Rajković za B92: Košarkaši i mi = 4 trofeja

Iako ima nepunih dvadeset godina iza sebe ima nekoliko značajnih dostignuća. Najpre je sa mladom reprezenacijom Srbije postao prvak Evrope, za šta je nagrađen titulom najboljeg mladog čuvara mreže, da bi zatim postao deo najtrofejnijeg srpskog kluba. Za dve godine provedene na 'Marakani' Predrag Rajković osvojio je titulu, postao prvi golman crveno-belih, ali i drugi najmlađi kapiten u istoriji Crvene zvezde – posle Dejana Stankovića.

Trenutno se zajedno sa svojim saigračima sprema da u 148. večitom derbiju smanji zaostatak Partizana na samo dva boda i bude prvi koji će u maju podići odbranjen šampionski trofej. Ipak, ni tada ne bi imao previše vremena za opuštanje, pošto samo 24 časa posle okončanja trke za prvaka mora u avion – kako bi branio gol omladinske reprezentacije na Svetkom prvenstvu u Novom Zelandu. U nadi da će baš oni postati novi 'Čileanci'.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Petak, 24.04.2015.

11:15

Default images
StarSport

Porazom u Novom Pazaru dosta se sebi zakomplikovali situaciju, pošto se posle vezanih kikseva večitog rivala imali priliku da eventualnom pobedom u derbiju preuzmete čelo tabele. Da li sada možete da se vratite na dva boda zaostatka i samim tim se vratite i u trku za titulu?

Pa, jeste... Sami smo krivi, pošto smo porazom u Pazaru zakomplikovali sebi put do odbrane titule – jer bi u suprotnom derbi dosta toga rešio. Ali, šta je tu je – očekujem pobedu u subotu i povratak na dva boda minusa. Takođe, smatram da oni do kraja šampionata imaju za nijansu teži raspored, pa je realno očekivati da kiksnu još koji put. Poseban šmeh celoj priči daće i pobeda košarkaša u nedavnoj seriji ABA lige i jako mi je krivo što zbog finala oni neće biti na stadionu, ali mislim da za derbi nije potreban dodatni motiv.Pošto kada igraš derbi – znaš za šta igraš. Još, u ovom slučaju, ako pobediš u trci si za titulu. Nadam se da ćemo zajedno sa košarkašima slaviti sva četiri trofeja u maju“, počeo je Rajković priču za B92.
crvenazvezdafk.com
Da li misliš da duel iz prvog dela sezone može da bude faktor pred ovaj na Marakani, s obzirom da su ga obeležila dva velika promašaja Luke Jovića – kao i odlučujući pogodak Nikole Drinčića iz slobodnog udarca?

Mislim da da, pogotovo što smatram da mora da nam se vrati sve ono što nam se desilo u prvom derbiju. Počev od tog gola, pa preko Lukinih promašaja. Polako se vraća u formu, pokazuje da je uspeo da se izbori sa pritiskom i da je ponovo onakav kakvim ga svi znamo. Mislim da će biti junak ovog derbija“, smatra kapiten crveno-belih“, “Nama ne bi odgovarala da se oni zatvore i čekaju kontru, pošto im više odgovara nerešen rezultat nego nama. Ipak, nije nemoguće da se odluče za takav pristup, ali bi to značilo da bismo mi imali dosta manje prostora za napad, čime bi nam automatski posao bio teži. Ja se iskreno nadam da se neće braniti“.

Odlaskom tvog velikog prijatelja Bobana Bajkovića postao si prvi golman, a već u prvoj sezoni si pokazao zašto te smatraju jednim od najboljih mladih golmana Evrope. Na do sada odigrana 23 susreta primio si 12 golova, od čega samo šest u prvom delu sezone. Koliko ti u svemu tome pomažu momci koji se nalaze ispred tebe i koliko ti znači što su to praktično tvoji vršnjaci?

Iako smo u kompletnom prvom delu sezone primili samo šest pogodaka, a u poslednjih nekoliko mečeva ukupno pet, smatram da igramo veoma dobru odbranu. Pri tom, tu ne mislim samo na njih četvoricu koji su meni najbliži – već na kompletan tim. Dobro se krećemo, dobro radimo, verujemo jedni drugima... Dobro je u celoj priči što Vule (Vukašin Jovanović) i Laza (Darko Lazić) igraju u paru sa iskusnim Savom Pavićevićem, takođe, tu su po bokovima Džin (Dušan Anđelković) i novajlija iz Kruševca Cvetković (Miloš) – koji je veoma kvalitetan igrač. Zadovoljan sam, zaista dobro funkcionišemo pozadi, što se i da primetiti“.
StarSport
Imaš nepunih 20 godina, a iza sebe imaš već nekoliko velikih dostignuća. Za nepune dve sezone prešao si put od matične Jagodine do kapitenske trake u najtrofejnijem srpskom klubu, gde si jedan od oslonaca ekipe. U međuvremenu, postao si i prvak Srbije, ali i prvak Evrope sa mladom reprezentacijom – kada si proglašen najboljim golmanom turnira. Kako je sve to uticalo na tebe?

Ove dve godine su bile zaista burne za mene, pošto sam neočekivano debitovao za Jagodinu protiv Partizana. Onda se desilo to prvensto Evrope gde sam proglašen za najboljeg mladog golmana Evrope, a onda se dogodio i prelazak u Crvenu zvezdu. U tom trenutku, bio sam svestan da neću odmah braniti za crveno-bele, pošto je neprikosnoven bio Rajković. Na neki način, reprezentacija me je ’sačuvala’ – jer smo imali dosta okupljanja, veliki broj utakmica, pa sam na taj način održavao formu. Međutim, moram da istaknem da mi je dosta pomogao i trener golmana u klubu Maksa (Srđan Maksimović), s kojim sam stvarno puno radio u prvoj godini, a verujem da se sav taj rad i vidi u tekućoj sezoni. Dosta mi je pomogao i Bajko, pričao mi je šta trebam da radim, šta ne... Šta smem da radim, šta ne... Govorio mi je da ne driblam (smeh), ali se situacija (protiv Napretka) tako namestila. Čujem se često sa njim, a zvao me je odmah posle utakmice da mi kaže da nisam trebao to da uradim (smeh). On možda i najbolje poznaje klub od svih – počev od navijača, pa preko same ekipe, situacije u ligi. Zaista sam puno naučio od njega i hvala mu za sve. Što se kapitenske trake tiče, sam podatak da sam odmah iz jednog Dejana Stankovića, kapiten najvećeg kluba u zemlji sa samo 19 godina...Pri tom, svi znamo ko je i šta je Crvena zvezda, ali i ko je i šta je Dejan Stanković. Tako se namestilo i drago mi je zbog toga, a naravno da ću nastaviti da se trudim i da dajem sve od sebe kako bi je u potpunosti opravdao i bio još bolji. Ona mi nije bila pritisak, već samo nešto što me gura da radim još bolje i jače“, kaže Rajković.
StarSport
Posle klupskih obaveza dobar deo tvojih saigrača, kao i ti, okreće se obavezama u reprezentaciji. Najpre je u junu na programu Evropsko prvenstvo u Češkoj za igraće do 21 godine, a zatim, krajem maja, i Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu za godinu dana mlađe igrače. Oba takmičenja su izuzetno važna – pošto će tvoji drugari kroz EP tvoji drugari tražiti put do Olimpijskih igara u Riju 2016, prvi put od 1988. godine i igara u Južnoj Koreji, dok ćeš ti čuvati mrežu omladinske reprezentacije koja će želeti da ponovo uspeh čuvene ’čileanske’ generacije – koja je 1987. postala prvak planete.

Pošto se reprezentacija Engleske nalazi u drugoj grupi, to znači da i treći iz naše grupe (Nemačka, Danska i domaćin) ide u plej-of za Igre, ali mislim da momci predvođeni kapitenom Markom Petkovićem imaju realne šanse da izbore i prve mesto u grupi i direktan plasman u Rio. Osim Petka, u sastavu mlade reprezentacije, od mojih saigrača, trebalo bi da se nađe još Aca Tenk (Aleksandar Kovačević), možda Darko Lazić, dok ćemo na Svetsko Vule, Rile (Mihailo Ristić), Gruja (Marko Grujić), Luka i ja. Kod god da ode, daćemo sve od sebe da doguramo što dalje, a, ako Bog da, i da postanemo novi ’Čileanci’“. U međuvremenu si debitovao i za najbolji tim naše zemlje, kada je selektor bio Siniša Mihajlović, našao si se na gol crti protiv Kolumbije. Kakav je osećaj naći se u istoj svlačionici sa igračima koji igraju za neke od najboljih klubova Evrope i sveta?

Bila mi je velika čast što sam uopšte bio pozvan da budem deo cele te priče, a prvi put to se desilo kada je Siniša Mihajlović bio trener. Iskreno, nisam očekivao ni poziv, a kamoli da ću da debitujem, s obzirom da nisam imao ni 18 godina. Velika je stvar to bila za mene lično, samo prisustvo među tako velikim igračima. Sličan osećaj imao sam i kada me je pozvao i selektor Dik Advokat, a ni tada se nisam ni nadao pozivu. Zaista je velika čast biti pozvan za najbolju selekciju svoje zemlje".

Za kraj, da li ostaješ po okončanju sezone u Crvenoj zvezdi ili..?

"Iskreno, lično bih voleo da ostanem u Zvezdi, ali to ne zavisi u potpunosti od mene. U svakom slučaju, videćemo šta će biti, sve je na klubu. Opet, ja bih voleo da budem tu još dve, tri godine dok se ne osvoji što više trofeja, ne žurim i ne jurim nigde", zaključio je Rajković za B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: