Nova vest
Sportovi na vodi

Subota, 31.03.2012.

03:09

"Plivačka legenda" se vraća na OI

Da li se sećate Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine i plivača Erika „Jegulje“ Musambanija?

Izvor:

Autor:

Default images

Plivač iz Ekvatorijalne Gvineje je postao poznat širom sveta pošto je distancu od 100 metara slobodnim stilom preplivao za 1 minut i 52.72 sekunde, više od jednog minuta sporije od svetskog rekorda. Musambani je plivao sam u bazenu jer su dva njegova protivnika u kvlifikacijama diskvalifikovana zbog pogrešnog starta.

To je bila najsporija trka ikada viđena na Olimpijskim igrama, a Musambani je naučio da pliva samo osam meseci pre počekta Igara. Reprezentativac Evkatorijalne Gvineje je u Sidneju prvi put plivao u olimpijskom bazenu, jer u Ekv.Gvineji 2000. godine takav bazen nije postojao.



Dvanaest godina kasnije „Jegulja“ se vraća na Olimpijske igre pošto će doputovati u London kao trener plivača Ekvatorijalne Gvineje.

Musambani nije doputovao na OI u Atini četiri godine posle Sidneja zbog probelma sa vizom.

„Osećao sam se kao da sam osvojio medalju“, rekao je Musambani posle trke u Sidneju pre 12 godina.

Posle Olimpijskih igara u Australiji Musambani je nastavio da radi za naftnu kompaniju u prestonici svoje zemlje Malabou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu