Nova vest
Košarka

Utorak, 07.03.2017.

10:53

Duda analizirao Zvezdu: Jović je ključ, mogu do F4

Dušan Ivković, nekadašnji selektor Jugoslavije, izneo je niz pohvala na račun igre Crvene zvezde ove sezone u Evroligi.

Izvor: B92

Autor:B92

Duda analizirao Zvezdu: Jović je ključ, mogu do F4
Starsport

On je gostujući u emsiiji ‘U obruču’ rekao da tim Dejana Radonjića može da dođe ove sezone i do završnog turnira u Istanbulu gledajući igre koje pruža.

Ivković je izdvojio Stefana Jovića kao ključnog igrača crveno-belih, ali je posebno istakao Branka Lazića, diskretnog heroja kluba sa Malog Kalemegdana, koga su u prošlosti mnogi osporavali.

“Zvezdina velika prednost je ta osovina Jović-Kuzmić, ali bih ja istakao ulogu Jovića, ne sa namerom da ga izdvajam, ali pred njega je Marjanović ekplodirao i pored njega je jedan osrednji Nemac Cirbes odjednom postao jedan od najboljih centara Evrope. To je sistem i rad”, rekao je bivši selektor Jugoslavije.

Potom se okrenuo detaljnoj analizi igara Zvezde.

“Ima tu nekih interesantnih stvari. Ono što je nesporno i što zna cela Evropa, je da je Zvezda najprijatnije iznenađenje. Ja verujem da oni i dalje imaju prostora da stignu i u plej-of i na fajnal for. Ja to gledam kroz igru Zvezde. Ono što je najbitnije u Zvezdi je tim koji igra nekoliko sezona zajedno. Radonjić je četvrtu sezonu u Zvezdi i on radi izuzetno dobro. Ono što je dobro i karakteristično u Zvezdi, model koji bi Zvezda morala da zadrži, a to je da igraju mladi srpski igrači. Takođe, Zvezda igra prepoznatljivo. Ključni momenat je na Joviću, uz koga su svi centri i Marjanović i Cirbes, pa sada i ni otkuda i Kuzmić. Kuzmić je sada bio igrač meseca. Neviđeno me je prijatno iznenadio Simonović kao jedan dobar mladić, dobar momak. Ja sam siguran da on jako mnogo radi. Ja nemam nikakve kontakte sa Zvezdom što se tiče stručnog štaba. Plejada mlađih igrača, pre svega igrač koji je dobar, kreator, koga ja znam i zbog mog sina Pavla jer su igrali zajedno, a to je Gudurić. On mi se jako dopada, on je nešto specifično. Mislim da se sada stabilizovao, ja volim da pratim mlade igrače. A, kada govorimo o košarci na obe strane, ja bih hteo da istakmen jedan momenat koji je po meni ključ. Skoro sam bio sa Jocom Antonićem na Kupu i rekao sam mu da isprati tog igrača jer je Evropa izgubila takve igrače koji daju sve za tim. Koji daju sve u odbrani. Ja mislim da je ključ Zvezdine odbrane i ponašanja, da je to pre svega Lazić. To je igrač koji će i trening da podigne na viši nivo. Takvi igrači jednostavno u Evropi više ne postoje. Ima jedno trenersko pravilo koje kaže: igraj sa igračima koji daju, ne sa onima koji obećavaju. Lazić stalno daje, on ne može da odigra slabo. Tako da jet u bila možda i moja greška u prevelikoj veri u mlade igrače, da se ne vraćam sada nan eke moje timove. Ključ Zvezde je u timskoj igri u nekim ne baš sjajnim uslovima Radonjić je sve stvari postavio na svoje mesto. Tim perfektno funkcioniše i mislim da Zvezda ima mnogo dobar medicinski tim jer mislim da im je dobar oporavak igrača.”

Ivković je od 1978. do 1980. godine bio trener Partizana i smatra da je taj tim trebalo da postane prvak Evrope. Što se tiče sadašnjeg sastava crno-belih, smatra da je klub iz Humske izgubio identitet pružanja šanse mladim igračima.

“Teško mi je da pravim komparaciju između mog treniranja Partizana. Ja sam bio tri godine trener Partizana i to je bila velika sreća za mladog trenera jer sam imao igrače kao što su bili Kića i Praja. Ja nisam imao dovoljno autoriteta, jer je taj Partizan sa tim mladim igračima trebalo da postane prvi prvak Evrope ondašnje Jugoslavije. Ja nisam imao dovoljno autoriteta i za upravu koja se tada Delila na ‘Kićice’ i ‘Prajice’. Oni kod mene nisu odigrali nijednu sezonu zajedno. Što se tiče sadašnje situacije, godinama je Partizan bio avangarda plasirajući mlade trenere i igrače, a sada je ta dominatnost prešla na stranu Crvene zvezde. Velika je stvar da u Crvenoj zvezdi igraju mladi i kvalitetni igrači što je izuzetno dobra stvar za srpsku košarku. Što se tiče situacije u Partizanu oko povreda i finansija, ja teško mogu da ih savetujem. Sigurno želim Partizanu sve najbolje, ali čini mi se da Partizan više nije tim avangarde mladih igrača.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu