Nova vest
Tenis

Utorak, 20.05.2008.

16:55

Agustin Kaljeri

Agustin Kaljeri je 31-godišnji argentinski teniser. ’Debeli’, kako mu je nadimak, u karijeri je osvojio dva titule, obe na šljaci (Akapulko i Kicbil). Još pet puta je dolazio do finala na istoj podlozi, a bio je vicešampion i u Nju Hejvnu (beton). Na Gren slem turnirima nije imao naročitog uspeha, dva puta je došao do treće runde na US openu, a jednom na Rolan Garosu. Sedmoga jula 2003. godine bio je 16. na ATP listi i to mu je najviši rang ikada. Od turnira je zaradio oko 3,5 miliona dolara.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Profesionalnu karijeru započeo je 1995. godine. Imao je dosta pehova, pa je prvi ’fjučers’ osvojio tek 1998. godine u Italiji, kada je u finalu dobio Pjetra Angelinija sa 6:4, 4:6, 7:5. Sledeće sezone uknjižio je prvu ATP pobedu – u prvoj rundi Rolan Garosa savladao je Jirija Vaneka, ali je potom ispao od Alberta Koste. Igrao je i četvrtfinale u Umagu.

Na ’čeilndžeru’ u San Luis Potosiju 2000. godine izbacio je Sangvinetija i Koriju i u borbi za trofej pobedio Marijana Huda sa 6:4, 6:4. Posle plasmana u treće kolo RG-a i poraza od Medvedeva, bio je šampion na nadmetanju nižeg ranga u Veneciji, što mu je konačno donelo status Top 100 igrača. U Kicbilu je eliminisao Marata Safina i došao do polufinala, gde je bolji bio Aleks Koreča. Na US openu je u trećoj rundi izgubio od Pita Samprasa sa 7:6, 7:6, 6:3 u dvoboju kojem je samo jednom dozvolio brejk rivalu.

U 2001. je bio najbolji na tri ’čelindžera’, ali je tek sledeću godinu završio u Top 50. Igrao je prvo ATP finale – u Buenos Airesu je izbacio Kuertena, Meliženija, Sabaletu i Čelu, ali je Nikolas Masu slavio u finalu sa 2:6, 7:6, 6:2. Dogurao je do trećeg kola u Majamiju, polufinala na Maljorci i u Bastadu, posle čega je i ušao u prvih 50.

Godina 2003. bila mu je najuspešnija u karijeri. Stigao je do prvog trofeja – u Akapulku je dobio Gaudija, Riosa, Mantilju i u finalu Sabaletu sa 7:5, 3:6, 6:3. U Eštorilu je pobedio Nieminena, Gonsalesa i Robreda, a u finalnom okršaju bolji je bio Davidenko. U Hamburgu je Kaljeri takođe bio viceprvak, što mu je najveće ostvarenje na turnirima iz Masters serije. Eliminisao je Lija, Rodika, Sabaletu, Fereiru i Nalbandijana, ali je u finalu nadigran od strane sunarodnika Giljerma Korije. Usledili su nešto slabiji rezultati, ali i četvrtfinale Moskve. Posle takmičenja u prestonici Rusije Agustin je došao do 16. pozicije na ATP listi.

Sledeće dve sezone Kaljeri je odigrao po identičnom principu – prosečni rezultati uz tek poneki bljesak. Valja izdvojiti finala u Košti di Sajupe (poraz od Gonsalesa) i Amersfurtu (od Kuertena), a najbolji rezultat na jačim turnirima imao je u Majamiju, kada je pobedio Andrea Agasija i dogurao do četvrtfinala, gde ga je izbacio Vins Spejdija.

U Kicbilu 2006. godine je eliminisao Masua, Gaudija i Verdaska, da bi u finalu bio bolji od Huana Čele sa 7:6, 6:3, 6:2 i tako se domogao druge titule u karijeri. Sezonu je završio na 29. mestu, uz još nekoliko dobrih rezultata, poput finala u Nju Hejvnu i polufinala u Buenos Airesu i Sopotu.

U 2007. Kaljeri je sve skupa na Gren slemovima i turnirima iz Masters serije dobio samo pet mečeva. To je donekle nadomestio polufinalima u Barseloni, Akapulku i Oklendu, a sezonu je okončao na 42. mestu na listi.

Agustin Kaljeri voli da igra na svim podlogama i i nijednu ne ističe kao omiljenu, iako je najbolje rezultate postizao na šljaci. Smatra jednoručni bekhend svojim najboljim udarcem. Ipak, većinu poena osvaja snažnim forhendom, a često pokušava da riternom odmah prepokrene tok poena u svoju korist. Kaljeri igra agresivno, u većini slučajeva mu je draže da isključivo on odlučuje o ishodu poena, mada ima i primera kada je totalno odstupio od pomenute taktike i igrao strpljivo, taktizirao sa osnovne linije i čekao grešku protivnika. Poseduje dobar servis i ume da napravi veliki broj asova kada je raspoložen. Ipak, na početnom udarcu previše oscilira, a ne može preterano ni da se uzda u njega kada su u toku ključni trenuci meča. Mnogo puta se dogodilo da u nekom bitnom gemu odservira duplu grešku ili ne pogodi prvi servis nekoliko puta u nizu. Drugi servis mu je znatno lošiji i predstavlja veliku priliku rivalu da momentalno preuzme inicijativu. Zbog toga mu je izuzetno važno da ima visok procenat prvog serivsa. To je glavni preduslov da Kaljeri pruži dobru partiju. Sklon je tome da pravi neiznuđene greške u serijama, što ga je koštalo većih dostignuća u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve