Nova vest
Košarka

Utorak, 22.12.2009.

13:38

SSM: "Svi protiv nasilja u sportu"

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić- Marković ocenila je u Palati Srbije da je neophodna opštedruštvena mobilizacija u borbi protiv nasilja u sportu.

Izvor: B92, agencije

Autor:B92, agencije

Default images

Ministarka je naglasila da je izuzetno važan segment borbe protiv nasilja, pored kaznene i preventivne politike, i komunikacija sa javnošću. "Potrebno je standardizovati odnos prema nasilju i bilo bi važno ostvariti medjusobni sporazum sa medijima", naglasila je i napomenula da je ona, svakako, protiv "diktiranja uredjivačke politike".

"Celo društvo treba da se suprotstavi nasilju u sportu i to politikom sankcija prema huliganima, kao i merama prevencije", istakla je Samardžić-Marković na "Okruglom stolu", "Mediji, sport, nasilje", kojem su prisustvovali predstavnici medijskih kuća.

Samardžić-Marković je precizirala da bi se tim sporazumom medijske kuće obavezale da, izmedju ostalog, scene nasilja prikazuju maksimalno po tri sekunde na televiziji, a u štampanim medijima ne bi trebalo objavljivati fotografije sa scenama nasilja navijača.

Direktor SOS kanala Dragiša Kovačević založio se protiv zabrane odredjenih navijačkih grupa jer je, prema njegovom mišljenju, takva praksa "kontraproduktivna".

"Te grupe će uvek pronaći način da opstanu, tako što će se registriovati pod drugim imenom", istakao je Kovačević. On je naveo pozitivnu praksu iz prošlosti, kada je postojala takozvana "Liga navijača", kao jedan od najefikasnijih načina borbe protiv nasilja u sportu.

"Liga je, praktično, značila takmičenje navijača u bodrenju svog kluba, a svake nedelje bi bilo ocenjivanje. Na kraju sezone bili bi proglašavani najbolji navijači i adekvatno nagradjivani", istakao je Kovačević.

Generalni sekreta Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS) Boban Igrutinović naglasio je da mediji previše daju prostora huliganima.

"Daje im se prostor koji ih promoviše i oni postaju heroji. To ne bi trebalo da se radi, jer kod mladih ljudi stvara pogrešnu sliku", rekao je Igrutinović. Prema njegovim rečima, u preporukama su korišćeni primeri Engleske i Nemačke koji su dali rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve