Nova vest
Košarka

Petak, 26.08.2011.

13:05

Andrea Barnjani – ’Mađioničar’ iz Rima

On je prvi evropski košarkaš u istoriji koji je na NBA draftu izabran sa prve pozicije.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Andreu Barnjanija 2006. godine birali su Toronto Reptorsi, čiji je i danas član. Izabran je u prvu petorku najboljih ’rukija’, a njegova uloga u timu svakom novom sezonom postajala je značajnija.

Odlaskom Krisa Boša u Majami Barnjani je postao prva opcija u napadu ’Dinosaurusa’, što se najbolje vidi po njegovim brojkama iz prošle sezone – 21.4 poena i 5.2 skokova po utakmici.

Pre nego što je otišao u SAD, nastupao je za Beneton i 2006. dobio je Evroliginu titulu ’Zvezde u usponu’.

’Mađioničar’, kako mu je nadimak, igra na pozicijama krilnog centra i centra, visok je 213cm i ima 25 godina. S obzirom na konstituciju, veoma je pokretan i ima odličnu kontrolu lopte. Ističe se i preciznim šutom za tri poena, čime uspeva da raširi odbranu protivnika. Međutim, tokom karijere zamerali su mu da se previše oslanja na šut i da mora više da igra u reketu i leđima ka košu. Napredovao je u tom pogledu, ali moraće još da radi na unutrašnjoj igri kako bi do kraja ispunio potencijal. Odbrana mu je slabija strana.

Momak rođen u Rimu nastupao je za sve mlađe reprezentativne selekcije ’Azura’, a jedino veliko takmičenje sa seniorskim timom imao je na Evropskom prvenstvu 2007. godine. Italija je završila na devetom mestu, a Barnjani je imao 12.7 poena i 5 skokova po utakmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve