Nova vest
Sportovi na vodi

Nedelja, 31.07.2011.

12:41

SP: Peto zlato Lohtea, rekord Suna

Američki plivač Rajan Lohte osvojio je i petu titulu na Svetskom prvenstvu u Šangaju pošto je bio najbolji i na 400 metara mešovito.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Lohte je prethodno došao do zlata na 200 metara slobodno, leđno i mešovito, kao i u štafeti 4x200 metara slobodno sa američkim timom i to ga čini najboljim sportistom planetarnog šampionata, koji se završava u nedelju.

Do zlata na 400 metara mešovito, Lohte je došao u vremenu od 4:07.13 sekundi, s prednošću od četiri sekunde u odnosu na sunarodnika Klerija Tajlera. Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se Japanac Juja Horihata.

Uz Lohtea, junak poslednjeg dana takmičenja u Šangaju je domaći plivač Jang Sun koji je oborio svetski rekord na 1.500 metara slobodno. Sun je do zlata došao u vremenu od 14:34.14 minuta, koje je za 42 sekundi bolje od prethodnog rekorda koji je bio u vlasništvu Grenta Heketa iz Australije.

To je ujedno tek drugi svetski rekord koji je postaljen od kako su zabranjena visokotehnološka odela, a prvi je postavio Lohte na 200 metara mešovito. Srebro na 1.500 metara pripalo je Kanađaninu Rajanu Kohranu, dok je treći bio Đerđo Kiš iz Mađarske.

U poslednjoj individualnoj disciplini kod muškaraca, Lijam Tenkok je odbranio titulu svetskog šampiona na 50 metara leđno pošto je tu deonicu preplivao za 24.50 sekundi. Iza njega su sledili Francuz Kamil Lankur i Gerhard Zandberg iz Južnoafričke republike.

Kod žena, zlatne medalje su osvojile Amerikanke Džesika Hardi i Elizabet Bejzel, kao i Tereza Alshamar iz Švedske. Hardijeva je trijumfovala na 50 metara prsno u vremenu od 30.19 sekundi, ispred Ruskinje Julije Efimove i šampionke na 100 i 200 istim stilom Rebeki Soni iz Sjedinjenih Država.

Bejzelova je bila najbolja na 400 metara mešovito pošto je tu deonicu preplivala za 4:31.78 minuta. Srebro je pripalo Britanki Hani Majli, dok se na podijumu našla i svetska rekorderka Stefani Rajs iz Australije. Na 50 metara slobodno slavija je Alshamarova, u vremenu od 24.14 sekundi, ispred Holanđanki Ranomo Kromoviđojo i Marlen Veldhius.

U disciplini koja je zatvorila šampionat, muškoj štafeti 4x100 metara mešovito, trijumfovao je američki tim, u kojem je bio i Majkl Felps, rezultatom 3:32.06 minuta, ispred Australijanaca i Nemaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve