Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.02.2015.

16:55

’Het-trik’ Zvezde u Kupu Koraća

Košarkaši Crvene zvezde Telekom osvojili su Kup Radivoja Koraća trijumfom nad Mega Leksom sa 80:74 u niškom „Čairu“.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Starsportphoto

’Crveno-beli’ su tako osvojili treću ’Žućkovu levicu’ zaredom, a osmi trofej u Kupu u istoriji, dok je Mega propustila šansu da osvoji prvi trofej.

Junak trijumfa Zvezde bio je Nikola Kalinić, koji je preuzeo odgovornost u samom finišu utakmice i postigao ključne poene kada se rezultat lomio.

Zvezda i Mega su odigrali zanimljivu utakmicu, punu preokreta, ali i grešaka. Milojevićevi izabranici su tokom većeg dela kontrolisali rezultat, u prvom poluvremenu ’crveno-beli’ nisu ni uspevali da im priprete, ali je potom usledilo buđenje.

Zvezda je zaigrala svoju igru u trećem periodu, ali se Mega nije predavala, a najveća borba viđena je u poslednjoj četvrtini. Mega se odlično držala do poslednja dva minuta, ali je tada zasijao Kalinić, koji je odigrao odlično i u napadu i u odbrani i prelomio utakmicu.

Najkorisniji igrač finala Kupa bio je Luka Mitrović sa 21 poenom i 12 skokova, odnosno indeksom 29. Nikola Kalinić je dodao 17 poena i pet skokova, Markus Vilijams 14 poena i osam asistencija, a Boban Marjanović deset poena i pet skokova.

U timu Mege, Nenad Miljenović je imao 21 poen i osam skokova, Nikola Jokić je upisao 18 poena, a Nemanja Krstić 14 poena i šest skokova. Dvocifreni učinak imao je i Rade Zagorac, sa deset poena i pet skokova.

Tok utakmice:

Zvezda je izborila loptu na samom početku utakmice, ali je usledila greška u napadu, koju je kaznio Miljenović na drugoj strani. Obe ekipe nastavile su sa promašajima, pa je rezultat posle tri minuta i dalje bio 2:0, da bi Luka Mitrović konačno postigao poen za Zvezdu sa slobodnih bacanja, da bi potom doneo svom timu vođstvo za 3:2. Međutim, ta prednost je bila kratkog daha, pošto je Jokić uzvratio, a potom Krstić i Nikolić doneli Megi plus pet – 8:3.

’Crveno-beli’ su, inače, utakmicu počeli sa Cirbesom na centru, ali je nemački košarkaš napravio veliki broj grešaka, kako u odbrani, tako i u napadu. Posle serije Mege, usledio je i niz Zvezde od 5:0 preko Vilijamsa, za izjednačenje. Od tada, Mega je dolazila do prednosti, a Zvezda do izjednačenja, a Radonjić je ubrzo poslao Marjanovića na parket umesto Cirbesa.

Jokić je bio taj koji je uputio najviše šuteva u prvih nekoliko minuta u oba tima, ali je imao čak četiri promašaja za tri poena. Zagorac je u devetom minutu, postigao koš uz faul i od tada je Mega kontrolisala rezultat, a trojkom Krstića stigla je do četiri poena prednosti (18:14). Do kraja četvrtine, Zvezda je nastavila sa greškama u napadu, da bi Zagorac u poslednjoj sekundi odveo Megu na 21:16.

Zagorac je u istom ritmu nastavio i u drugom periodu, nanizao je četiri poena za 25:16, da bi seriju Mege prekinuo Blažić jednim pogođenim slobodnim bacanjem. Usledio je prvi pravi kontranapad Zvezde, posle dva dupla pasa Kalinića i Vilijamsa, ta akcija je završena zakucavanjem reprezentativca Srbije. ’Crveno-beli’ su od tada angažovanije u odbrani, ali to nije valorizovano u napadu, pa je Mega lako opet stigla do osam razlike – 27:19.

Zvezda se potom malo probudila i smanjila na minus četiri preko Cirbesa i Vilijamsa. Američki plej se potom razigrao, a zajedno sa Mitrovićem primakao je Zvezdu na 29:28. Seriju ’crveno-belih’ prekinuo je Jokić svojom prvom trojkom iz sedam pokušaja, posle tajm-auta koji je tražio Milojević. Usledila je i trojka Kešelja posle izuzetno loše organizovanog napada Zvezde, što je Radonjića nateralo da traži tajm-aut pri rezultatu 35:28.

Posle te pauze,’crveno-beli’ su jedino uspeli da se na trenutak primaknu na pet poena preko Blažiča, a potom je Mitrović imao dva promašaja van linije 6,75. U tim trenucima Musli i Jokić su održavali prednost Mege, koja je u pretposlednjem minutu drugog perioda iznosila devet poena (39:30). Marjanović se vratio u igru posle grešaka Cirbesa, ali je Mega novom trojkom Jokića brzo stekla dvocifrenu prednost, ali je Vilijams primakao Zvezdu na minus sedam (42:35) pred odlazak na odmor.

Posle promašaja na obe strane, Kalinić je trojkom otvorio drugo poluvreme, ali je usledio novi problem za Zvezdu, pošto je Dženkins dobio četvrtu ličnu grešku. Mega se potom odlično branila, Musli je sjajno blokirao Mitrovića, ali je Kalinić nastavio seriju Zvezde za 42:40. Sjajnim zakucavanjem Musli je prekinuo tu seriju, a iako je Cirbesu u narednom napadu ’crveno-belih’ dosuđena tehnička greška, Mega je ostala bez poena.

Na drugoj strani usledio je pravi šou Mitrovića, koji je iskoristio pad u igri Mege, i sa vezanih pet poena doneo Zvezdi vođstvo – 45:44. Kapiten ’crveno-belih’ bio je najbolji u svom timu, pratio ga je Marjanović, dok su na drugoj strani Jokić, Miljenović i Krstić držali Megu. U narednim minutima viđeno je više preokreta, izjednačenja, ali i grešaka u napadu, posle kojih je Zvezda izjednačila na 54:54, a potom otišla do plus pet.

Kalinić i Vilijams napravili su seriju za ’crveno-bele’, da bi potom usledila greška u koracima Miljenovića, a potom novi konfuzni napadi na obe strane. Miljenović je u poslednjem minutu uspeo da iznudi faul uz koš kada je protutnjao pored Marjanovića, a iako je Zvezda imala poslednji napad, nije uspela da se organizuje i rezultat je ostao 59:57.

Od početka poslednjeg perioda viđena je možda i najveća borba na utakmici, ređale su se trojke, a Zvezda i Mega su se smenjivali u vođstvu. Jokić, Miljenović i Kešelj su nosili Megu, a Marjanović, Kalinić i Jović ’crveno-bele’. Kešelj je doneo Megi prednost, ali je potom vezao dva promašaja, koje su kaznili Blažič i Marjanović i pred poslednja četiri minuta utakmice, Zvezda je vodila 72:70.

Posle izjednačenja Mega preko Krstića, Kalinić je doneo ’crveno-belima’ plus tri, a igrači Mege nastavili su sa bezuspešnim šutevima van linije 6,75. Dva i po minuta pre kraja utakmice Mega je ostala bez Jokića, koji je zaradio petu ličnu grešku, i to u napadu. Srećom po Milojevićeve igrače, Zvezda je napravila niz grešaka, pa je Miljenović pred poslednji minut primakao Megu na minus jedan, ali je promašio bacanje za izjednačenje.

’Crveno-beli’ su nastavili sa promašajima u napadu, da bi sa penala vratili plus tri preko Kalinića, a usledio je promašaj Kešelja za tri poena. Do kraja utakmice tada je ostalo 18 sekundi, posle faula, Kalinić je doneo Zvezdi četiri poena razlike, a potom imao blokadu u odbrani, posle koje je rešeno pitanje pobednika. Do kraja utakmice, Mitrović je sa penala uspeo da postavi konačan rezultat – 80:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

344 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu