Nova vest
Košarka

Utorak, 24.03.2009.

22:53

EL: Pobede Grka, brejk Tau keramike

Košarkaši Panatinaikosa, Tau keramike i Olimpijakosa zabeležili su pobede u prvim mečevima četvrtfinalnih serija Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

PAO je na svom terenu u Atini savladao italijanski Montepaski sa 90:85, Olimpijakos je nešto zapadnije u Pireju slavio protiv Real Madrida sa 88:79, a jedinu pobedu u gostima u prvim mečevima ostvarila je Tau keramika koja je u španskom derbiju pobedila Barselonu u Kataloniji sa 84:75. Drugi mečevi na programu su u četvrtak na istim terenima.

Pet igrača u ekipi Željka Obradovića meč je završilo da dvocifrenim brojem poena, a najefikasniji i najzaslužniji za pobedu bio je bivši centar Partizana Nikola Peković sa 21 poenom i samo dva promašaja iz igre (8-10).

Vasilis Spanulis ubacio je 14, Dru Nikolas 13, Majk Batist 12, a Antonis Focis 11 poena. Dušan Kecman na terenu je proveo pet minuta i nije se upisao u strelce. U italijanskoj ekipi dva igrača su dominirala; Romain Sato je postigao 29, a Terel Mekintajer 27 poena.

PAO je tokom svih 40 minuta bio u vođstvu, ali je u finišu umalo sve prokockao. Ipak, Nikola Peković nije dozovlio da se to dogodi i „zeleni“ su poveli u seriji.

Veoma zanimljiva utakmica odigrana je i u Pireju. Olimpijakos je u 17. minutu protiv Reala vodio 46:28, a samo osam minuta kasnije bilo je neverovatnih 55:47 za goste iz Madrida nakon serije 27-1. Ipak, skupocena grčka ekipa konsolidovala se do kraja treće deonice i vratila prednost.

U poslednjih deset minuta Olimpijakos je serijom 7-0 u samom finišu došao do devet poena prednosti (80:71) i meč je bio rešen. Lin Grir i Nikola Vujčić bili su najbolji u domaćem sastavu sa po 19 poena, dok je Teo Papalukas uz 13 poena imao i, za evropske okvire, neverovatnih 13 asistencija. Plej Srbije Miloš Teodosić nije ulazio u igru, dok je Zoran Erceg za nešto manje od tri minuta postigao dva poena. U ekipi Đoana Plaze Luis Bulok postigao je 15, a Felipe Rejes 14 poena.

Jedini brejk u prvim mečevima četvrtfinala napravio je tim Duška Ivanovića pobedom u Barseloni. Tau keramika je tokom svih 40 minuta imala prednost i sasvim zasluženo došla do prednosti u seriji.

Najveće vođstvo gosti iz Vitorije imali su sredinom treće četvrtine kada su vodili sa ubedljivih 57:40. Barsa je dva minuta pre kraja uspela da smanji na minus pet (77:72), ali iskusna ekipa Tau keramike ipak je mirno privela meč kraju. Argentinac Pablo Priđoni bio je ubedljivo najbolji pojedinac susreta. On je pored 17 poena imao i pet skokova i čak osam asistencija, i na kraju je imao indeks uspešnosti 25.

Najviše pažnje odbrana Barse usmerila je ka Igoru Rakočeviću koji je za 27 minuta imao učinak od 15 poena, tri skoka i dve asistencije. U domaćoj ekipi Huan Karlos Navaro postigao je 17, Ersan Iljasova 14, a Fran Vaskez i Rodžer Grimau po 12 poena.

Rezultati prvih mečeva četvrtfinala Evrolige:

CSKA – Partizan 56:47
Panatinaikos – Montepaski 90:85
Olimpijakos – Real Madrid 88:79
Barselona – Tau keramika 75:84

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve