

"Rolan Garos je moj omiljeni turnir, to sam više puta ponovio. U Parizu se osećam kao kod kuće, poseban je osećaj osvojiti ovaj trofej deseti put", rekao je Nadal nakon finala sa Stanom Vavrinkom.

O ovom susretu ne može se napisati mnogo – posle početne stegnutosti i spasene brejk lopte, 'Kralj šljake' potpuno je preuzeo kontrolu i surovo kažnjavao slabu igru protivnika. Vavrinka nije bio u stanju da ponovi igru iz polufinala sa Endijem Marijem, pa se dogodilo nešto što niko nije ni sanjao da će biti moguće.

Spomenuta brejk lopta bila je jedina koju je dozvolio Švajcarcu, posao je završio za nešto više od dva sata, a jedini koji je uspeo da mu uzme više od tri gema po setu bio je Dominik Tim u polufinalu, i to samo jednom.

"Ovo je najbolja sezona u Nadalovoj karijeri, u to nema dileme", iskren je bio Vavrinka.

Jedan od najvećih boraca u istoriji sporta više puta se vraćao posle povreda, da bi od početka sezone dokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim igračem svih vremena. Dominaciju kakvu je on uspostavio na šljaci verovatno nije viđena ni u jednom sportu.

Na Rolan Garosu je doživeo samo dva poraza, slavio je u 92% mečeva na najsporijoj podlozi, na kojoj ima 53 titule i, osim u Parizu, "desetku" je zaokružio u Monte Karlu i Barseloni. Brojevi, brojevi i samo brojevi...

"Osećaj koji imam ovde je nemoguće opisati. Teško je porediti sa bilo kojim drugim turnirom. Trema i adrenalin koji osećam kada igram na ovom turniru su neuporedivi", završio je Nadal.

I meni je ponestalo reči, ali za kraj treba još jednom ponoviti – jednostavno nije postojao sportista koji je toliko dominantan kao Rafael Nadal na šljaci. Niti će se ikada više roditi...

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve