Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.10.2017.

13:47

Džordan o Draženu: Nažalost, premalo smo igrali...

Jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović bi danas napunio 53 godine. Živeo je samo 29, ali dovoljno da do danas ostane "Mocart".

Izvor: B92

Autor:B92

Džordan o Draženu: Nažalost, premalo smo igrali...
Getty images

Za njegovo ime se tokom godina lepilo mnogo epiteta zbog načina na koji je pristupao treninzima i samoj igri.

Rekavši da je košarka njegov život i da nikada neće prestati da je voli, ali i da se na talenat oslanjao do 16. godine, a da je posle toga usledio muktrpan rad, Petrović je postao majstor igre.

Njegove utakmice u NBA nisu potrajale dugo. Dve godine u Portlandu, a onda još dve u Nju Džersiju pre kobne saobraćajne nezgode u Nemačkoj 7. juna 1993. godine.

"Uživao sam da igram protiv Dražena. Velik igrač. Nije se bojao, do kraja fokusiran, borben i samouveren. Uvek je išao snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv njega nisi mogao. Naši dueli su uvek bili maksimalni, do kraja. Bilo je nekoliko sjajnih mečeva, nažalost, bili su to kratki. Za kratko vreme je ostavio dubok trag. Bez straha se upustio u NBA i pokazao ostalim Evropljanima kako mogu da uspeju", rekao je pre dvadeset godina Džordan za rođenog Šibeničanina.

Njegov 51 poen Limožu, 44 poena Hjustonu, finale Evropskog prvenstva protiv Grka iz 1989. u dresu Jugoslavije i utakmice protiv Džordana pamte svi oni koji su u to vreme odrastali uz pionire evropske košarke u Americi.

Mlađima je na raspolaganju jutjub ili arhive, kojima se treba podsetiti s kakvom je lakoćom bilo moguće igrati u vreme kada se u najjačoj ligi sveta igrala mnogo čvršća odbrana nego danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve