Nova vest
Tenis

Sreda, 25.05.2016.

21:30

Intima 'Žan Buena': Kako se spremaju Novak i Rafa?

Trećeg juna ceo teniski svet očekuje da ih ponovo vidi jednog naspram drugog na stadionu Filip Šatrije, petu godinu u nizu.

Izvor: B92

Autor:B92

Intima 'Žan Buena': Kako se spremaju Novak i Rafa?
Getty Images

Sada su Novak Đoković i Rafael Nadal bili udaljeni svega dva-tri metra, bili su okrenuti leđima jedan drugom i delila ih je ograda – na terenima jedan do drugog vežbali su i brusili se podižući postepeno formu za završnicu turnira.

Na ’Žan Buen’, kompleks koji je udaljen oko 600 metara od Rolan Garosa i u koji navijači ne mogu da uđu, stigli su Marjan Vajda, kondicioni trener Gebhard Fil-Grič i fizioterapeut Miljan Amanović, svi zadovoljni što se sunce konačno pojavilo nad Parizom, a lepo raspoložen bio je i Nadalov agent Benito Peres Barbadiljo (“što da ne budem, znaš li da sam ja sa juga Španije“, kaže).

Koji minut kasnije sa bratom Markom pojavio se i Novak, što je bio znak za Miljana da mu se pridruži u fitnes centru i da se obave pripreme za trening. Utom se pojavio i Boris Beker, razgibavao se i trudio se da osposobi kukove sa kojima ima problema.

“Dopadate mi se, ali ne želim da dajem izjave, hoću da budem ’tih’ malo“, odbio je Nemac razgovor.

Rafa je već udarao forhende u jakom tempu, dok je Novak izlazio na teren. Obojica su na početku bili tihi i fokusirani – Vajda i Beker davali su upustva sparing partneru Tibu Venturinu (Rolan Garosa plaća sparing partnere tokom turnira, najčešće su to bivši manje uspešni profesionalnci) kakve loptice i gde da šalje, a Toni je diskretno nešto sugerisao nećaku.

Nadal je pokazao i zavidnu fudbalsku tehniku u dva-tri navrata, nije mu bez razloga drugi stric bivši štoper Barselone, a potom je prešao na uvežbavanje bekhenda, nedugo zatim i bekhend slajsa, uz pomoć sparing partnera. Potom je Rafa vežbao kombinaciju servisa i drop šota i završio je trening posle tačno sat vremena.

Novak je nešto kasnije izašao iz fitnes centra, ali je i ostao posle Nadala – vežbao je promene ritma, različite šablone razmena, servis i pomalo voleje. Dok je Đoković servirao, reketa se latio i Vajda – što Amerikanci kažu, “still got it“. Forhend paralela, pa forhend dijagonala, oduševio je i Novaka koji je digao ruke u vazduh.

Meč dana odigrali su Endi Mari i Matijas Burg. Francuz ima 22 godine i dobio je ’vajld kard’ i do sada nikada nije ni igrao sa teniserom iz Top 50. Ipak, odveo je Marija u pet setova i jedno vreme, naročito u trećem setu, igrao je blistavo – forhend sa mnogo spina, inteligentna konstrukcija poena i nepogrešiv tajming za drop šotove.

Setio sam se 2007. godine i Novakovih pet setova sa Olivijeom Pasijansom, tada 129. na svetu, koji je poput Burga igrao ’kao blesav’.

Novak se tada izvukao, izvukao se i sada Endi. Možda i presudan trenutak bio je početak četvrtog seta – Burg je poveo 2-1 u setovima i imao 0:30 u prvom gemu četvrtog. Bio je u izglednoj situaciji, ali rešio je da se glupira, izabrao je neracionalno rešenje u želi da bude lepršav i izgubio je poen.

Jeste da je u tom gemu ipak imao brejk šanse, ali Mari ih je spasao i od tog trenutka je podigao nivo igre – bekhend, koji je do tog trenutka bio mlitav, počeo je da pada dublje i bilo je jasno da će Endi napraviti novi preokret.

A za nas je najzanimljiviji bio srpski derbi Lajovića i Troickog. Obojica su počeli stegnuto iz svojih razloga – Viktor se sećao kada je on bio mlađi u srpskim dvobojima u duelima sa Tipsarevićem i nije mu bilo lako da igra protiv druga, baš kao ni Duciju.

Završilo se neslavno, Lajović je morao da preda zbog grčeva, koji su “na psihičkom nivou“, a pitali smo ga da li je razmišljao da zatraži pomoć sportskog psihologa.

“Treba da nađem rešenje za pritisak koji sebi namećem jer je to osnovni preduslov za sve ostalo. I drugi igrači osećaju pritisak, budu i stegnuti, ali ne dešava im se to.Razmišljao sam o svemu, još nisam probao sa psihologom. Sve je moguće, probaću sve što može da mi pomogne“, rekao je vidno utučeni Lajović.

Žil Simon, čovek od kojeg je izgubio svih šest okršaja, biće sledeći protivnik Troickom, mada je bio na ivici poraza. U toku konferencije još je bio u toku peti set meča Simon – Pelja i zanimalo nas je da li je Viktor pratio rezultat.

“Ništa me ne pitaj“, kazao je Viktor odmahujući glavom i dodao: “Kada sam išao na pauzu za toalet na 1-1 u setovima, video sam da Pelja vodi 2:0 i 3:1. Onda sam gledao četvrti set, kada je Pelja vodio 4:2 i 0:30 u četvrtom, onda i 6:5 i servis, ali to je Žil Simon, uspeo je da se vrati. Činjenica je da Simona nikada nisam dobio i da mi uopšte ne odgovara, zato sam navijao za Pelju, ali ništa protiv Žila, sjajan je momak i dobri smo drugari, bio je nekoliko puta u Srbiji“.

Crtice iz Pariza

- “Pazi se, Darsisa na Turu zovu Ajkula’, rekao je belgijski novinar Đokoviću. Novak je napravio prilično samouveren izraz lica i odgovorio: “Imam prilično dobar odgovor u glavi, ali neču ga reći naglas... Volim ajkule“, rekao je uz ’zli’ smešak Novak.

- Mnogo se govori o tome da bi trebalo uvesti sistem ’sokolovog oka’ i na turnire na šljaci. Međutim, Nadal nije saglasan. “Mislim da to nije dobra ideja i to kažem jasno i glasno“, kaže Rafa.

- U tzv. ’RG laboratoriji’, pred očima javnosti rade uvek po trojica španera reketa. Ukupno ih je 16 na turniru i dnevno svaki od njih namesti i podesi 20-30 reketa. “Nije lako“, kaže nam jedan od njih sa osmehom na licu. O životu i poslu španera čitajte u intervjuu sa Timom van Drilom, jednim od ’stringera’ na Vimbldonu.

- Dok se Ana Ivanović istezala posle treninga, sa roditeljima je prolazila Kristina Mladenović. “Sjajno izgledamo, zebrice“, rekla je Kristina Ani aludirajući na prugastu opremu Adidasa za Rolan Garos. Usledila su pitanja ’s kim igraš u sledećem kolu’ i najlepše želje, pa rastanak.

- Endi Mari trenirao je i sa Novakom Đokovićem i sa Rafaelom Nadalom pre turnira, a novinari su konstatovali da nije tako često da članovi ’velike četvorke’ zajedno treniraju. “Obično me pobeđuju, tako da su verovatno srećni kada treniraju sa mnom“, našalio se Škot.

“To je najbolja moguća priprema, naši treninzi su kao mečevi – sada smo u Madridu odigrali set i po, obojica smo se osećalo kao da smo igrali meč“, objasnio je Novak.

- Pročitajte razgovor sa Ivom Karlovićem, a u četvrtak ujutru čeka vas intervju sa Bornom Ćorićem. Kao i uvek, možete mi pisati putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci, gde možete videti i još fotografija, komentara...

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve