Nova vest
Tenis

Utorak, 09.06.2015.

12:15

Kafeljnikov za B92: Moja era bila teža, Rafa ostaje na 14 GS

Sa Jevgenijem Kafeljnikovom našli smo se u salonu za igrače na stadionu Filip Šatrije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Dobio je koji kilogram u odnosu na igračke dane, ali i dalje je u sasvim dobroj formi.

Dvostruki osvajač Gren slem turnira za B92 je govorio o ruskom tenisu, o eventualnom trenerskom poslu, uporedio je sadašnju i svoju eru, a izneo je i hrabru prognozu u vezi sa Rafaelom Nadalom.

Rusija u 21. veku ima brojne teniserke koje su u prvih deset ili su Gren slem osvajačice – Šarapova, Kuznjecova, Safina... Međutim, to nije slučaj sa teniserima – posle Kafeljnikova, jedini Gren slem osvajač bio je Marat Safin, a poslednji Top 10 igrač bio je Nikolaj Davidenko.

“Mnogo je lakše stvoriti vrhunsku teniserku nego vrhunskog tenisera, iz mnogo razloga. Momci nemaju tu iskru i ne veruju da mogu da dođu do vrha – ipak, nadam se da ćemo videti promenu sa Andrejom Rubljovim. Bio je najbolji junior prošle godine, ima tek 17 godina i sve je bolji. Raste, postaje zreliji i nadam se da će on biti taj kojeg smo dugo tražili. Poseduje šampionski stav, što je vrlo važno – igra agresivno, dobar je sa osnovne linije, ima lepu tehniku. Rekao sam njemu i njegovom timu da fizički mora da ojača jer odigra jedan set sjajno, a onda mu ponestaje energije. Biće vrlo dobar igrač ako ojača“, poćeo je Kafeljnikov priču za B92.

Ženja se još nije oprobao kao trener, ali ne isključuje tu mogućnost u budućnosti, tek mu je 41 godina.

“Ako vidim potencijal i projekat koji mi se dopada, onda bih možda pristao. Mnogo je to posla, vidim to i po svojim bivšim kolegama Bekeru, Ivaniševiću... Viđam ih često, ali ne raspitujem se o detaljima, mislim da to nije umesno. Ipak, vidim ih kako se nose sa time, deluje mi da su srećni i da rade dobar posao. Igrači koje treniraju slušaju ih i poštuju ih – ako nađem nešto slično, možda i ja postanem trener“.

Kafeljnikov se veoma rano povukao iz tenisa, sa samo 30 godina, ali u 11 vrlo uspešnih sezona osvojio je 26 trofeja u singlu i 27 u dublu. Kaže da je u njegovo doba bilo mnogo teže igrati.

“Uopšte se ne kajem zbog ranog povlačenja. Iskreno, ne mogu da objasnim kako su igrači i dalje sposobni da igraju u poznim godina – Federer uskoro puni 34, a i dalje igra na visokom nivou. Mislim da je razlog za to što je sadašnji prosečni nivo igre tenisera mnogo niži nego u naše vreme, baš sam razgovarao sa Borisom o tome pre nekoliko dana, i on je to priznao. Zato najbolji mogu samo da uživaju i da osvajaju Gren slem titule, niko ne može da im priđe. Ali u naše vreme bilo je 15-20 momaka koji su potencijalno mogli da osvoje Gren slem trofej, a sada nije tako“, kaže Jevgenij.

Osim te razlike i one u fizičkoj snazi tenisera, pitali smo šta još to odvaja sadašnji od tadašnjeg tenisa.

“Ceo pristup je drugačiji – u našoj eri bilo je mnogo više različitih stilova igre nego sada. Bilo je servis-volej igrača, mnogo ’čip&čardža’, a sada uglavnom svi igraju sa osnovne linije i pokušavaju da udare lopticu najjače što mogu. To nije pravac u kojem tenis treba da ide, mislim da su nam potrebni različliti načini igre. Teško je da će se išta promeniti ako se ne uradi nešto sa terenima. Čini mi se da je sada svaki turnir na brzoj podlozi isti – čak su učinili i da Vimbldon bude sličan betonskoj podlozi. Ako se to ne promeni, situacija će ostati ista“, objašnjava Kafeljnikov.

Posle Nadalove pobede nad Đokovićem u finalu Rolan Garosa prošle godine, Kafeljnikov je izneo smelu prognozu – da je to Nadalov poslednji trofej u Parizu. Ostaje pri tome i obrazlaže svoj stav.

“Do sada se ta moja prognoza ispostavila tačnom. Volim Rafu – on je sjajan momak, odličan teniser i postigao je mnogo uspeha. Ipak, prošle godine sam prvi put osetio da fizički postaje slabiji. Prethodnih godina igrao je mnogo bliže osnovnoj liniji, a sada je bilo drugačije, pogotovo u meču sa Novakom – Đoković je bio u terenu i diktirao ritam, a Rafa je stajao četiri metra pozadi. Trend se nastavio, Rafa već ima 29 godina i ne može trčanjem da pobedi protivnike, pogotovo na tri dobijena seta. Uz to, u vazduhu se oseća da ne postoji više taj faktor zastrašivanja – igrači se više ne plaše Rafe. Tako da ostajem pri svojoj prognozi – voleo bih da se to desi, ali bio bih šokiran ako Rafa osvoji još neki Gren slem trofej“.

U svojoj karijeri Kafeljnikov je osvojio dva Gren slem trofeja – na Rolan Garosu 1996. godine u finalu je dobio Mihaela Štiha, a tri godine kasnije u Melburnu bio je bolji od Tomasa Enkvista.

“Dobar je osećaj kada se osvrnem na to – imao sam sreće da sam zakačio različite ere, tako da sam igrao sa Bekerom, Edbergom, zatim sa Agasijem i Samprasom, posle i sa Federerom. Dakle, faktički sa tri generacije vrhunskih igrača, veoma sam zadovoljan svojom karijerom i onim što sam ostvario“.

Prvih godina posle povlačenja Jevgenij se bavio pokerom, a sada je našao drugu zanimaciju.

“Poker je moja prošlost, ali trudim se da igram golf što je više moguće, da vidim koliko dobar mogu da postanem. To je moj dnevni život – igram golf svaki dan četiri do šest sati“, zaključio je Kafeljnikov za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu