Nova vest
Košarka

Subota, 31.07.2010.

20:01

Šokantan poraz Srbije u Viljnusu

Juniori Srbije poraženi su u polufinalu šampionata Evrope u Viljnusu od domaćina Litvanije sa 67:66 (22:14, 12:23, 17:19, 16:10).

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ekipa Vlade Jovanovića imala je sredinom poslednje četvrtine 13 poena prednosti, ali su Liitvanci serijom 14-0 u poslednjih šest minuta došli do pobede.

Vujošević je bio najefikasniji u selekciji Srbije sa 15 poena, a Silađi je postigao poen manje. Sa druge strane, najbolji kod Litvanaca bio je Cizauskas sa 15. Litvanija će u finalu igrati sa Rusijom koja je pregazila Letoniju 73:42.

Prvih nekoliko minuta Srbija je odličnom igrom u odbrani držala korak sa raspoloženim Litvanicima. Međutim, u natavku su domaći košarkaši nametnuli svoj karakterističan ritam, te brzim kontranapadima lako kažnjavali promašaje naših košarkaša (4/13 za dva, 0/2 za tri).

Litvanski košarkaši nastavili su istim tempom u drugoj četvrtini, brzo stigli i do dvocifrene prednosi (25:14), ali je onda usledila serija "orlića". Popravili su igru u odbranu, koju su ispratili sjajnim kontrama i racionalnom igrom u napadu napravili seriju 21:2 te stigli do potpunog preokreta (35:27). U samom finišu Litvanci su se ipak sabrali i smanjili na 37:34.

U trećem periodu obe selekcije su igrale mnogo opreznije u odbrani, nisu dozvoljavale lake poene rivalu, a pritisak i umor doneli su i nekoliko promašenih zicera na obe strane. Srbija je ipak uspevala da održi prednost stečenu u prethodnoj četvrtini, pa je dobrim finišom u odlučujuću deonicu ušla sa pet poena prednosti (56:51). U ovom periodu u dresu Srbije sjajan je bio Bogić Vujošević.

U prvoj polovini četvrte četvrtine motivisani igrači Vlade Jovanovića iskoristili su nemoć litvanske zone i uspeli da stignu do dvocifrene prednosti (66:53). Srpski košarkaši su međutim prerano pomislili da su odradili posao i plasirali se u finale, pa je usledila surova kazna domaćina. U samoj završnici Litvanci su se potpuno preokrenuli stanje na parketu. Naši košarkaši nisu imali rešenja u napadu, a domaćini su serijom 13:0 izjednačili rezultat.

15 sekundi pre kraja Srbija je imala napad za pobedu. Cizauskas je odmah napravio faul, tek treći timski, a u nastavku napada Nastić je promašio šut za tri poena. Litvanci su došli do lopte, a Petković naprvio brz faul. Skucas je pogodio prvo slobodno, drugo promašio, ali je i to bilo doboljno da se Litvanija plasira u finale šampionata.

"Čestitam momcima koji su prikazali partiju dostojnu polufinala. Ispustili smo šansu da se plasiramo u finale, što ne znači da se za bronzu nećemo boriti iz sve snage. Nama je svaka medalja zlatna", rekao je selektor Vlada Jovanović za sajt KSS

Pre dve nedelje na sličan način je zaustavljena i selekcija uzrasta do 20 godina, koja je na EP u Hrvatskoj takođe poražena od domaćina sa pola koša razlike, ali u četvrtfinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve