Nova vest
Košarka

Utorak, 30.07.2002.

02:35

Odobrena upotreba ponovljenog snimka !

Izvor: B92, nba.com

Autor:B92, nba.com

Default images

Zvanicnici NBA lige doneli su u ponedeljak odluku da sudije od sledece sezone mogu u odlucujucim momentima utakmica da koriste i ponovljeni snimak kako bi doneli pravu odluku.

Odluka borda guvernera NBA lige je donesena nakon velikog broja spornih situacija u poslednjim sekundama meca, kada sudije jednostavno nisu bile u stanju da odrede da li je sut upucen, ili faul nacinjen, pre isteka regularnog toka meca.

Sudije ce moci da koriste repeticije u spornim situacijama na krajevima cetvrtina i u produzetku:

Kao sto smo videli prosle sezone,odlucujuci sutevi ponekad su upucivani u situacijama u kojima ljudsko oko ne moze da oceni pravo stanje stvari – da li je sut upucen pre ili po isteku vremena. Uvodjenje snimka ( koji ce se automatski uklucivati dva minuta pre kraja svake cetvrtine), treba da pomogne sudijama da donose ispravne i “ciste” odluke. – izjavio je potpredsednik lige Stju Dzekson.

Da je odluka celnika NBA lige ispravna (ali i nekoliko sezona zakasnela),neka podseti najsveziji detalj iz prosle sezone - sa 4.utakmice finalne serije zapadne konferencije izmedju Lejkersa i Kingsa, i neregularne trojke Samakija Vokera po isteku prvog poluvremena. Ocigledno da ranije standardne izjave “ da su greske sastavni deo igre” vise ne prolaze, jer NBA je pored velike zabave i veliki biznis u kome se greske sve manje oprastaju.

Ovakva kontrola spornih momenata vec se primenjuje u americkom fudbalu ( NFL) i americko-kanadskoj profesionalnoj hokejaskoj ligi (NHL).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve