Nova vest
Košarka

Petak, 20.10.2017.

18:30

Zvezda može sa svima – Pionir progutao Barselonu!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Barselonu u drugom kolu Evrolige u dramatičnom meču u hali ’Aleksandar Nikolić’, rezultatom 90:82.

Izvor: B92

Autor:B92

Zvezda može sa svima – Pionir progutao Barselonu!
Starsportphoto

’Crveno-beli’ su odigrali još jedan veoma hrabar meč i uprkos oscilacijama i izgubljenoj dvocifrenoj prednosti, bili koncentrisaniji u završnici i potpuno zasluženo stigli do trijumfa.

Tako je nekadašnji ’Pionir’ ponovo progutao katalonskog giganta i aktuelni regionalni i srpski šampion je pokazao da i u ovom sastavu može da se nadmeće sa najboljim ekipama na Starom kontinentu.

Pred punim tribinama hale ’Aleksandar Nikolić’, domaći igrači otvorili su susret sa velikom energijom – blistali su Milko Bjelica i Matijas Lesor koji je zakucavanjima podgrevao atmosferu. Francuski centar je tri puta snažno prikucavao loptu i Zvezda je odmah preuzela kontrolu. Barselona se mučila sa šutem što je domaćin izuzetno dobro koristio, da bi Bjelica bio precizan kada god je bilo potrebno.

Već posle 10 minuta prednost je bila dvocifrena, ali se onda razigrao Kevin Serafan i gotovo sam vratio rezultatski svoj tim. Postigao je 10 poena u drugoj deonici, Katalonci su prišli na minus pet, pre nego što je Bjelica ponovo stupio na scenu.

Vezao je četiri poena i odbio nalet rivala, a ispratio ga je Tejlor Ročesti sa dve brze trojke, pa je Zvezda na poluvremena imala zalihu od 12 poena.
Početak drugog dela delovao je jednako obećavajuće – Zvezda je u više navrata stizali do maksimalni 14 razlike, igrači su se smenjivali sa dobrim potezima, ali je početkom poslednje četvrtine ’momentum’ prešao na drugu stranu.

Razigrao se Toma Ertel, ispratili su ga Ante Tomić i Adam Hanga, pa je prednost počela da se topi. Nekako neprimetno su se približili i, iako su visoki igrači imali problem sa ličnim greškama, došli do preokreta i uplašili sve domaće navijače.

Međutim, opet je na scenu stupio Milko Bjelica, postigao četiri veoma važna i teška poena, a usledila je i nova dobra rola Ročestija. Zvezda je odbila nalet rivala i u poslednji minut ušla sa +4. Katalonci se nisu predavali, ali su nastavili sa greškama i doživeli prvi poraz u sezoni.

Upravo je spomenuti Bjelica bio najefikasniji sa 23 poena (6-9 za dva, 2-4 za tri, 5-6 penali), dok je i Ročesti bio sjajan sa 22 poena i 7 asistencija. Monstruoznom Lesoru je jedan skok falio za dabl-dabl (13 poena), baš kao i Peru Antiću (10 poena).

U ekipi Barselone svi igrači su se upisali medju strelce. Kevin Serafan bio je najefikasniji sa 16 poena, a Toma Ertel postigao je 14, uz 11 asistencija. Ante Tomić dodao je 10 poena i 8 skokova, a 10 poena postigao je i Adam Hanga.

U trećem kolu, u utorak, Zvezda će igrati na gostovanju protiv moskovskog Himkija, a Barselona će biti domaćin Žalgirisu.

I četvrtina:

1’ Barselona je otvorila meč odličnom kretnjom lopte u napadu, ali nisu pogodili prvi šut, pa je na drugoj strani Milko Bjelica raspalio atmosferu u hali. Usledila je dobra akcija Barselone i lagano polaganje Hange.

3’ Zvezda je sa mnogo energije ušla u utakmicu – sjajna dva napada Ročestija, pa snažan ulaz Bjelice, pre nego što je seriju ’crveno-belih’ prekinuo Moerman za 9:7.

4’ Novi poeni za srpski klub, odlična odbrana i monstruozno zakucavanje Lesora u kontranapadu za 13:7!

6’ ’Delije’ su konstantno podržavale svoju ekipu koja je igrala u transu – francuski centar ponovo sjajno prati Ročestija i opet prikucava za 15:8. Presi je poentirao na drugoj strani, da bi onda Serafan malo utišao navijače snažnom blokadom na Lesoru.

7’ Oriola promašuje zicer, iako je bio sam pod košem, što kažnjava Dobrić trojkom, a onda opet Lesooooor uništava obruč za velikih 20:10!

8’ Aktuelni srpski i regionalni šampion nastavio je sa sjajnom odbranom, a obe ekipe mogle su da prave faulove jer ih uopšte nije bilo u prvom delu prve četvrtine. Antić promašuje, Radičević povlači kontru, dodaje do Bjelice koji ponovo zakucava – 22:11.

10’ Nisu mogli Katalonci da se oporave od šoka, Radičević je oba puta bio precizan sa linije penale, pa kucanje Tomića za 24:13 na kraju prve četvrtine.

II četvrtina:

2’ Gde su stali u prvoj, nastavili su domaći igrači u drugoj deonici – Stefan Janković nadskače Tomića i vraća odbitak u koš. Zvezdi je stao šut van linije 6,75, ali je defanziva bila sjajna. Nova ukradena lopta koju je Antić krunisao lakim poenima za 28:16.

3’ Atmosfera hali je malo splasla, Navaro je vratio Barsu na jednocifreni minus, ali Pero pogađa trojku i na semaforu je 31:20.

4’ Raste prednost Zvezde zahvaljujući sjajnoj odbrani – majstorija Ročestija za 33:20, a onda i dva loša napada španskog kluba.

5’ Opet nešto mirniji ritam, sada ga prekida Serafan sa poludistance, a Zvezda propušta tri napada u nizu. Brzi poeni francuskog centra za smanjenje rezultata na 33:24.

7’ Razigrao se Serafan i preko Lesora ponovo bio precizan, pa je ekipa Alonsa Sita prišla na samo minus pet.

9’ U igru se vratio Milko Bjelica i odmah doneo lake poene sa linije za slobodna bacanja, da bi ga ispratio Radičević snažnim ulazom, pa je Zvezda delimično odbila nalet rivala – 36:28.

10’ Kada god je trebalo, crnogorski internacionalac je postizao važne poene. Opet se provukao ispod obruča i vratio +10, ujedno postavši prvi igrač sa dvocifrenim učinkom. Nastavio je Serafan sa koševima, ali je Ročesti pogodio svoju prvu trojku, a onda odmah i drugu, pa je na semaforu pisalo 44:32 na kraju prvog poluvremena.

III četvrtina:

1’ Treća deonica počela je promašajima Ribasa van linije 6,75, ali to ’crveno-beli’ nisu kaznili, pa ih je isti igrač ipak uhvatio na spavanju.

3’ Lesor je uzvratio iz reketa, pre nego što je Moerman pogodio za tri i spustio na -9. Serafan se iznervirao jer nije dobio loptu u prva tri napada, pa je snažno faulirao sunarodnika, ali su sudije ipak odlučile da mu ne dodele namernu. U sledećoj akciji Ročesti je izvukao faul i poene, a Barsa je izašla iz bonusa – 48:37.

4’ Serafan jeste pogodio na suprotnoj strani, ali je bio nervozan – dodatno ga je iznervirao Feldin koji je bio precizan uz faul i Zvezda vodi 51:39.

5’ Palicu je u ovim trenucima uzeo Feldin i još jednom poentirao, što je značilo da je srpski šampion stigao do maksimalnih 14 poena razlike. Toma Ertel je u kontri nakratko prekinuo nalet protivnika, ali je bilo očigledno da Barselona puca po šavovima – 55:43.

7’ Katalonci uz malo sreće uspevaju da se održe na minusu od deset poena, pošto je srpski klub promašio nekoliko šuteva. Ertel uspešan za tri i smanjuje na 57:50.

8’ Razigrao se francuski plejmejker, ali je istom merom uzvraćao Pero Antić koji stiže do desetog poena i drži dvocifrenu razliku.

10’ Sada je red bio na Jankovića da dovede ‘delije’ u trans – zalepio je Tomića fantastičnom bananom i šteta je što Zvezda nije uspela to da kruniše poenima. Ertel je nagazio liniju i pogodio, a onda asisteirao Orioli koji smanjuje na 62:57 pred odlučujućih 10 minuta.

IV četvrtina:

1’ Na parket su se vratili Ročesti i Bjelica, ali je lopta izašla iz obruča posle pokušaja krilnog centra. Srećom, ni Barsa nije realizovala napad, a Milko je iz popravnog nekako izmislio koš – 64:57. Ipak, Oriola ekspresno uzvraća snažnim zakucavanjem.

3’ Hrabrog Ognjena Dobrića pogledala je sreća i on je postigao drugu trojku na utakmici, a Lesor smečuje Koponena i sprečava ga da poentira. To sjajno koristi Dobriiiiić i novom trojkom postavlja 70:59.

4’ Iako je opet vratio ’momenutum’ svom timu, on je veoma brzo prešao na drugu stranu – trojka Hange, pa 2+1 Oriole i Barsa iz dva napada prepolovljava minus. Ipak, prejaki Lesor opet pogađa uz faul za 73:65.

5’ Francuski centar je napravio novu blokadu, ali je u Branko Lazić u sledećem napadu napravio namernu ličnu na Ribasu i ’Blaugrana’ je dobila priliku da priđe. Plejmejker je pogodio bacanja, ali je onda izgubio loptu, da bi Ročestiju trojka izašla iz obruča. Hanga lagano poentira u kontri, ali opet ko drugi do Milko Bjelica inteligentno ubacuje loptu u koš – 75:69.

7’ Igralo se koš za koš – na drugoj strani Tomić koristi asistenciju Ertela, Hanga kasni sa rampom, ali hrvatski centar zakucava u lice Lesoru i vraća -4. Visoki igrači Barselone ušli su u problem sa faulovima, ali Ertel sa distance smanjuje na 77:76.

8’ Barselona je serijom Hange preokrenula u hali ’Aleksandar Nikolić’, ali to nije poremetilo Milka Bjelicu koji preko ruke pogađa trojku i vraća vođstvo. Ertel dobija faul i bacanjima izjednačuje na 82:82. Nastavio je krilni centar ’crveno-belih’ da zatrpava koš iz reketa, ispratio ga je Ročesti posle greške Oriole i Zvezda je otišla na 86:82 na manje od dva minuta do kraja.

10’ Lazić je odigrao sjajnu odbranu na Ertelu, potom je Antić u defanzivi neutralisao grešku Feldina i Zvezda je u poslednjih 30 sekundi ušla sa +4. Imali su gosti još dva faula, što je prvo ročesti iskoristio da pošalje Ertela na klupu, a Bjelica da iznudi faulove. Milko pogađa oba bacanja i overava trijumf Crvene zvezde – 90:82.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

459 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d