Nova vest
Košarka

Četvrtak, 14.03.2013.

14:22

ABA konačno poslala sporazum sa EL

Čelnici regionalnog takmičenja poslali su učesnicima ABA lige sporazum koji su sa Evroligom potpisali prošlog utorka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Čelnici Crvene zvezde zatražili su sporazum odmah pošto je on sklopljen, jer je odmah došlo do različitzih tumačenja - na sajtu Evrolige objavljeno je jedno, a čelnici ABA pričali su sasvim suprotno.

Ugovor je na adresu Zvezde i ostalih učesnika lige konačno stigao u četvrtak popodne, a direktor Zvezde Davor Ristović najavio je da će klub angažovati međunarodni advokatski tim da ga protumači.

Do ovog trenutka potpuno je neizvesno šta će se desiti ako mesto u Evroligi izbori neko od klubova koji u ovom trenutku ne ispunjavaju uslove za B licencu, čak ni posle intervjua Bertomeua za B92, koji je rekao da svi mogu da igraju ako ispune uslove.

Budućnost bi morala da poveća halu (trenutno 4525 mesta), Igokea bi pored znatno povećanja hale (trenutno 3076 mesta) morali bi da obezbede i potvrdu da banjalučki aerodrom ima redovan međunarodni saobraćaj (sa njega redovna linija leti do Ciriha), a Radnički osim nedovoljne hale (trenutno 3570 gledalaca) nema nijedan civilni aerodrom u krugu od 100 kilometara. Propisi Evrolige čak navode da bi kandidat za Evroligu morao da uslove ispuni u gradu i hali koje je prijavio za tekuću sezonu.

Direktor beogradskog kluba Davor Ristović izjavio je da je Zvezda zadovoljna izborom Laktaša za domaćina završnog turnira.

S obzirom na celokupnu situaciju, naš stav je bio da je najbolje da prvo dobijemo na uvid sporazum, pa tek onda da odlučujemo o domaćinstvu Fajnal fora. Ipak, moram da naglasim da će za Crvenu zvezdu biti zadovoljstvo da igra u Republici Srpskoj. Igokea i Laktaši su uvek bili odlični domaćini i veoma gostoljubivi. Nama ne smeta što će se završni turnir ABA lige igrati u Laktašima, jer gde god da se igra Crvena zvezda ima svoju publiku. Zato već sada pozivamo naše navijače da nas podrže u što većem broju, jer nam je njihova podrška neophodna “.

Pre osam dana u kancelariju regionalnog takmičenja, predsedniku ABA lige Radovanu Lorbeku, poslat je dopis sa zahtevom da se svim klubovima dostavi kopija sporazuma sa Evroligom. U utorak, kada je doneta odluka o domaćinu F4 Jadranske lige, čelnici Zvezde pojkušali su da dobiju Radovana Lorbeka, ali nisu uspeli da dođu do njega. Sporazum je u Beograd stigao u četvrtak popodne.

Ako bude potrebno angažovaćemo međunarodni advokatski tim koji će analizirati sve ono što je uradila ABA liga. Potrudićemo se da sve stvari izvedemo na čistac, razjasnimo sve dileme i time osvetlimo koje interesne grupe iz Borda ABA lige stoje iza blamaže regionalnog takmičenja poslednjih mesec dana”.

Ono što nas posebno zanima je ko će od čelnika ABA lige snositi odgovornost za promenu propozicija u februaru, mistifikaciju sporazuma sa Evroligom kao i tajnovitost i skandal prilikom određivanja domaćina Fajnal fora, a sve to su pratile kontradiktorne izjave predsednika i direktora ABA lige. Neodpustivo je i neodgovorno da čelnici ABA lige na taj način ruše regionalno takmičenje, a da za to ne snose nikakvu odgovornost”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve