Nova vest
Košarka

Subota, 19.10.2013.

19:18

ABA: Prvenac Mege na Jadranu!

Košarkaši Mega Vizure savladali su na domaćem terenu u Smederevu ekipu Krke sa 78:74. u četvrtom kolu ABA lige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Nemanja Radović sa 19 poena, Ratko Varda je dodao 14, a Nenad Miljenović i Nemanja Krstić 13, odnosno 12 pogodaka.

Sa druge strane bolji od ostalih bio je Edo Murić, ubacio je 21 poen, dok su Jasmin Hukić i Jaka Klobučar dodali po 11. Ovo je prva pobeda Mege u ABA ligi, dok Krka sada ima po dve pobede i poraza.

Izabranici Dejana Milojevića dobro su otvorili utakmicu, ali je nakon prvih deset minuta na semaforu bilo 28:27 za goste. Prvi period je obeležio veliki broj pogođenih šuteva za tri poena, što se nastavilo i u drugom delu, obe ekipe su za prvih 15 minuta ubacile po sedam trojki.

Drugo poluvreme donelo je nervozu u redovima domaćih, ali je slična situacija viđena i u taboru gostiju. Nakon uvodnih minuta bez poena, probudio se Miljenović, pomagao mu je i Krstić, ali je Krka i dalje bila u prednosti.

Konačan preokret stigao je u poslednjem kvartalu, Varda i Radović su pogađali, dok su sa druge strane Buker, Lapornik i Hukić bili neprecizni. U samom finišu je Nemanja Krstić odlučio da pokaže zašto se našao na spisku, sada već bivšeg, selektora reprezentacije Srbije Dude Ivkovića i najpre trojkom, a potom i sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja doneo prvu pobedu Mega Vizuri u Jadranskoj ligi.

1/4 Rat trojkama, minimalna prednost Krke

Domaći tim je bolje ušao u utakmicu, poveo sa 4:0 nakon trojke Radovića, ali je prvo izjednačenje stiglo već u četvrtom minutu, kada je Edo Murić pogodio šut van linije 6,75.

Slovenački reprezentativac je novim dalekometnim šutem doveo Krku u vođstvo, koje je gostujući tim uspeo da održi do kraja četvrtine. U poslednjim sekundima prvog dela Nenad Miljenović je nastavio niz preciznih šuteva iz daljine i za 28:27 za Krku, nakon deset minuta.

2/4 Mega se približila, ali Krka vodi

Nastavak je doneo povećanje prednosti gostiju, dok Mega čak tri minuta nije uspela da postigne pogodak, sve do trenutka kada Radović nije pogodio trojku na asistenciju Miljenovića, koji je već u sledećem napadu, nakon promašaja Lapornika dobio pravovremeni pas od Dangubića i ubacio još jedan šut koji vredi tri poena.

Mega je za sada pogodila čak šest trojki iz devet pokušaja, a Nemanja Radović je u 13. minutu postao prvi dvocifreni košarkaš u timu iz Smedereva. Sa druge strane, predvodnik Krke je Edo Murić sa 12 pogodaka. Srpski tim već ima pet izgubljenih lopti, dok Vasa Micić za sada ima tri asistencije.

Kao da su se Dejan Milojević i Aleksandar Džikić dogovarali o taktici pred utakmicu, rafalna paljba izvan linije za tri poena se nastavlja, obe ekipe u 17. minutu imaju po sedam pogođenih trojki, uz procenat od preko 50 posto.

Najraspoloženiji su Radović i Miljenović sa jedne, odnosno Murić i Hukić sa druge strane. O kvalitetu igre koju pokazuju obe ekipe govori i ukupan indeks korisnosti, 55:44 za Krku za 18. minuta.

Nekoliko minuta prazne igre prekinuo je Nemanja Krstić, serijom od pet poena, čime je doveo svoju ekipu na samo tri poena zaostatka na kraju druge četvrtine, 49:46 za Krku.

3/4 Mega dobila četvrtinu (20:18)

Drugo poluvreme Mega je startovala vrlo nervozno, Dangubić i Varda su gubili lopte, a uz to mladi bek je promašio dve trojke. Sa druge strane, Hukić i Buker su se revanširali, nekadašnji košarkaš Hemofarma je bio neprecizan van linije 6,75, Buker je ostvario dva ofanzivna skoka, ali nije uspeo da pogodi zicere.

Nenad Miljenović je preuzeo inicijativu, najpre ukrao loptu Hukiću, asistirao Vardi, a potom i pogodio za dva, čime je Mega stigla do minimalnog vođstva, 54:52.

Bivši košarkaš Partizana i Radničkog je nastavio sa dobrom igrom, a pridružio mu se i Vasilije Micić, koji je svoju igru potpuno podredio timu i do sada je uzeo svega pet šuteva iz igre.

Jaka Klobučar je trojkom preokrenuo rezultat u korist Krke, potom je precizan bio i Murić za 63:59. Miljenović je pogodio oba slobodna bacanja nakon faula Armsteda, Buker je ubeležio svoj šesti poen, a potom je Nemanja Dangubić poravnao rezultat pogotkom za dva.

Avramović je posle faula Rojca pogodio samo jedno slobodno bacanje, a precizniji je na drugoj strani bio Nemanja Krstić, čime je prednost Krke smanjena na pola koša, 67:66 na kraju trećeg perioda.

4/4 Neizvesna završnica

Odlično otvaranje poslednje deonice pulena Dejana Milojevića, Varda i Radović su sa zajedničkih pet poena, a sa druge strane su Hukić, Lapornik i Buker promašili svoje šuteve.

Tri minuta pre kraja na semaforu je stajao nerešen rezultat, 73:73, a priliku da svojoj ekipi donese možda i prednost za pobedu imao je Nikola Jokić, međutim nije bio precizan u šutu za tri. Srećom po srpski tim, na isti način mu se revanširao Lapornik.

Momak koji je bio u sastavu seniorske reprezentacije Srbije na Evrobasketu u Sloveniji Nemanja Krstić svojom drugom trojkom na utakmici donosi vođstvo Megi, što je primoralo Aleksandra Džikića da zatraži minut odmora.

Posle tajm-auta Armsted je promašio trojku, Micić je uhvatio loptu, ali je izgubio, Buker ju je prosledio do Lapornika koji je takođe pogređio i faulirao Menada Miljenovića.

Krstić promašuje za dva, kao i Buker na drugoj strani, te Miljenović nekoliko sekundi kasnije. Edo Murić se dokopao lopte, a kontru je sprečio faulom Vasilije Micić. Polovičan skor sa linije slobodnih bacanja za slovenačkog reprezentativca prethodio je tajm-autu Dejana Milojevića.

Murić je odmah nakon restarta utakmice faulirao Krstića koji sigurno realizuje slobodna bacanja, a rat tajm-autima nastavio je Džikić.

Očajnički pokušaj Jasmina Hukića za tri poena upao je u ruke Jaki Klobučaru, koji je svom saigraču obezbedio još jednu šansu za šut, ali je iskusni krilni igrač ponovo bio neprecizan, što je značilo kraj utakmice i pobedu Mega Vizure, 78:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve