Nova vest
Tenis

Subota, 24.05.2008.

22:05

Sofija Arvidson

Sofija Arvidson je protivnica Ane Ivanović u prvom kolu Rolan Garosa. Arvidsonova je najbolje rangirana švedska teniserka – trenutno je 52. na WTA listi, a najviši plasman imala je 2006. godine, kada je bila na 29. mestu. U karijeri je osvojila jedan profesionalni turnir (Memfis – Tier III), a njen ukupan turnirski prihod iznosi 660 hiljada dolara. Trujumfovala je na čak 14 nadmetanja iz ITF kategorije. Na Australijen openu je 2006. godine došla do treće runde, a nikada, ni pre ni posle toga, nije uspela da prođe drugo kolo na Gren slem takmičenjima.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Arvidsonova je počela profesionalno da se bavi tenisom 1999. godine, a do prvog finala došla je nardene godsine u Nasbiparku, u Švedskoj. Izgubila je od Sabrine Jolk. U 2001. je puno oscilrala, ali je uzela dva trofeja na ’fjučersima’ vrednosti 10.000 dolara u Stokhlomu i Sanderlendu.

U 2002. godini je konstantno napredovala, ostvarila je pomak od preko 300 mesta na listi i sezonu završila duboko u Top 200. Pobedila je u Bihenu, Bastadu i Sauthemptonu, a poslednja dva turnira imaju nagradni fond od 25.000 dolara. Od poznatijih igračica dobila je Marion Bartoli, Sibil Bamer i Sandru Klosel. Sledeće sezone je ponovo osvojila tri ’fjučersa’, a uspešno je prošla kvalifkacije u Luksenburgu (225.000 dolara), savladala Anu Ivanović i ispala od Marije Šarapove sa 6:1, 7:6 u drugoj rundi. Na istoj stanici zaustavljena je u Kvebek Sitiju od Marion Bartoli.

Debi na Gren slem turnirima konačno je ostvarila 2004. godine u Melburnu, kada je izgubila od Anastasije Miskine sa 6:2, 7:5. Prelazak na profesionalnu scenu vrlo joj je teško pao, te godinje imala skor je 17-24 i nije uspela da uđe u Top 100, što je očekivala. Nije prošla kvalifikacije na devet WTA turnira, a na pet je ispala već na startu.

Godine 2005. Arvidsonova je uporedo igrala WTA i ITF turnire, što je očigledno bila dobitna kombinacija. U prvoj polovini godine osvojila je ’fjučers’ u Sanderlendu, a onda je odjednom počela da ređa zapažene rezultate i na jačim nadmetanjima. Zabeležila je tri uzastopna četvrtfinala, a prvo od njih u Stokhlomu, gde je poražena od Miskine sa 7:5, 6:2. Posle turnira u indijskoj Kalkuti i plasmana u četvrtfinale Arvidsonova je prvi put ušla u najboljih 100 igračica sveta. U Tokiju je savladala Bremon i Asagoe, ali je ispala od buduće šampionke Nikol Vajdišove sa 2:6, 6:3, 6:2. Turnir sezone odigrala je u Kvebek Sitiju, ispala je tek u finalu od Ejmi Frejzer sa 6:1, 7:5. Zabeležila je 44 trijumfa u sezoni i popela se na 62. mesto na lestvici.

Na startu 2006. upisala je i prvu pobedu nad igračicom iz prvih 20, pošto je u drugom kolu Australijen opena dobila Dinaru Safinu sa 6:4, 6:0. U trećoj rundi je ispala od za nju kobne Miskine sa 6:3, 6:1. U Memfisu je pobedila tri tenierke iz Top 100 – Rejmondovu, Frejzerovu i u finalu Martu Domačovsku sa 6:2, 2:6, 6:3, za prvi trofej u karijeri. Miskina ju je zaustavila i u polufinalu Stokhloma, a 1. maja držala je 29. poziciju na listi – najbolji rejting ikada.

Od turnira u prestonici Švedske Arvidsonova je dobila samo dva meča, a njen pad nastavljen je i u 2007. godini. Ispala je već na početku na prva tri takmičenja u toj sezoni, pa je učešćem i trijumfom u Sent Pauliju (50.000 dolara) pokušala da povrati veru u sebe. Arvidsonova je zbog slabih rezultata u ostatku sezone ispala iz prvih 100, ali solidnom igrom na startu tekuće sezone ponovo je dospela nadomak Top 50.

Sofija Arvidson uglavnom igra sa osnovne linije, najviše voli betonsku podlogu, a kao omiljeni udarac izdvaja bekhend. Teniski idol bila joj je Lindzi Deveport. Ana Ivanović je sa Šveđankom imala dva okršaja. U Luksemburgu davne 2003 bolja je bila Sofija sa 6:1, 6:1, ali joj se Ana revanširala prošle sezone upravo u prvoj rundi Rolana Garosa – 6:2, 6:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve