Nova vest
Košarka 43

16.5.2024.

11:20

Zvezda "granitnom" odbranom do 2:0 – Partizanu potreban restart

Crvena zvezda je napravila veliki podvig, slavila je i u drugom meču protiv Partizana i tako došla do velike prednosti u finalu plej-ofa ABA lige.

Aleksandar Stajkovac
Peđa Milosavljević/Starsport

Crveno-beli su posle velike borbe bili bolji, trijumfovali su rezultatom 80:73, sada imaju 2:0 u seriji i na korak su od titule.

Serija se sada seli u “Beogradsku arenu” gde će Partizan imati šansu da se vrati u plej-of pred svojim navijačima, ali nema prostora za grešku.

Trener Crvene zvezde Janis Sferopulos je nadigrao Željka Obradovića i doveo svoj tim do pete uzastopne pobede u derbijima. Crno-beli nemaju pobedu od prošle kalendarske godine.

U prethodnih nekoliko sezona, videli smo da ekipa koja obezbedi prednost domaćeg terena u regularnom delu šampionata na kraju se okiti i sa trofejem u regionalnom šampionatu, a brejk se retko dešava. Ipak, videćemo da li će crveno-beli uspeti da prekinu tu tradiciju.

Dva susreta ove sezone su odigrane u “Beografskoj areni”, a da je Partizan bio domaća ekipa. U prvom su crno-beli posle velike borbe u Evroligi došli do pobede posle velikog preokreta u završnici meča, dok su drugi duel dobili lagodnije bez veće muke u regionalnom takmičenju.

Jedan od razloga jeste tada loše posložen tim crveno-belih, smena trenera i debi Janisa Sferopulosa. Ipak, grčki stručnjak je ukomponovao tim i od tada crno-beli nisu uspeli da upišu pobedu nad “Večitim” rivalom.

Posle prvog meča i velike drame u završnici, Aleksa Avramović je promašio šut za produžetak, a prethodno je presudio Dejan Davidovac sa linije penala.

U drugom, Zvezda je imala poteškoće sa skokovima, isko je ove sezone bila dominantnija od Partizana u tom parametru. Ipak, dobrom odbranom je uspela da dođe do nešto lakše pobede, bez drame u završnici.

Sferopulos je apostrofirao na dobroj odbrani, naročito u drugom poluvremenu.

"Želim da čestitam našim igračima kako su odigrali danas. Zaslužili smo da pobedimo. Igrali smo bolje nego u prvoj utakmici, pogotovo u odbrani. Nekoliko puta smo imali prednost u prvom poluvremenu, ali ofanzivni skok Partizana nam je pravio problem. Pričali smo na poluvremenu i mnogo bolje smo odigrali drugo. Dozvolili smo im samo jedan ofanzivni skok i primili smo samo 35 poena. Želim da čestitam našim navijačima na sjajnoj atmosferi u obe utakmice. Važno mi je da ništa nisu ubacivali na teren", rekao je Sferopulos i dodao:

"Imamo ekipu koja sa lakoćom daje rivalima preko 90 poena, oni su dali 73. Odigrali smo sjajnu odbranu. Svi su učestvovali. Kada pogledamo Gedraitis je postigao jednu trojku, ali je odličnom odbranom doprineo."

Statistika

Sofascore

Zvezda je u drugom meču imala bolje procente šuta, najviše za dva poena, zahvaljujući kome je došla do pobede. Crveno-beli su ubacili 18 šuteva iz 27 pokušaja (67%).

Crveno-beli su u više navrata dobro otvarali kontra-napad i dolazili do lakih poena.

Partizan je sa druge strane mučila realizacija, iako su u prvom poluvremenu dominirali u skoku, u nastavku je Zvezda koliko toliko uspela da neutralizuje tu prednost. Crno-beli su pogodili 13 od 29 šuteva za dva poena (45%). Za tri poena, kao i sa slobodnog bacanja, ekipe su bile gotovo izjednačene.

Izabranici Željka Obradovića su kontrolisali skok u prvom poluvremenu. Zvezda je imala samo 10 skokova, dok su crno-beli skupili 24.

Ipak, u drugom delu igre je Zvezda popravila taj parametar. Dozvolila samo jedan ofanzivni skok crno-belima. Na kraju je odnos bio 28-35.

Kada je u pitanju timska igra, Zvezda je bila dosta bolja. Imala je čak 11 asistencija više. Crno-beli su zabeležili samo 8, a crveno-beli ukupno 19.

U ostalim parametrima su ekipe bile izjednačene. Zvezda je imala dve izgubljene lopte manje.

X-faktor

Peđa Milosavljević/Starsport

Zvezda je timskom igrom došla do pobede. Ipak, Nemanja Nedović je bio taj koji je držao ekipu u prvom poluvremenu. Upisao je 21 poen, sve u prvom delu meča i tako održao crveno-bele u egalu, kads ostalima nije išlo najbolje.

U nastavku su se aktivirali Džoel Bolomboj i Branko Lazić sa po 10 poena, pratio ih je Miloš Teodosić sa devet poena, četiri skoka i sedam asistencija.

Veliki doprinos su dali i Trej Tompkins i Jago Dos Santos sa po osam poena, ali i dobrim zalaganjem u odbrani.

Kod Partizana, najbolji učinak je imao Džejlin Smit sa 12 poena. Pokrenuo je Partizan kada nije išlo, ali nije dobio pravu podršku saigrača.

Istakao se Pi Džej Doužer, koji je upisao 11 poena, profitirao je od visinske prednosti nad Jagom u prvom poluvremenu, ali je stao u drugom.

Uz njega istakli su se Bruno Kaboklo i Zek Ledej sa po 11 poena, ali to nije bilo dovoljno za preokret.

Dosta su podbacili Kevin Panter, koji je skupio sedam poena, kao i Džejms Naneli sa dva poena uz 0/9 iz igre. Prošli meč je bio najbolji sa 27, a u ovom je totalno podbacio.

Ono što je Nedović započeo u prvom poluvremenu, Bolomboj je završio u drugom. Proradila je veza Teodosić-Bolobmoj u završnici, što je prelomilo meč.

Partizanu je potreban restart u nastavku serije. Crno-beli moraju da konsoliduju svoje redove i odbrane domaći teren. Sada nemaju prostora za grešku. Zvezda je "prebacila lopticu" na drugu stranu i jedan pogrešan udarac može da donese meč poen crveno-belima.

"Razmišljamo samo o trećoj utakmici. Ponovio sam da su igrači imali ogromnu želju i u prvoj i drugoj utakmici. U pojedinim trenucima smo izgledali kako smo izgledali. Treba igrati sa fokusom, mirnoćom. Kada si miran, bolje ćeš da reaguješ u određenim situacijama i da pogodiš šuteve", apostrofirao je Obradović.

Sav pritisak je sada na izabranicima Željka Obradovića, koji moraju da upišu dve uzastopne pobede kako bi izborili "majstoricu" i prekinu dominaciju crveno-belih od pet trijumfa u nizu.

Treća utakmica je na programu u nedelju, 19. maja od 20 časova i 30 minuta u "Beogradskoj areni" i Partizan je domaćin.

Zvezda vodi 2:0 u seriji i ima meč loptu.

Podeli:

Komentari 43

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 43

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Teslin rival na ivici bankrota

Američki proizvođač električnih automobila Fisker je na ivici bankrota. Problemi sa slabom prodajom i bezbednosnim propustima sada su uticali na likvidnost.

Forbes

8:26

32 min

Novo Sport Video Menu