Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 09.05.2022.

11:00

Harden želi da bude šampion

ESPN se dotakao interesantne situacije u Filadelfija Seventisiksersima i njihove zvezde Džejmsa Hardena.

Izvor: SN

Autor: SN

Harden želi da bude šampion
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Džejms Harden nikada u karijeri nije osvojio šampionski prsten, a veliko finale je igrao sa Oklahoma Siti Tanderima sada već daleke 2012. godine.

To sve bi moglo da se promeni deset godina kasnije kada Harden igra za Filadelfiju koja ako sudimo prema njihovim izjavama puca od samopouzdanja i spremna je za sve.

U noći iza nas je Filadelfija dobila meč broj četiri, smanjila na 2-2 u seriji uz veliku pomoć Džejmsa Hardena koji je uz 31 poen bio na ivici tripl-dabla od 7 skokova i 9 asistencija.

"Ono što Harden radi je ono što je nama preko potrebno svako veče. Samo treba da radi ono što radi najbolje i da prati greške protivničke odbrane i sve će biti kako treba", rekao je Tobajas Heris.

Kako piše ESPN, Filadelfiji je baš potreban ovakav Harden, a ne onaj koji je 2018. godine pokupio MVP nagradu i titulu najboljeg strelca lige, ne mora da šutira 20 puta, da pogađa šuteve za pobedu uz zvuk sirene...

Primera radi, šutnuo je 18 puta na koš u 4. utakmici i ukupno doprineo 54 poena od 98 koliko je postignuto dok je on bio na parketu i to je ono što oni žele od njega – da bude organizator igre i general na parketu.

Filadelfijin MVP kandidat Džoel Embid upisao je 24 poena uz 11 skokova, a Tobajas Heris 13, dok je Tajris Meksi ponovo pokazao da može mnogo uz 18 poena i 4 asistencije, a tu je bio i Deni Grin koji je pogodio 3 od 4 trojke uz 11 poena.

Ipak, od Hardena se očekivalo da bude kvoterbek i on je svoju dužnost ispunio.

"Radi sjajan posao na terenu i fantastično ume da proceni utakmicu. Kada pogledamo akcije koje poziva, šuteve koje uzima, bio je u pravom ritmu i videlo se da je pun samopouzdanja što se videlo čim je ubacio prvu trojku. Čak i u odbrani radi mnogo toga za nas, prati kretanje zone, zna ko je agresivan i kako napada, ali kada je Harden u elementu samo mu dajte loptu i on će uraditi sve", rekao je Heris.

Majami je pokušao da pritisne Hardena, blicovali su na piku, smanjivali mu prostor za manevrisanje i to pogotovo kada na terenu nije bio Embid, a podsetimo, Embid je prva dva meča propustio zbog povrede i Majami je bio prilično ubedljiv.

Videlo se koliko je Embid bitan za Sikserse, a pogledajte ovaj podatak. U utakmici broj 1 su čuvari uglavnom stajali daleko od hardena u proseku na oko metar, u meču broj 2 na nekih 94cm, a u trećoj na oko 79cm.

Setimo se samo Hjuston Roketsa, Derila Morija i Majka D'Antonija koji su pokušali da naprave čitav sistem baziran na spejsingu koji odgovara Hardenu i on je zajedno sa Krisom Polom umalo srušio jedan od najboljih timova svih vremena, Golden Stejt Voriorse.

Mnogi i dan danas misle da bi ti Voriorsi sa Karijem, Durentom, Klejem i Grinom pali posle šest ili sedam utakmica od Hjustona samo da se Kris Pol nije povredio...

Mori je napustio Hjuston ubrzo nakon tog plej-ofa i od 2020. godine radi u Filadelfiji pa je ove zime uspeo da dovede Džejmsa Hardena u Sikserse iz Bruklin Netsa i tamo poslao Bena Simonsa.

Harden ima 32 godine, dakle njegove fizički karaktersitike neće jačati sa vremenom tako da moraju da budu spremni i na određene promene u njegovoj igri što se već polako oseća.

Harden je, ironično, najviše pomogao kada je zaličio na starog sebe, kada je pogađao trojke preko ljudi, kada je izvlačio faulove daleko od koša, kada je nalazio rupe u zonskoj odbrani i baš to kažnjavao.

Nije lako igrati protiv Erika Spolstre kada se spremi za vas, a baš tada je Harden briljirao i glavna stvar je što je pravio separaciju od čuvara i kreirao sebi dovoljno prostora da može da šutira koliko želi.

"Ništa se nije promenilo. Samo sam pogađao šuteve", rekao je Harden posle meča, "To je očigledna promena. Bili smo agresivni, dobro počeli poslednju četvrtinu povećavajući prednost".

Daleko od toga da je Harden bio nepogrešiv, imao je 6 izgubljenih lopti i 10 promašaja iz igre, ali je pronašao način da povredi Majami i porazi ih čak i kada Džimi Batler ubaci 40 poena.

Filadlefija je i dalje novi tim, trener je nov, igrači uglavnom nisu dugo tu i videćemo kako će se snaći u doigravanjima ove sezone i da li zaista mogu do šampionske titule.

ESPN i Ramona Šelburn smatraju da je tako nešto moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve