Nova vest
Košarka

Četvrtak, 23.10.2014.

17:45

EL: Prvi poraz Zvezde u sezoni

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su prvi poraz ove sezone, posle pet uzastopnih pobeda crveno-bele je savladao Neptunas sa 83:81 u 2. kolu Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Domaćin je do do istorijskog prvog trijumfa u Evroligi stigao odličnim šutem za tri poena – 11/25.

Iako je i trener Dejan Radonjić upravo na to upozoravao pred utakmicu, Neptunas je od samog starta pogađao govoto sve šuteve za tri poena, u prvom poluvremenu je stekao 15 poena viška (40:25), a u nastavku je uspeo da sačuva vođstvo i ostvari prvi trijumf u D grupi.

Zvezda je priliku da preokrene i ostvari trijumf propustila početkom poslednje deonice. Uspela je da izjednači osam minuta pre kraja (69:69), ali do kraja meča crveno-beli su napravili nekoliko velikih grešaka, promašili su nekoliko zicera i poraženi su.

Markus Vilijams bio je doličan u ekipi Dejana Radonjića sa 23 poena, 4 skoka i 6 asistencija, Jaka Blažič je dodao 16 poena i 6 skokova, a Boban Marjanović 11 poena. Kod domaćina, najbolji je bio Gailius sa 19 poena, Šakur je dodao 11 uz 6 asistencija, a Zavackas 10 uz 7 skokova.

U narednom kolu Zvezda dočekuje Valensiju, a Neptunas takođe igra kući protiv Olimpijakosa.

Tok meča pratite na našem sajtu:

Zvezda je odlično otvorila duel u Klaipedi. Mitrović je ubacio prve poene, a na 5:0 je povećao Dženskins trojkom.

Domaći sastav se brzo vratio u meč preko Galdikasa, Šakura i Mažejke – 6:6 i od starta je pokazao da će igrati veoma čvrstu i agresivnu odbranu.

Trojkom Gailiusa Neptunas je prvi put poveo u 5. minutu – 9:7.

Gailius je povećao na 11:7, ali je već u sledećem napadu Markus Vilijams trojkom smanjio. Ipak, na isti način na drugoj strani odgovorio je Mažejka.

Domaćin se u prvoj deonici raspucao sa distance, pa je nakon nove dve trojke Zavackasa i Gailiusa imao +6 – 20:14.

Nije Zvezda mogla nikako da zatvori šut domaćina koji je pogađao i preko ruke, ali je Zvezda ipak uspevala da zadrži priključak.

Druga deonica užasno je počela po srpski tim. Serija 5-0 domaćina, nova trojka i dva brza faula Cirbesa u gostima za 90 sekundi. Suđenje je na startu bilo problematično, domaćin je očigledno imao blagu pomoć i koristio je to – 30:20.

Nikako crveno-beli nisu mogli da dođu do ritma, pa je domaćin uspevao da održi priličnu prednost koju je stekao u drugom delu prve i početkom druge deonice. Sa neverovatnim šutem za tri poena domaćin je nastavio u u drugoj deonici, pa je Radonjić posle osme trojke Neptunasa zatražio novi tajm-aut – 38:25.

U 16. minutu bilo je velikih +15 za Neptunas (40:25), a Zvezda je u narednih nekoliko minuta uspela da poveže nekoliko dobrih napada i spusti na -10. Tada je Radonjić stao u zonu, što je Neptunas iskoristio za novu trojku – 47:34.

Koliko je domaćin dobro šutirao i koliku je pomoć sudija imao, -10 na poluvremenu uopšte nije bio loš rezultat za Zvezdu. Markus Vilijams odigrao je nekoliko dobrih napada u finišu poluvremena, pa je Neptunas nakon 20 minuta vodio 47:37.

Ništa se ni u nastavku nije promenilo. Nije domaćin nastavio da pogađa trojke, ali jeste da muči crveno-bele koji nikako nisu mogli da dođu do ritma. Marjanović na na -8 promašio dva slobodna bacanja, pa je Sinica to odmah kaznio trojkom u sledećem napadu – 55:44.

Fantastični Markus Vilijams pokrenuo je Zvezdu u drugom delu treće deonice u potpunosti uhvatili priključak. Ipak, Neptunas je posle još jedne veoma srećne trojke pred odlučujućih deset minuta imao šest poena viška – 67:61.

Start poslednjeg perioda bio je bizaran. Sudije su propustila na -4 da dosude namernu domaćinu zbog saplitanja Jovića, ali Zvezda je nastavila sa dobrom igrom. Trojke Dangubića i Blažiča donele su izjednačenje (69:69). Tada je usledilo još nekoliko sumnjivih odluka sudija, pa je domaćin stekao četiri poena viška – 75:71.

Zvezda je imala nekoliko prilika da se ponovo vrati, ali nije uspevala. Kalinić je pri vođstvu domaćina 77:74 promašio zicer u kontri, pa je Neptunas četiri minuta pre kraja imao sedam poena viška – 81:74.

U samom finišu crveno-beli su imali još nekoliko prilika da se vrate, ali svaki put bi napravili neku grešku. Ipak, u samom finišu Zvezda je imala još nekoliko prilika da se vrati i preokrene.

Luka Mitrović je 28 sekundi pre kraja pogodio jedno od dva bacanja i izjednačio je na 81:81, ali usledio je srećan koš Vasilijusa 3,3 sekunde pre kraja za 83:81.

Vilijams je preuzeo odgovornost i šutirao iz teške pozicije, ali nije pogodio i Neptunas je ostvario pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

494 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d