Nova vest
Tenis

Subota, 31.05.2008.

22:01

Dan osmi: Nadal sa Verdaskom, Gulbis - Ljodra...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Osmog dana Rolan Garosa na teren izlazi drugi teniser sveta Rafael Nadal, koji igra meč osmine finala sa Fernandom Verdaskom. Senzacija turnira, Francuz Žeremi Šardi imaće težak zadatak sa Špancem Nikolasom Almagrom, a zanimljivo će biti u i duel Gulbisa i Ljodre. Katarina Srebotnik, posle neočekivane pobede nad Srenom Vilijasm, ide na megdan Pati Šnider, a igraju i Karla Suares Navaro – Flavija Peneta.

Rafael Nadal – Fernando Verdasko

Maljorčanin je već tri godine neprikosnoven na Rolan Garosu, a ove sezone je na šljaci imao samo jedan kiks, kada je u Rimu izgubio od Huana Karlosa Ferera. Sve ostale turnire na zemlji je osvojio. Kako turnir odmiče Nadal igra sve bolje. U prošlom kolu je rutinski savladao 28. nosioca Jarka Niemninea sa 6:1, 6:3, 6:1.

Fernando Verdasko je trenutno 23. teniser sveta, što mu je najbolji rang ikada. Plasmanom u osminu finala Verdasko je izjednačio prošlogodišnji rezultat sa Garosa, a pre toga nije prolazio drugu rundu. Ove sezone je na šljaci beležio prosečen rezultate – u Valensiji je stigao do četvrtfinala, a potom je ispao odmah na startu u Monte Karlu i Barseloni. U Rimu je u osmini finala ispao od Džejmsa Blejka, dok ga je u četvrtfinalu Hamburga nadigrao Rodžer Federer. Do sada je u Parizu pobedio Venturu, Čelu i Južnog.

Pet puta su igrali jedan protiv drugog, a Verdasko je uspeo da dobije samo jedan set, i to na Kvinsu na travi.

Prognoza: Nadalu je sigurno draže što će mu rival biti Verdasko, a ne Južni, koji mu je tradicionalno neugodan protivnik. I četvrti meč u nizu Rafael će igrati sa levorukim igračima (Beluči, Devilde, Nieminen). Uzevši u obzir međusobni skor, kao i činjenicu da Nadal polako diže formu, očekuje se lagan trijumf Maljorčanina. Verujem da Verdasko neće uzeti ni set.

Nikolas Almagro – Žeremi Šardi

Almagro je 20. teniser na ATP listi i trenutno prolazi kroz odličan period u karijeri. Na šljaci je ove sezone je trijumfovao u Košti di Sajupe i Akapulku, a u Valensiji je došao do finala. U četvrtfinalu je eliminisan u Barseloni i Rimu, a rundu ranije u Monte Karlu.

Podrobnije o Nikolasu Almagru pročitajte ovde.

Šardi ima 21 godinu i predstavlja jedno od brojnih iznenađenja na ovogodišnjem Rolan Garosu. Visok je 187 cm i trenutno je 145. teniser na ATP listi. Učestvovao je na turnirma niže kategorije na šljaci, ali i tu je bio bez većih uspeha. Jedino vredno pomena je finale u Marakešu, kada je u dva taj brejka izgubio od Gaela Monfisa. Do sada je savladao Frederika Hila, napravio preokret protiv Nalbandijana (od 0:2 do 3:2) i eliminisao nepredvidivog i labilnog Tursunova sa 7:6, 6:3, 6:4.

Prognoza: Ovo bi trebalo da bude kraj puta za Šardija. Nalbandijan je povređen igrao, a i sklon je velikim oscilacijama, baš kao i Tursunov. Ovim rečima ne želim da umanjim uspeh mladog Francuza, ali mišljenja sma da bi bilo previše da se plasira u četvrtfinale. Almagro je u naletu i željan je pravog rezultata na Gren slemu. Šardi može eventualno do jednog seta, ali sumnjam da će mu i podrška publika pomoći da ostvari nešto više.

Nisu igrali jedan protiv drugog do sada.

Ernest Gulbis – Mišel Ljodra

Letonac Gulbis ima samo 19 godina i trenutno je 46. teniser na ATP listi. Ove sezone je na šljaci beležio slabe rezultate - treće kolo u Barseloni, četvrtfinale ‘čelindžera’ na Bermudama i porazi na startu nadmetanja u Hjustonu i Pertšahu. Do sada je izbacio Greula, Blejka i Lapentija.

Ljodra ima 28 godina i sada je 41. igrač na ATP listi. Potpomognut navijačima, u Parizu igra odlično, izbacio je Tomaš Berdiha u odlično mmeču, u kojem se nekoliko puta ‘vadio’ iz vrlo teških situacija. Zapanjio je načinom na koji je pokrivao teren i briljantnim volejima. Dobio je i Bolelija i Pasijansa. Još jednom je došao do ove faze takmičenja na Garosu, bilo je to 2004. godine. Ove sezone je na šljaci beležio očajne rezultate – u Hamburgu je savladao Kanjasa i ispao od Verdaska, dok je u Rimu i Monte Karlu eliminisan u prvoj rundi.

Ovo će im biti prvi međusobni susret.

Prognoza: Zaista nezgodan par za prognozu. Nije se očekivalo ni od Ljodre ni od Gulbisa da uđu u poslednjih 16, pa će obojica biti rasterećeni, ali uz to i silno motivsani. Ako bih morao da tipujem ovaj par, odlučio bih se za ‘plus gemove’ (mada će granica sigurno biti visoka), ali preporučujem da preskočite ovaj meč u klađenju.

Katarina Srebotnik – Pati Šnider

Šniderova je već u poznim igračkim godinama, ali je i pored toga što ima 29 godina trenutno 11. teniserka sveta. Na Rolan Garosu je 1998. stigla do četvrtfinala, a u poslednje tri sezone ispadala je baš u osmini finala. U Rimu i Čarlstonu je ove godine došla do četvrtfinala, a u Berlinu je izgubila u prvoj rundi. U Parizu je na početku lako savladala Bičkovu, a onda je u tri seta eliminisala mladu Baščinsku i Emili Lua iz Francuske.

Srebotnikova ima 27 godina, a na Rolan Garosu je 2002. došla do četvrte runde, a u prošle dve sezone ispadala je kolo ranije. U Čarlstonu je stigla do četvrtfinala, ispal je na startu u Berlinu, došla je do polufinala u Pragu i, neposredno pred Garos, finala u Strazburu. Slovenka je eliminisala Virhiniju Ruano Paskval, Makarovu i u trećoj rundi 5. nosioca Serenu Vilijams.

Igrale su tri puta, a Švajcarkinja vodi sa 2-1 u pobedama. Ipak, to ne mora mnogo da znači, pošto su svi mečevi bili na betonu i pre više od godinu dana.

Prognoza: Biće ovo sudar dva različita stila igre – Katarinine ofanzive i Patine odbrane. Ko uspe da nametne svoj način igre, vrlo verovatno će biti i pobednik. Moja je prognoza da će to biti Šniderova, ali i ovaj duel valja svrstati u rubriku “rizično”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu