Nova vest
Olimpizam

Subota, 19.10.2013.

13:24

"Opšta kultura problem mladih"

U petak, 18. novembra, na Fakultetu političkih nauka održana je tribina pod nazivom „Sadašnjost i budućnost sportskog novinarstva“.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Na ovom predavanju, koje su organizovali sportski studentski sajt 'Sportindeks.rs' i SUFPN, govorili državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, urednik sportskog sajta B92 Vladimir Novaković, sportski komentator RTS Slobodan Šarenac i novinar Večernjih novosti Đorđe Matić.

Tribina je bila posvećena trenutnom statusu i značaju ove grane novinarstva kod nas, kao i uticaju novih tehnologija na sportsko novinarstvo i novinarstvo uopšte.

Predstavnici studenata odlučili su da organizuju tribinu za sve zainteresovane, jer je Fakultet političkih nauka jedina državna institucija na kojoj se novinarstvo izučava kao deo nastave.

Sajt ‘Sportindeks.rs’ je portal koji su pokrenuli studenti, sa ciljem popularizacije sporta i obezeđivanja prakse studentima svih fakulteta koji žele da se bave novinarstvom, jer bi izveštavanje sa studentskih događaja bilo odlična osnova za budući rad u redakcijama.

Okupljenim studentima se na otvaranju tribine obratio državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, koji se zahvalio svim učesnicima i apostrofirao neke probleme u sportu i sportskom novinarstvu.

“Dragi studenti, želim da vas pozdravim u ime Ministarstva omladine i sporta, ali i novinare koji su se odazvali, jer su to u pravom smislu te reči – novinari. Oni su profesionalci, koji su sve ove godine časno branili svoju profesiju novinara i sport uopšte objektivnim izveštavanjem i poznavanjem sporta koji prate. Ipak, postoji i ona druga grupa koji se bave novinarstvom, a ne poznaju dovoljno sport kojim se bave. Njihovo neobjektivno izveštavanje daje pogrešnu i negativnu sliku sportu kao društvene vrednosti. Drugi problem su predstavnici klubova koji se svađaju i ‘ratuju’ saopštenjima zbog tema koje i nisu sportske. Drago mi je što sam ovde sa vama, imaćete prilike da slušate od najboljih kada je sportsko novinarstvo u pitanju, a verujem da ćete vi biti budućnost. Ovo je, nadam se, početak dijaloga medija i sporta i da će ubuduće biti više ovakvih tribina”, rekao je Borovčanin u uvodnom izlaganju.

Najstariji mediji na svetu je štampa, posle radija, televizije, sada vodi borbu i sa internetom. Novinar Večernjih novosti Đorđe Matić, posebno je istakao značaj novinara koji rade za štampana izdanja.

“Novine su nastale prve, preživeli smo radio, televiziju, preživećemo i internet. Zbog specifičnosti izdavanja, mi ne moramo toliko da žurimo, ali često imamo informacije koji drugi nemaju. Do sada je bilo, a i ostaće, da se uvek prave vesti dobijaju od novinara iz štampe, a verujte mi da će tako i ostati”, rekao je Matić.

Novinar i sportski komentator RTS Slobodan Šarenac, govorio je načinu funkcionisanja televizijskog novinarstva, prednostima i manama posla pred malim ekranima.

“Specifičnost televizije je to što mnogi mladi ljudi žele taj posao. Dinamičan je, interesantan, ali i vrlo zahtevan. Televizija, iako vodi u odnosu na štampu i radio, gubi trku sa internetom. Opet kažem, veoma lep i zanimljiv posao, ali toliko težak da ‘jede’ ljude”, slikovito je opisao Šarenac.

Vladimir Novaković radi kao urednik sportskog sajta B92, a kako sam kaže, "ceo život" radi na internetu.

“Što se tiče WEB novinarstva, ono objedinjuje sve što smo do sada imali – audio i video sadržaj, tekst i slike. Lično imam sreće što sam radio na sva tri medija (TV, radio, štampa). Na televiziju ide ono što je najvažnije, dok na sajt možete okačiti i ostale stvari, tri puta duži tekst, maltene sve što se uklapa u priču”, rekao je Novaković.

Osnovna tema tribine održane na Fakultetu političkih nauka bila je uticaj novih tehnologija na sportsko novinarstvo. Tu se pre svega misli na veliki značaj društvenih mreža, a one imaju svojih prednosti, ali i nedostataka. Novaković ističe da, ukoliko novinar zna gde da traži, može naći sve što mu treba.

“Društvene mreže su mesto gde ćete nalaziti toliko količinu korisnih informacija, da će ih biti previše. Ali, važno je u tim trenucima znati šta vam je važno, a šta nije, u zavisnosti kojim poslom želite da se bavite”, rekao je urednik sportskog sajta B92.

Njegov kolega Đorđe Matić rekao je da se osnovna stvar kod obrade informacija sa interneta, provera njihove validnosti.

"Sve informacije sa 'Tvitera' i 'Fejsbuka' uzimajte sa velikom rezervom. Jedino su validne one informacije sa zvaničnih naloga. Morate biti veoma obazrivi kada birate šta ćete objaviti i prethodno to dobro proveriti", rekao je Matić.

Studenti novinarstva na FPN bili su oduševljeni gostovanjem starijih i iskusnijih kolega, uključili se u raspravu i postavljali pitanja. Tribina je trajala više od dva sata, a, u ovom slučaju predavači imali su dosta korisnih saveta za buduće kolege, za koje se nadaju da će postati bolji od njih.

"Fakultet vam je najbitniji u celoj priči. Posle toga, sledi opšta informisanost, morate da pratite sve: muziku, modu, pozorište, film, rok en rol, fudbal, košarku, politiku, ma sve. Verujte mi, opšta kultura je veliki problem kod mladih koji žele da se bave novinarstvom. Posebno je bitno da imate neko predznanje o sportu koji želite da radite. Ponavljam, pored fakulteta najvažnija je opšta kultura, a ona mora imati širok dijapazon", poručio je studentima Slobodan Šarenac.

Već nekoliko godina unazad na praksu na B92 dolaze studenti sa Fakulteta političkih nauka. Vladimir Novaković savetovao je buduće kolege da nikako ne zapostave praktični deo novinarske obuke, jer je ona najvažnija. On je dodao da se tako uči kako da se selektuju i odaberu samo najvažnije informacije, kao i da su u novinarskom poslu svi događaji jednako važni.

"Nemojte ispuštati praksu jer na njoj možete naučiti mnogo stvari. Zato je 'Sportindeks' odlična prilika za sve vas. Ako učite da budete novinar, nema razlike u značaju dva događaja. Utakmica 'Tehnološko-metalurškog fakulteta i Pravnog iz Kragujevca, jednako je vredna kao polufinale Lige šampiona. Bitno je da naučite kako da selektujete informacije koje ćete plasirati, jer vas na to obavezuje odgovornost prema profesiji", zaključio je Novaković.

Organizatori ove tribine želeli su da pokažu značaj sportskog novinarstva u Srbiji. Oni su istakli da će i u budućnosti akcenat staviti na slične manifestacije, da bi studentima i budućim novinarima pokazali sve čari ove lepe i značajne profesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu