Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 06.04.2009.

22:04

Džordan uz četvoro u Kući slavnih

Legendarni Majkl Džordan izabran je za ulazak u Kuću slavnih u Springfildu.

Izvor: B92, AP

Autor:B92, AP

Default images

Pored Džordana u klasi 2009. za ulazak u Kuću slavnih našli su se još dvojica legendi NBA lige Dejvid Robinson i Džon Stokton, kao i trener Jute Džez Džeri Sloun i trener ženskog tima Ratdžers Vivijan Stringer.

Saopštenje o novim "besmrtnicima" Kuće u Springfildu objavljeno je u Detroitu, a inauguracija će biti održana od 10. do 12. septembra.

Izbor Džordana u Kuću slavnih nije iznenađenje pošto se povukao kao jedan od najboljih igrača u istoriji košarke, a velike zasluge dao je svom treneru na koledžu.

"Ne bi postojala šansa da neko vidi Majkla Džordana kako igra da nije bilo Dina Smita", rekao je Džordan.

Njegova leteća zakucavanja samo su jedna stvar zbog koje se istakao kao jedan od napoznatijih sportista u svetu. Karijeru dugu 15 godina, tokom kojih je igrao za Čikago Bulse i Vašington Vizardse, završio je sa ukupno 32.292 poena, s kojima zauzima treće mesto u istoriji lige, iza Karima Abdula-Džabara i Karla Malouna. Prosek od 30,12 poena po meču ipak ga je stavio na vrh, ispred Vilta Čemberlena sa prosečnih 30,07 ponena na utakmici.

Petostruki najkorisniji igrač NBA lige osvojio je šest titula sa Bulsima, uz jednu na koledžu, sa Severnom Karolinom.

Džordan se dva puta povlačio iz košarke tokom karijere. Prvi put je to učinio 1994. godine pre nego što se vratio, osvojio još tri titule pre ponovnog povlačenja 1998. godine. Potom je odigrao dve sezone za Vašington Vizardse pre nego što je za stalno okačio patike o klin 2003. godine, ali se na ceremoniji u Detroitu našalio da je, kada je video Stoktona i Robinsona , bio spreman da ponovo obuče dres.

Dve od ukupno šest titula Džordan je osvojio upravo protiv Slouna, Stoktona i Jute Džez. Stokton je tokom cele karijere igrao u Juti i postigao je ukupno 19.711 poena, uz 15.806 asistencija i 3.265 ukradenih lopti. Takođe, Stokton drži rekord NBA lige sa najviše asistencija tokom sezone, sa 1.164 u sezoni 1990/91, kao i prosekom asistencija u jednoj sezoni, sa 14,5 u sezoni 1989/90.

"Dok sam odrastao nikada snisam razmišljao o Kući slavnih", rekao je Stokton, "Samo sam želeo šansu da odem na koledž".

Juta je Stoktona izabrala u prvoj rundi drafta 1984. godine kao 16. pika i od relativno nepoznatog igrača postao je jedan od najboljih plejmejkera.

Robinson, koji je dobio nadimak "Admiral" još na koledžu pridružio se Stoktonu i Džordanu kao članovima tima za 50. godišnjicu NBA lige. Tokom 14-godišnje karijere u San Antonio Sparsima Robinson je osvojio dve titule šampiona, proglašen je za najkorisnijeg igrača lige, dobio je nagradu za rukija godine, deset puta je igrao na Ol star meču, a takođe se okitio i s dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Kao Džordan, i Robinson je veliku zaslugu za sve uspehe dao svojim trenerima.

Sloun, koji nije prisustovao ceremoniji, je trener koji je najduže sedi na klupi jednog tima u najjačim ligama sveta. Tokom igračke karijere u Čikago Bulsima dva puta je igrao na Ol staru, a Sloun je jedini trener u NBA ligi koji je pobedio na više od 1.000 utakmica sa jednim timom.

Tokom 38-godišnje Vivijan Stinger je tri različita tima dovela do Fajnal fora i tokom poslednje četiri decenije ostvarila je 825 pobeda uz 280 poraza, a po broju pobeda ispred nje su Pet Samit i Džodi Konrad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve