Nova vest
Košarka

Sreda, 13.11.2013.

16:31

NCAA: Ovi momci će dominirati u NBA

Pred početak nove NCAA sezone svi su znali da će biti jedna od najboljih u poslednjih nekoliko decenija, a to su potvrdile i prve utakmice.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Već nakon prve nedelje NBA timovi su verovatno odredili svoje pikove za naredni draft, a samo je pitanje gde će završiti Endru Vigins, Džabari Parker, Džulijus Rendl...

U utorak veče održan je "Klasik šampiona" u Čikagu, gde su se na parketu Junajted centra našle četiri od pet najbolje rangiranih ekipa NCAA, i pomenute mlade zvezde.

Veče je obeležio duel Kanzasa i Djuka, odnosno okršaj Viginsa i Parkera koji je pripao krilu iz Kanade kojem su već rezervistali mesto prvog pika na sledećem draftu.

Iako je Parker, momak rođen u Čikagu, blistao u prvom poluvremenu u dresu Djuka sa 19 poena, od čega četiri trojke iz pet pokušaja, 5 skokova i 2 ukradene lopte, ipak ga je u nastavku meča zasenio Vigins.



Nisko krilo Džejhoksa je meč završio sa 22 poena (9/15 iz igre) i 8 skokova za drugu pobedu Kanzasa. Bolji učinak od njega imao je Peri Elis sa 24 poena (9/13), 9 uhvaćenih i 3 ukradene lopte, ali je Vigins prelomio meč sa 16 poena u drugom poluvremenu za pobedu Kanzasa 93:83.

"Veliki igrači imaju velike učinke. Mislim da je ceo naš tim, bez obzira ko je bio na parketu, u svakom napadu igrao sjajno. Zbog toga smo pobedili", rekao je Vigins.

Parker, koji je meč završio sa 27 poena (9/18), bez trojke u drugom poluvremenu, imao je mnogo manju podršku saigrača, a najviše od Amila Džefersona sa 17 poena (7/9).



"Oni su jednostavno više želeli pobedu. Nadigrali su nas u drugom poluvremenu. Meni je potrebno još iskustva. Dug je put ispred mene", rekao je Parker.

Sjajan uvod u veče napravili su Mičigen Stejt i Kentaki, a pripao je Spartansima sa 78:74. Mičigen Stejt je maksimalno koristio brzinu svojih igrača i fenomenalnim kontrama stekao 15 poena prednosti početkom drugog poluvremena, međutim, "Divlje mačke" su u nastavku dominirale u skoku i uspele da izjednače rezultat.

Ipak, čak 16 promašenih slobodnih bacanja i deset izgubljenih lopti više od rivala, sprečile su Kentaki da opravda status prvog favorita, što će od sledeće nedelje biti Mičigen Stejt.

Tempo meča u prvom poluvremenu diktirao je Geri Heris koji je 15 od svojih 20 poena za Mičigen Stejt postigao u prvih 20 minuta. U nastavku, ključnu ulogu imao je sjajni Džulijus Rendl koji je ubacio 23 od ukopsno svojih 27 poena, a imao je i 13 skokova.

Međutim, momak koji je tek treći krilni igrač posle Karmela Entonija i Majkla Bizlija u svojoj prvoj NCAA sezoni imao učinak od 25+ poena i 10+ skokova, nije uspeo da donese potpuni preokret Kentakiju.

Ključan koš za pobedu Spartansa postigao je posle ofanzivnog skoka Branden Doson desetak sekundi pre kraja meča za konačan rezultat.
Ovo je bio 39. okršaj dva najbolje rangirana tima NCAA (21-18 za prvorangiranog), a prvi put od februara 2008. drugi je pobedio prvog. Tada je Tenesi savladao Memfis, a i tada je trener poraženog, kao i ovog puta bio Džon Kalipari.

"Momci su plakali posle utakmice, što je dobra stvar. Želim da ih tako boli. Znao sam da će im ovo privući pažnju. Najvažnija stvar je da ako ovo ne radiš zajedno nećeš pobediti, nikad nećeš biti poseban tim", rekao je Kalipari.

Pobedu u utorak veče ostvario je i aktuelni šampion Lujvil koji je sa 97:69 nadigrao Hofstru, a dominirao je Ras Smit sa 30 poena (5/12 tri) i 5 asistencija. Kris LeVert pogodio je šest trojki iz sedam pokušaja i skupio 24 poena za pobedu prošlosezonskog finaliste Mičigen Vulverinsa nad Južnom Karolinom Stejt sa ubedljivih 93:59.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Euroleague

"Nadam se da ću ostati"

Košarkaš Real Madrida Edi Tavares izjavio je da se nada da će postići dogovor sa "kraljevskim klubom" u vezi nastavka saradnje.

B92.Sport

19:18

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu