Nova vest
Košarka

Petak, 05.12.2014.

20:37

Zvezda pokorila Valensiju za Top16!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Valensiju u gostima sa 77:68, i tako obezbedili Top16 fazu Evrolige posle 8. kola!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa Dejana Radonjića odigrala je još jedan fantastičan meč u Španiji, vodila je tokom praktično cele utakmice i ostvarila je petu pobedu.

Zvezda sada u D grupi ima skor 5-3 i sigurno je među 16 najboljih u Evropi, a ostalo je samo da se vidi sa koje će pozicije proći dalje.

Crveno-beli su nešto sporije počeli, ali su u nastavku potpuno nadigrali Valensiju, a početkom poslednje deonice imali su i najvećih +12.

Boban Marjanović probudio se u drugom poluvremenu, a meč je završio sa 18 poena (8-12) i 11 skokova. Markus Vilijams ubacio je u drugoj deonici četiri trojke, na kraju je imao 17 poena (5-9 za tri) i 2 asistencije. 11 poena uz 5 skokova dodeo je sjajni Nikola Kalinić, a kapiten Mitrović imao je 9 poena, 5 skokova i 6 asistencija.

Na drugoj strani, Dubljević je imao 22 poena i 5 skokova, Vladimir Lučić je bio odličan sa 14 poena (6-9) i 6 uhvaćenih lopti, a sjajan je bio i Pau Ribas sa 15 poena i 6 asistencija.

S obzirom da je meč do tri minuta pre kraja bio potpuno otvoren, čudno izgleda podatak da ja Zvezda u ukupnom indeksu korisnosti imala orgomnu prednost (92-68).

Crveno-beli su razbili rivala u skoku (46-25), imali su četiri izgubljene lopte više (15-11) i jednu asistenciju manje (15-16). Srpski tim bio je bolji u šutu za dva (52% - 44%) i nešto slabiji u šutu za tri (34% - 41%).

Zvezda u narednom kolu gostuje Olimpijakosu, a u poslednjem dočekuje Kuču Laboral.

Tok meča:

Duel u Valensiji počeo je veoma čvrstim odbranama na obe strane. Nemanja Dangubić je na startu bio najzapaženiji u ekipi Dejana Radonjića, a bilo je vidljivo da domaćin sa mnogo energije igra u odbrani, pogotovo na Markusu Vilijamsu i Bobanu Marjanoviću.

Prvo osetnije vođstvo Valensija je stekla u 6. minutu kada je posle šest vezanih poena imala +5 (13:8).

Posle tajm-auta Dejana Radonjića Zvezda je dobro reagovala. Dženkins je ubacio trojku, a onda je usledila i minijatura Nikole Kalinića koji je ubacio pet vezanih poena i naterao Perasovića na tajm-aut – 18:16.

Crveno-beli su nakon nešto slabijeg početka okončali prvu deonicu serijom 9-0, pa su nakon 10 minuta imali +4 (20:16).

Kalinić je sa fantastičnom igrom nastavio i na startu drugog perioda, pa je Zvezda uspevala da održi stečenu prednost.

Problem za crveno-bele bio je veliki broj izgubljenih lopti (5 u prvoj četvrtini). Vilijams je sredinom drugog perioda vezao dve trojke, ali su na isti način uzvratili Ribas i Dubljević.

Zvezdin plej nije bio u prethodnim mečevima raspoložen, ali je u drugoj deonici duela u Valensiji ubacio čak četiri trojke. Na drugoj strani je nezaustavljiv bio Ribas koji je u drugom periodu ubacio 10 poena. Epilog toga bila je prednost Zvezde od pet poena nakon 20 minuta.

Uspela je Zvezda početkom drugog dela da odbije počeni nalet domaćina. Branko Lazić je igrao odlično na Martinesu, iznudio je dva faula u napadu, ali domaćin se nije predavao.

Igralo se u mini-serijama u trećoj deonici, ali za Zvezdu je bilo važno što se Marjanović probudio. Pokupio je nekoliko lopti pod oba obruča, ubacio je nekoliko koševa u doneo je svom timu dvocifrenu prednost. Valensija se brzo vratila serijom 5-0, ali nakon 30 minuta crveno-beli su imali +10 (62:52).

Marjanović je na startu poslednje deonice pogodio za najvećih +12, ali to kao da je opustilo crveno-bele. Usledila je serija domaćina 8-0 za kratak vremenski period, pa je Radonjić u 33. minutu morao da reaguje (64:60).

Nije ništa polazilo za rukom Zvezdi u tom periodu u napadu. Dangubić je promašio dva, Kalinić jedno slobodno bacanje, pa se domaćin brzo u potpunosti vratio u meč.

Ipak, kada je bilo najpotrebnije, Zvezda je odigrala najbolje. Profunkcionisala je odbrana, u napadu su poeni došli iz tranzicije, pa je ekipa Dejana Radonjića na kraju ostvarila sigurnu i ubedljivu pobedu u Valensiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

615 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu