Nova vest
Košarka

Nedelja, 15.05.2016.

19:40

Teodosić skinuo kletvu, CSKA na krovu Evrope!

Košarkaši CSKA novi su prvaci Evrope pošto su u izuzetno dramatičnom finalu pobedili Fenerbahče posle produžetka sa 101:96.

Izvor: B92

Autor:B92

Teodosić skinuo kletvu, CSKA na krovu Evrope!
Getty images

Delovalo je da će se prokletstvo Moskovljana i Miloša Teodosića nastaviti pošto je ruski šampion ispustio 21 poen prednosti koliko je imao početkom treće četvrtine. Ipak, Hrijapa je izborio produžetak, a u dodatnih pet minuta Moskovljani su bili uspešniji i uspeli su da osvoje sedmu titulu prvaka Evrope, prvu od 2008. godine.

U centru pažnje bio je kapiten Srbije Miloš Teodosić koji je napokon stigao do prvog trofeja u sedmom pokušaju na završnom turniru, ali je to uradio sa stilom, pošto je na kraju bio najkorisniji igrač utakmice sa 19 poena, 5 skokova i 7 asistencija.

Ništa nije nagoveštavalo da će Fener juriti veliku razliku posle prvih 15 minuta. Početak utakmice obeležile su odlične odbrane na obe strane, pa nijedan tim nije imao prednost veću od pet poena.

Sredinom druge deonice Teodosić je maestralnim potezima pokrenuo CSKA koji se veoma brzo odlepio. Na poluvremenu je bilo +20, a kada su Moskovljani u trećoj deonici uspeli da zadrže prednost delovalo je da je meč gotov. Pred poslednjih 10 minuta bilo je +16 za CSKA, ali ekipa Željka Obradovića je još jednom pokazala da se nikada ne predaje.

Malo po malo, Fener je hvatao priključak i na kraju je čak imao i dobijen meč, da bi 1,9 sekundi pre kraja Hrijapa izborio produžetak posle skoka u napadu. U dodatnih pet minuta De Kolo, Teodosić i Hajns su uspeli da ostanu mirni i donesu ruskom timu veliku radost.

Uz Teodosića je sjajnu rolu imao MVP sezone Nando De Kolo sa 22 poena i 7 asistencija, Hajns je dodao 15, Higins 12, a Voroncevič 11 poena. U poraženoj ekipi Ekpe Judo je imao 16 poena i 11 skokova, Dikson je ubacio 17 poena uz 4 asistencije, a Datome 16 uz 5 skokova. Bogdan Bogdanović je imao 6 poena, 3 skoka, 3 asistencije, ali i 0-6 za tri poena, a Nikola Kalinić je ubacio 3 poena uz 3 skoka i 2 asistencije.

Tok meča:

Početak utakmice doneo je izjednačenu igru. Bogdan Bogdanović je, za razliku od polufinala, od starta krenuo veoma dobro, pa je u uvodna tri minuta imao po 2 asistencije, skoka i poena.

Odbrane su, kao što se i očekivalo, bile u prvom planu, a u ekipi Fenera glavnu ulogu je od starta preuzeo Điđi Datome. Na drugoj strani je dve trojke u prvoj deonici ubacio Kori Higins, pa nijedan tim nije mogao da se odlepi. oskovljani su uz 6 poena Higinsa i po 5 Teodosića i Voronceviča imali +2 posle 10 minuta - 22:20.

Ništa se nije promenilo ni početkom druge deonice. Obe ekipe su teško dolazile do poena, a rezultat je sve vreme bio u egalu. Miloš Teodosić nije forsirao u prvom delu, ali je igrao sjajno. Bio je pokretač većine akcija Moskovljana i bio je najzaslužniji za +6 u 15. minutu - 35:29.

Sredinom druge deonice CSKA je preuzeo kontrolu, pre svega dobrom odbranom i sjajnim protokom lopte u napadu. Saigrači su pratili Teodosića, pa je Željko Obradović u 18. minutu morao da reaguje - 42:30.

Velike problem za Fener bilo je očajno izvođenje slobodnih bacanja Jana Veselog, a CSKA je igrao sve bolje. Uz Teodosića i De Koloa sjajan posao je odrađivao i Kori Higins, pa je Fener delovao nemoćno u finišu prvog poluvremena. Epilog takve igre bilo je neverovatnih +20 za CSKA na poluvremenu - 50:30. Teodosić je uz samo jedan promašaj na poluvremenu imao 10 poena, 4 skoka i 3 asistencije, a 10 poena ubacio je i Higins. Na drugoj strani, Datome je ubacio 8, a Antić 5 poena.

Početak drugog poluvremena doneo je veoma agresivni Fenerbahče koji je jedino tako mogao da se vrati u meč. U 24minutu pored terena se dogodio ozbiljan incident pored terena.

Nikolu Kalinića je jedan od navijača CSKA odgurnuo, u raspravu se uključio i predsednik Fenera, pa je situacija morala da se smiri tajm-autom. Brzo se smirila situacija pored parketa, a sa očajnim izvođenjem slobodnih bacanja nastavio je Veseli (0-8). CSKA je uspeo da zadrži ubedljivo vođstvo u prvih pet minuta nastavka I nastavio je da kontroliše utakmicu.

Na sve načine je Fenerbahče pokupavao da se vrati u meč, ali nije imao preterano raspoložene šutere, pa je povratak teško išao. Moskovljani su ostali smireni i pred odlučujućih 10 minuta imali su +16 - 69:53.

Ono što nisu uspeli da urade u trećoj četvrtini igrači Fenera jesu u poslednjoj. Uspeli su da uhvate kakav takav priključak i čine finale zanimljivom. Pero Antić i Ekpe Judo su prednjačili u ekipi Fenera koji je šest i po minuta smanjio na -12. Minut kasnije bilo je i -8, ali je veoma važnu trojku ubacio Hrijapa.

Ipak, na drugoj strani trojku je vratio Datome, a onda je i Antić sa linije slobodnih bacanja pogodio za 77:71. CSKA je upao u paniku, a Dikson je tri i po minuta pre kraja ubacio trojku za 79:76.

Dikson je dodatno smanjio na 79:78, ali je onda Teodosić preuzeo odgovornost. Izblokirao je Judoa pod svojim košem, a onda je 48 sekundi pre kraja maestralno proigrao De Koloa za 81:78.

Usledio je tajm-aut Fenera posle kojeg je Bobi Dikson iz veoma teške pozicije ubacio trojku za 81:81. Fener je do prvog vođstva od prve deonice stigao 20 sekundi pre kraja poenima Slukasa sa penala, ali ni to nije bio kraj. De Kolo je u još jednom konfuznom napadu Moskovljana promašio trojku, ali je Hrijapa posle skoka u napadu izjednačio na 1,9 sekundi do kraja.

Iz teške pozicije nije pogodio Judo, pa je meč ušao u produžetak.

Početak produžetka doneo je trojku Slukasa, ali CSKA je uspeo da ostane miran. Teodosić je podelio nekoliko asistencija, De Kolo i Hajns su pogodili, pa je moskovski tim dva minuta pre kraja imao 91:88.

Ispostavilo se da je to bilo nedostižna prednost za Fener. CSKA je ostao do kraja miran, De Kolo i Teodosić su ubacivali slobodna bacanja, pa ni neverovatne trojke Diksona Feneru nisu pomogle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

584 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve