Nova vest
Košarka

Četvrtak, 14.06.2012.

08:39

Ivković izabrao, sedam novih imena

Selektor Srbije Dušan Ivković saopštio je spisak od 24 košarkaša na koje će da računa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2013.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ivković je pozvao igrače koji su bili osnova tima na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, tu je nekoliko povratnika u ekipu, dok je pozvao i sedam debitanata.

Spisak će 25. juna biti skraćen na 18 igrača. Prvi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, Srbija će odigrati 14. avgusta na Islandu u okviru A grupe, u kojoj su još Estonija, Slovačka, Crna Gora i Izrael.

Osnovu tima ponovo čine iskusni internacionalci Krstić, Teodosić, Veličković, Savanović, Kešelj. Ivković je ponovo pozvao i centra Milovana Rakovića, a tu je i novi šampion Turske Zoran Erceg.

Strateg novog šampiona Evrope Olmpijakosa od mladih snaga, koje bi trebalo da čine kičmu tima na Olimpijskim igrama 2016, računa na Anđušića, Jaramaza, Nedovića, Milutinovića, Lučića, Muslija koji su debitanti uz Labovića.

Ivković je pozvao sledeće košarkaše:

bekovi: Miloš Teodosić (CSKA Moskva), Stefan Marković (Valensija), Milenko Tepić (Kahasol), Aleksandar Rašić (Lijetuvos Ritas), Danilo Anđušić (Partizan mt:s), Nemanja Jaramaz (Partizan mt:s), Nemanja Nedović (Crvena zvezda Diva);

krila: Ivan Paunić (Virtus Bolonja), Mladen Jeremić (Hemofarm), Marko Kešelj (Olimpijakos), Andreja Milutinović (Crvena zvezda Diva), Nemanja Bjelica (Kaha Laboral), Vladimir Lučić (Partizan mt:s), Novica Veličković (Real Madrid), Duško Savanović (Anadolu Efes), Zoran Erceg (Bešiktaš), Milan Mačvan (Makabi/Partizan mt:s), Dragan Labović (Krasnije Krilja);

centri: Nenad Krstić (CSKA Moskva), Kosta Perović (Barselona), Milovan Raković (Žalgiris), Miroslav Raduljica (Anadolu Efes/Partizan mt:s), Dejan Musli (Kaha Laboral), Mile Ilić (Crvena zvezda Diva).

Plasman na Evrobasket obezbediće dve prvoplasirane selekcije iz svake od šest grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane.

Pravo nastupa već su stekli Slovenija, kao domaćin, te reprezentacije koje će nastupiti na Olimpijskim igrama ili u kvalifikacijama za Igre 2012: Španija, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Makedonija, Litvanija i Grčka.

Srbija će novi ciklus verovatno da počne u novim dresovima. I košarkaši će da se oproste od tradicionalne plave opreme po kojoj su bili prepoznatljivi svuda u svetu, okreću se crvenoj boji:

Cilj plasman na EP i afirmacija mladih

Dva osnovna cilja u narednom periodu plasman na Evropsko prvenstvo u Sloveniji i promocija mladih igrača kroz kvalifikacije za to takmičenje.

"Nosioci igre nacionalnog tima su manje više nepromenjeni, a imamo i sedam debitanata. Prvi i osnovi cilj je plasman na EP, a verujem da igrači neće imati problema sa motivacijom u kvalifikacijama. To takmičenje nećemo da shvatimo olako, cilj će nam biti i afirmacija mladih igrača koji su u mladjim kategorijama imali dobre rezultate", rekao je Dušan Ivković u Kući košarke.

On je priznao da gledajući protekli cetvorgodišnji period nisu svi napredovali kao što se očekivalo.

"Sve je krennulo uzlaznom putanjom, ali sada u odnosu na 2008/2009 imamo malo igrača koji su nosioci u svojim klubovima", rekao je Ivković.

On je kazao da je bilo planirano da na spisak budu uvršćeni Vasilije Micić i Vladimr Micov, ali da su otpali zbog teških povreda.
Na spisiku nema ni Uroša Tripkovića, koji je u procesu oporavka od povrede.

"Izašli smo sad sa spiskom kako bi u slučaju eventualnih povreda naša lekarska komisija imala vremena da reaguje. Već sada ima naznaka kod Veličkovića da bi moglo da bude problema oko povrede. Spisak ću skratiti 25. juna kada će biti poznat i konačni sastav
stručnog štaba reprezentacije"
, rekao je Ivković.

On je dodao da će 4. jula saopštiti konačan spisak igrača za kvalifikacije.

Potpredsednik KSS Dejan Bodiroga najavio da će nacionalni tim protiv Izraela i Crne Gore igrati u Beogradskoj areni, dok će preostala tri meča u Srbiji gradovi domaćini biti Novi Sad, Niš i Zrenjanin.

Planirano je i da reprezentacija odigra jedan turnir u Ljubljani i Beogradu, kao i prijateljsku utakmicu sa Ukrajinom u Banjaluci.
Okupljanje igrača zakazano je za 9. jul u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve