Nova vest
Košarka

Utorak, 29.11.2011.

11:26

Kraj ’lokauta’ ojadio klubove ABA

Posle skoro 150 dana okončan je ’lokaut’ u NBA, svi igrači koji su pronašli angažman “preko bare“ imaju rok od 10 dana da se vrate, pa toko i oni iz ABA lige.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Regionalno takmičenje ostaće uskraćeno za šest izvrsnih košarkaša, bez kojih “basket“ na Jadranu neće biti isti. Od srpskih klubova ’stradaće’ Partizan i Crvena zvezda, koji će ostati bez Nikole Pekovića i Adama Morisona.

Statistika:
Nikola Peković (Partizan mt:s) ABA liga: 13.9p, 6sk; Evroliga: 15.2p, 4.8sk
Adam Morison (Crvena zvezda Beograd) ABA liga: 15.5p, 3.1sk, 1.5as
Džordan Farmar (Makabi Elektra) ABA liga: 13.2p, 2sk, 6.2as; Evroliga: 14.7p, 4.8sk, 4.3as
*Ti Džej Ford (Zagreb CO) ABA liga: 7p, 3sk, 5as; Evroliga: 0p, 10as
Nikola Vučević (Budućnost Voli) ABA liga: 17.6p, 10sk, 1.1bl; Evrokup: 13.5p, 6sk, 1.5bl
Deni Grin (Union Olimpija) ABA liga: 8.8p, 4.5sk, 3.1as; Evroliga: 11.7p, 3.7sk, 2.2as

* Ti Džej Ford je odigrao samo po jedan meč za Zagreb u ABA ligi i Evroligi

Centar ’crno-belih’ je ispunio očekivanja navijača kada se vratio u tim. Nikola Peković je bio najbolji igrač Partizana mt:s u protekla dva meseca, dominirao je u reketu, kako u ABA tako i u Evroligi, ali će u četvrtak poslednji put igrati pred “grobarima“.

"Vrlo rado bih ostao, ali ne mogu. Navijači i ja smo se nadali da ću ovde biti bar do kraja prve faze Evrolige, ali kada sam se vratio u Partizan bilo mi je jasno da će morati da dođe i do novog rastanka. Igraću protiv Makabija, a onda već u ponedeljak moram da idem", izjavio je Peković, uskoro ponovo član Minesota Timbervolvsa.

Zvezda se i ove sezone muči u ragionalnom takmičenju. Kada je stigao na Mali Kalemegdan, očekivalo se da će sa njim “crno-beli“ biti mnogo konkurentniji, ali Adam Morison je imao samo nekoliko blistavih momenata. Ipak, bez njega u timu Svetislav Pešić će imati još više glavobolja.

Zahvaljujem se klubu, saigračima i treneru na poverenju, šansi koju sam dobio i toploj dobrodošlici. Nikada ranije nisam bio u Evropi i moram da priznam da sam bio fascinaran navijačima i atmosferom u meču sa Bajernom koju nikada nisam doživeo. To ću pamtiti ceo život. Partijama u Zvezdi dokazao sam sebi da mogu ponovo da igram na visokom nivou“, rekao je Morison.

Posle Partizana, kraj ’lokauta’ najviše će pogoditi izraelski Makabi. Iako je tim iz Tel Aviva prepun kvalitetnih igrača, poslednjih mesec dana “ponos Izraela“ je igrao po notama Džordana Farmara.

"Ne bih menjao iskustvo u Evropi ni za kakve pare, epizoda u izraelskom klubu znači mi više od košarke. Upoznao sam zemlju i shvatio značaj timskog duha. Uživao sam u ulozi lidera tima i to je mesto koje ću tražiti u NBA ligi", rekao je Farmar.

Bar ga je Kragujevac video. Najbrži plej NBA lige, najzvučnije ime koje tokom ’lokauta’ stiglo na Balkan bio je Terens Džerod (Ti Džej) Ford, ali je posle samo dve utakmice morao da napusti Zagreb.

Oslabnjena će biti i Budućnost pošto do 9. decembra tim mora da napusti Nikola Vučević, pik Fialdelfije sa 16. pozicije poslednjeg NBA drafta. On će moći još četiri puta da igra za Podgoričane, protiv Širokog, Partizana i dva puta u Evrokupu, pre nego što NBA klubovi počnu da potpisuju ugovore sa rukijima i slobodnim agentima.

Bez važnog igrača ostaće Union Olimpija koju će napustiti Deni Grin koji će poslednji meč, kao i Peković, odigrati u Evroligi, protiv Montepasi Sijene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve