Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 25.12.2017.

22:17

Neće u Arabiju zbog prava žena, ostaje bez svetskih titula

Svetska šampiona u šahu, Ukrajinka Ana Muzičuk, ostaće bez titula jer je odbila da učestvuje na brzopoteznom turniru u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: AK

Autor: AK

Neće u Arabiju zbog prava žena, ostaje bez svetskih titula
Marija (levo) i Ana Muzièuk (Foto: Screenshot)

Muzičuk je odbila da se takmiči u Arabiji zbog kršenja ljudskih prava, odnosno omalovažavanja žena u ovoj islamskoj državi.

Ona je u novembru najavila odustajanje od turnira nakon što je Svetska šahovska federacija (FIDE) objavila da će domaćin SP biti S. Arabija, jer je bila razočarana ugnjetavanjem žena u Iranu, gde je održano prethodno SP za žene.

"U samo nekoliko dana izgubiću dve titule prvaka sveta, jednu za drugom. Samo zbog toga što sam odlučila da ne idem u Saudijsku Arabiju. Da ne igram po nečijim pravilima, da ne nosim abaju (ogrtač karakterističan za Arabiju, Levant i Severnu Afriku, koji se nosi preko druge odeće i seže od vrata do zglobova, prim. aut), da ne moram da imam pratnju kada izlazim napolje, naposletku, da se ne osećam kao drugorazredno biće", napisala je Muzičuk na Fejsbuku.

"Pre tačno godinu dana sam osvojila ove dve titule i bila sam najsrećnija osoba u šahovskom svetu, ali se sada osećam užasno. Spremna sam da branim svoje principe i propustim takmičenje, gde bih za pet dana zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno", dodala je Ukrajinka u svojoj javnoj ispovesti.

Ukrajinsku velemajstorku najviše pogađa to što "nikoga nije briga".

"To je veoma gorak osećaj, ali nedovoljan da bih promenila svoje mišljenje i principe. Isto tako je kod moje sestre Marije (bivša šampionka sveta), srećna sam što delimo ovakvo gledište. A za one koje je briga – vratiću se!", zaključila je 27-godišnja Muzičukova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

22 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d