Nova vest
Košarka

Nedelja, 19.07.2009.

13:38

Fortitudo izgubio profi status

Italijanski košarkaški klub Fortitudo iz Bolonje naredne sezone takmičiće se u amaterskoj ligi.

Izvor: Miloš Todorović

Autor:Miloš Todorović

Default images

Fortitudo je takmičenje u košarkaškoj Seriji A završio na pretposlednjoj poziciji i naredne sezone trebalo je da se takmiči u drugoj ligi, ali je Košarkaški savez Italije posle sastanka održanog u subotu, odlučio da ne prihvati registraciju Fortituda. Odluka je doneta pošto zvaničnici bolonjskog kluba nisu uspeli da reše tešku finansijsku situaciju.

Početkom prošle sezone ekipu je preuzeo Dragan Šakota, ali je srpski trener dobio otkaz sredinom decembra zbog loših rezultata.

Svi igrači Fortituda će postati slobodni agenti, a vlasnik kluba Đilberto Sakrati moraće da plati sve dugove svog tima.

Pored Fortituda, profesionalni status izgubio je i Basket Livorno, a njih će u drugoj ligi najverovatnije zameniti Aget Imola i Virtus iz Sijene.

Fortitudo je u protekloj deceniji bio jedan od najuspešnijih timova u Italiji, osvojivši dve titule prvaka, 2000. i 2005. godine. Pre deset godina, kao i 2001. godine, Fortitudo je poražen u polufinalu Fajnal Fora, oba puta od gradskog rivala Virtusa. Fortitudo je 2004. stigao do finala najelitnijeg evropskog takmičenja gde je poražen od Makabija sa 44 poena razlike (118-74).

Za ekipu iz Bolonje, koja je uvek bila u senci Virtusa, nastupala su mnoga čuvena imena kao što su Vićenco Espozito, Karlton Majers, Dejvid Rivers, Domink Vilkins, Arturas Karnišovas i drugi.

Aleksandar Đorđević dve godine je bio član ekipe iz Bolonje, a od domaćih košarkaša, u Fortitudu su još igrali i Marko Jarić, Zoran Savić, Vlado Šćepanović i Miloš Vujanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve