Nova vest
Košarka

Sreda, 03.02.2010.

22:46

Čudo u 'Pioniru', pala i Barsa!

Košarkaši Partizana napravili su još jedan podvig pošto su u drugom kolu Top16 faze Evrolige pobedili Barselonu rezultatom 67:66 posle produžetka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aleksandar Rašić je 20 sekundi pre kraja pogodio oba slobodna bacanja i doneo Partizanu prednost, a u poslednjoj sekundi Pit Mikel je pokušao da donese svom timu pobedu i promašio je. Navijači u 'Pioniru' počeli su već da se raduju, ali je usledilo petominutno pregledavanje snimka nakon kojeg je dodeljena pobeda Partizanu.

Naime, Lorens Roberts je skinuo loptu sa obruča nakon isteka vremena, a prema pravilima FIBA to je dozvoljeno dok je lopta iznad obruča.

Partizan je u prvom poluvremenu fenomenalnom odbranom sveo Katalonce na samo 24 poena (35:24). Barsa je krajem treće i početkom poslednje četvrtine potpuno preokrenula i povela sa plus devet, ali 'crno-beli' se nisu predali, odgovorili su na to fenomenalnom serijom 16-2, i minut i po pre kraja došli su do pet razlike (61:56). Katalnoci su trojkom Lakoviča ipak izborili produžetak, koji je obeležio opisani kraj meča.

Partizan je nakon ove pobede prvi u E grupi sa obe pobede, a u sledećem kolu 'crno-beli' gostuju Marusiju u Atini. Čeh Jan Veseli bio je najbolji u sastavu Partizana sa 13 poena, 15 skokova i indeksom uspešnosti 27. Lorens Roberts je bio odličan sa 12 poena i 11 skokova, a izuzetno važnih 11 poena postigao je Aleksandar Rašić. U sastavu Barselone Jaka Laković je postigao 14, a Erazem Lorbek 10 poena.



U nikad punijoj hali 'Pionir' (postavljena montažna tribina koja ima 700 mesta), košarkaši Partizana su bez straha počeli meč sa Barselonom, poveli su sa 10:0 na startu (po četiri poena Božića i Vraneša), i trener Barse Ćavi Paskval je bio prinuđen da traži tajm-aut već u četvrtom minutu.

Nakon minuta odmora Katalonci su se malo konsolidovali, ali je Partizan u finišu prve deonice sa pet poena Ćeha Jana Veselija ponovo došao do dvocifrene prednosti koju je potvrdio Dušan Kecman trojkom u poslednjoj sekundi prve deonice (23:12).

Na startu drugog perioda nastavljeno je sa veoma čvrstvom igrom u kojoj je svaki poen bio zlata vredan, a jedina loša stvar po Partizan u tom peiodu bio je treći faul Slavka Vraneša u 15. minutu. Partizan je zahvaljujući fenomenalnoj podršci sa tribina i odličnoj odbrani zadržao vođstvo iz prve deonice, a tri minuta pred poluvreme nakon serije 5-0 'crno-beli' su došli do najvećih 13 razlike (31:18).

U finišu prvog dela Barsa se u nekoliko navrata spustila na jednocifreni minus, ali je mladi Aleksandar Mitrović hrabrim ulazom u poslednjoj sekundi prvog dela vratio Partizanu zasluženo vođstvo posle prvih 20 minuta (35:24).

Barselona je tako napravila u prvom poluvremenu dva negativna rekorda, pošto Katalonci nijednom ove sezone nisu postigli samo 12 poena u četvrtini, i samo 24 poena u poluvremenu.

Nakon fenomenalnog izdanja Partizana u prvom poluvremenu, posebno u odbrani, drugi deo počeo je sa četiri vezana poena Barselone, i Vujošević je već posle 70 sekundi zatražio tajm-aut.

"Crno-beli" su se posle minuta odmora na trenutak vratili na plus 10, ali Barsa je tada zaigrala fentastično u odbrani, i serijom 10-0 je došla do izjednačenja (40:40), u 27. minutu.

Ekipa Duška Vujoševića je na trenutak odbila i taj nalet skupocenih Katalonaca (tri vezana poena), ali Barsa je do kraja treće deonice postigla još sedam poena i povela prvi put na utakmici (47:43).

Početkom poslednje četvrtine Španci su preuzeli kontrolu nad igrom i rezultatom, i posle trojke Lakoviča u 32. minutu došli su do najvećih plus devet (54:45). Iako je izgledalo tada da Partizan više nema snage, 'crno-beli' su uzvratili udarac gostima, i serijom 16-2 ponovo su preuzeli vođstvo (61:56), dva i po minuta pre kraja.

Trojku koja je Partizanu vratila prednost, i koja je podigla 'Pionir' na noge postigao je Aleksandar Rašić, a nakon odlične odbrane Robertsa na Lorbeku, Amerikanac je postigao još jednu trojku za velikih 61:56 minut i po pre kraja.

Barsa je u dosadašnjem toku Evrolige zabeležila svih 11 pobeda, i želja za nastavkom stoprocentne serije videla se u igri Katalonaca u samom finišu. Navaro je pogodio oba slobodna bacanja, a nakon što Partizan nije uspeo da poentira u sledećem napadu, izjednačenje je doneo Jaka Lakovič trojkom.

"Crno-beli" su ponovo odigrali stegnut napad, pa Barsa iznenada dobila priliku za pobedu. Ipak, Jaka Laković je promašio trojku i ušlo se u produžetak.

Barsa je u produžetku povela sa 66:63 nakon poena Lorbeka, ali 'crno-bele' je u meč vratio Roberts zakucavanjem. U samom finišu dogodio se već opisani scenario i Partizan je na kraju naneo Barsi prvi poraz u Evroligi ove sezone.

Partizan – Barselona 67:66 (23:12, 12:12, 8:23, 18:14, 6:5)

Partizan
: Roberts 12p 11s, Sinovec , MekKejleb 4p, Kecman 5p, Strahinja Milošević 2p, Rašić 11p 6as, Mitrović 2p, Božić 10p, Veseli 13p 15s, Đekić, Vraneš 6p 7s, Stevan Milošević 2p.
Barselona: Bazile 7p 6s, Trias , Rubio 8p 5as, Lakovič 14p, Navaro 7p, Vaskez 2p, Ndong 8p 5s, Moris 2p, Sada , Lorbek 10p, Mikeal 8p 5s, Grimau .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1251 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve