Nova vest
Košarka

Sreda, 14.03.2018.

19:30

Micić: Skijanje je moja prva i najveća ljubav

Vasilije Micić je u razgovoru za sajt Evrolige pričao o svojoj ljubavi prema skijanju i tome kako je sa alpskog sporta prešao na košarku.

Izvor: LN

Autor: LN

Micić: Skijanje je moja prva i najveća ljubav
Foto: StarSport

Bivši plej Crvene Zvezde, koji trenutno nastupa za litvanski Žalgiris, jedan je od ključnih igrača u rotaciji kod trenera Šarunasa Jasikevičusa.

Sestra Nina veoma je uspešna u snoubordingu, a sam Vasa je kao mali zavoleo skijanje, i kako on sam kaže, bio je uspešan. Micić je četvorostruki šampion Srbije i dvostruki šampion Balkana u slalomu i veleslalomu.

Dvadesetčetvorogodišnjak je svoje prve košarkaške korake napravio u OKK Beogradu, kada se njegova porodica preselila u glavni grad Srbije sa Kopaonika.

“Prelazak na košarku je bio spontan jer smo se preselili u veliki grad“, rekao je Micić.

Micić je u jednom trenutku morao da donese odluku u kom sportu želi da gradi karijeri. Život daleko od planina, kao i to što je za skijanje potrebno mnogo više žrtvovanja, doneli su prevagu da to bude košarka.

“Nakon dvogodišnje pauze od skijanja 2006, samo sam se pojavio na nacionalnom prvenstvu i osvojio drugo mesto u veleslalomu. Uspesi u košarci su se brzo nakupili kada sam bio dečak. Za skijanje je potrebno više žrtvovanja, više čak i od košarke, morate sve vreme da provodite na snegu. Jednog leta trener OKK Beograda mi je rekao da sam veoma talentovan i da bi trebalo više da se bavim košarkom”.

Košarka i skijanje jesu dva kompletno različita sporta, međutim Vasilije se ne slaže sa tim. S obzirom da je visok skoro dva metra, on bi bio jedan od najviših skijaša, dok mu u košarci ta visina dodatno pomaže, pogotovo jer igra na poziciji plejmejkera.

“Najveća prednost je bila moja promena ritma. To je nešto što naučite skijajući, kada se spuštate nisko kod kapija, i to je bila prva stvar za koju sam dobio pohvale od svog trenera, to prirodno umeće da promenim pravac kretanja i ritam. Uspeo sam da zadržim koordinaciju iz svojih skijaških dana, iako sam od tada značajno porastao”.

Micić ima najbolju evroligašku sezonu iza sebe, a sa 4.4 asistencije po meču je 12. najbolji asistent. Ovo mu je prva sezona u Žalgirisu, a treća u Evroligi. 2014. je imao debitantsku sezonu u Bajernu, da bi godinu dana kasnije obukao crveno-beli dres.

Sezonu nakon toga, dokazao se u turskom Tofašu, što je privuklo pažnju Šarunasa Jasikevičijusa, pa je potpisao za litvanskog šampiona. Micić potpuno je posvećen košarci već više od decenije, što ga sprečava da skija zbog rizika od povrede, iako priznaje da sanja o trenutku kada će se ponovo naći na skijaškoj stazi.

“Za mene je skijanje najlepši sport, pogotovo rekreativno. Odrastao sam na planini, gde je sve predivno, sigurno i ima dovoljno snega za skijanje. Čim završim svoju košarkašku karijeru otići ću negde da skijam, na dva meseca”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve