Nova vest
Košarka

Utorak, 17.02.2015.

11:17

Odgovor ABA: Ništa ne krijemo

ABA liga nema šta da krije i sve odgovore dostavila je FIBA, rečeno je za B92 iz tog takmičenja.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

“Osnivači ABA lige su Zmago Sagadin, Roman Lisac, Radovan Lorbek, Danko Radić, Božo Milićević i Josip Bilić, to se zna od prvog dana. Oni su vlasnici 20 posto, a 80 posto klubovi. jedina promena u vlasničkoj strukturi dogodila se kada su 'ušli+ Crvena zvezda i Partizan", kažu u ABA ligi.

“Kada je reč o priznanjima nacionalnih saveza, taj dogovor postignut je još davno i niko nije imao primedbe na njega, uključujući i Košarkaški savez Srbije“.

Kako su nam još rekli u ABA ligi, nedavno se na sednici Sidra u Zagrebu razgovaralo se o napadima FIBA, a sastanku se prisustvovali i predstavnici Partizana i Crvene zvezde.

“Napravljen je dogovor i tada su apsolutno svi klubovi rekli da im je ABA potrebna i da će u svim narednim situacijama zajedno raditi na njenom očuvanju. Naši partneri jesu klubovi i radićemo sve u dogovoru sa njima, kao što smo i do sada činili“, dodaju iz regionalnog takmičenja i naglašavaju da ne žele da se prepucavaju sa bilo kime, ali da istina mora da se zna.

U odgovoru se još navodi da FIBA nema nikakvu ingerenciju nad ABA ligom i da je četiri godine postojala bez njene saglasnosti, ali da je ABA svejedno dostavila sve željene odgovore na adresu u Švajcarskoj

Takođe, u ABA kažu da je na nedavnom sastanku između ECA (čiji je ABA član) i ULEB napravljen plan za Evroligu od 2015. do 2018. u kojem ABA liga ima dva rezervisana mesta.

Priča oko ABA lige deo je šireg sukoba u kojem FIBA želi da se izbori za bolju poziciju – pre svega, želi više termina za mečeva nacionalnih timova, ali i povratak Evrolige pod svoje okrilje.

Kako saznajemo, FIBA je ponudila da se zajednički formira nova Evrolige, ali je ULEB to odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu