Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 31.12.2017.

20:34

2017: "Večiti" za istoriju, srebro košarkaša i Novakov pad

Do ulaska u 2018. godinu ostalo je još oko 135 minuta. I više nego dovoljno vremena da se podsetimo najjačih utisaka koji su obeležili godinu za nama.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

2017:
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic /Starsport / fiba / Getty images /

A bilo ih je i sve smo ih propratili zajedno...

Sportski gledano, malo ko bi mogao da kaže da će se desiti mnoge stvari koje su se desile pa je 2017, godina koja nam je konstantno priređivala iznenađenja.

Jedan od najjačih utisaka je među našim čitaocima došao nekako kao šlag na tortu čitave 2017. pa ćemo zbog toga krenuti od turbulencija na relaciji Fudbalski savez Srbije i Slavoljub Muslin.

Srbija na Mundijalu i "doviđenja" Muslinu

Srbija je uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo po prvi put posle osam godina. U međuvremenu smo propustili jedno Svetsko prvenstvo i jedno Evropsko.

Na evro smotri nas nema još od 2000. godine koje malo ko želi da se seća zbog katastrofalnog poraza od Holandije, ali nije na odmet da se stvaraju neka nova sećanja.

Priliku da napravi neka takva fudbaleri Srbije imaće u Rusiji naredne godine, ali gorak ukus je ostavio rastanak sa Slavoljubom Muslinom. Javnost je podeljena po tom pitanju, kao i u vezi sa Sergejem Milinković-Savićem.

Bilo kako bilo, Muslin je jedan od malobrojnih koji je odveo reprezentaciju na veliko takmičenje i onda ostao bez posla na klupi nacionalnog tima koji je odveo na šampionat.

Istorija "Večitih"

Kada se ušlo u maj i proleće već bilo na izmaku, videlo se da su potrošene i jedna i druga ekipa. I Zvezda i Partizan. Crno-beli su proletos bili bolji zahvaljujući tandemu Leonardo-Đurđević, a Zvezda je u plej-ofu ostala i bez titule i bez trenera Miodraga Božovića.

Odlazak Božovića, loša igra obe ekipe na početku leta i odlazak tandema Đu-Le iz Partizana nijednom od večitih rivala nisu garantovali ni mesto u grupnoj fazi Lige Evrope.

A evo gde su sad. Prvi put u istoriji da su istovremeno u nokaut fazi Lige Evrope. Zvezda je prvi put došla do Evrope posle deset godina, a posle četvrt veka uspela da prođe grupu.

Oni su svoj uspeh preneli i u narednu 2018. godinu kada Partizan čeka Viktorija Plzenj, a Zvezdu moskovski CSKA.

Eh taj lakat...

Kada je 2016. podigao pehar Rolan Garosa mediji su se utrkivali da Novaka Đokovića proglase jednim od najboljih igrača svih vremena, nezaustavljivim, "mašinom".

Na epitetima se nije štedelo. Novaka nije štedelo sopstveno telo. Usledio je pad u formi, pražnjenje kako emotivno, tako i fizičko i kao kulminacija poraz od Endija Marija kojim je Britanac preuzeo prvo mesto na ATP.

Borba sa samim sobom nastavila se i ove godine. Ono što na RG 2016. nije bilo poznato jeste da je Đoković još tada "vukao" povredu lakta zbog koje će jula 2017. morati posle četvrtfinala Vimbldona da kaže "Dosta", bar na neko vreme.

Od tog trenutka do kraja godine se iščekivao njegov povratak, a sada je i početak naredne godine doveden u pitanje jer lakat i dalje nije kako treba.

Košarkaši protiv svih izgleda

Hemija, jedinstvo, zajedništvo.. Sve je to krasilo srpske košarkaše koji su žestoko oslabljeni neigranjem brojnih igrača poput Teodosića, Nedovića, Kalinića, Bjelice, te izostanaka Jokića i drugih uspeli nešto što niko nije sanjao.

I mogli su korak više! Finale sa Slovenijom će večito da svima njima ostane oko vrata da visi kao srebro, a malo ko će zaboraviti Goranu Dragiću izdanje iz finala Evrobasketa.

Selekcija Aleksandra Đorđevića se još jednom vratila u Beograd na balkon, još jednom je bilo srebro kao i u Riju 2016. i Španiji 2014.

Red je da počnu da se skupljaju i zlata, a košarkaši su pokazali da to mogu u kom god sastavu da dođu na prvenstvo.

Nepravda. Iz Srbije sam.

"Nepravda. Iz Srbije sam" bio je povod da u odbranu Ivane Španović stane najveći broj od skoro 1.000 komentatora na našem portalu u vezi sa ovom kontroverzom.

Španović je 12. avgusta skakala u finalu Svetskog prvenstva u Londonu u kome je mnogi će reći neopravdano "zakinuta" za medalju zbog zihernadli.

Ivana je vodila nakon druge serije skokom 6.96, a u poslednjoj seriji je izvesno skočila više od sedam metara. Zvanično merenje je pokazalo 6.91 a ona je za centimetar ostala od bronze. Zlato je otišlo Britni Ris, a Španović je bila četvrta.

Godinu završava sa zlatom oko vrata sa dvoranskog prvenstva Evrope u Beogradu, a bila je najbolja u Dijamantskoj ligi i najbolja srpska altetičarka.

"Nepravda. Iz Srbije sam", nije sve što je Španović rekla. Dodala je i "Znam da je zlato moje kad tad".

Zlatne odbojkašice

Ženska odbojkaška selekcija osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Bakuu. Prvog oktobra one su to potvrdile pobedom u finalu nad Holanđankama 3-1.

To nije bio jedini uspeh srpskih odbojkašica jer su osvojile i treće mesto u kineskom Nanđingu kada su sve do polufinala briljirale.

Individualno, Tijana Bošković je ove godine proglašena najboljom u Evropi.

Uvek pouzdani "Delfini" i pojedinačna odličja

Vaterpolisti Srbije osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Hrvati su uspeli da skinu "kletvu" i pobede našu selekciju u polufinalu, a Srbija nije propustila šansu da nastavi dvocifren niz najsjajnijih odličja na velikim takmičenjima.

Srbija je za bronzu pobedila Grčku i "razmaženoj" naciji kada su vaterpolisti u pitanju podarila novi razlog da se kaže "Svaka čast, momci".

Od pojedinačnih sportova, treba izdvojiti još i Zoranu Arunović koja je postala svetska rekorderka na EP u streljaštvu. Aleksandar Kukolj i Nemanja Majdov iza sebe imaju uspešnu godinu u džudou, Fris i Nemeš u rvanju, a uspesi nisu izostali ni kod kajakaša

Za kraj i jedna loša - doping, izuzetak ili pravilo?

Rusija je doživela vrlo neugodan kraj 2017. godine kada je iz Međunarodnog olimpijskog komiteta stigla infomracija da jedna od najmnogoljudnijih nacija neće moći da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine.

Rusi su izbačeni sa ZOI zbog dokaza o državnom sistemskom dopingu na Igrama 2014. čiji su bili domaćin u Sočiju. Ruse čeka i kazna od 15 miliona dolara, a u skandalu je učestvovalo preko 1.000 sportista.

Sve ovo narušava kredibilitet olimpijskog sporta koji poslednjih godina sve više dobija udarce od dopinga.

Jedna od poslednjih informacija koja se u smiraj 2017. pojavila i ona pozitivnim nalazima bicikliste Krisa Fruma koji tek treba da dokaže da nije problematičan.

U godini za nama bilo je mnogo lepih i ponekih ružnih događaja. Redakcija B92.net vam se zahvaljuje što ste i jedne i druge pratili sa nama.

Mi ne stajemo ni prvog januara, krećemo ozbiljno sa rukometašima i Australian Openom, a vi i u narednoj godini budite sa nama.

Dobro zdravlje i srećna Nova godina od sportske redakcije B92.net!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve